Prodi: Türkiye sonsuza dek Avrupa dışında kalacak

İtalya'nın eski başbakalarından Romano Prodi, Türkiye'nin AB ile arasındaki mesafenin giderek açıldığını vurguladı.

Prodi: Türkiye sonsuza dek Avrupa dışında kalacak
Prodi: Türkiye sonsuza dek Avrupa dışında kalacak
GİRİŞ 09.05.2016 08:43 GÜNCELLEME 09.05.2016 08:43
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

İtalya'nın eski başbakalarından Romano Prodi, Il Messaggero gazetesinin baş sayfasından yayımlanan analizinde Türkiye'deki son Avrupa Birliği (AB) ile müzakere sürecini kısaltmak yerine daha da uzatacağını belirtti. Prodi kendi blog sitesinde ise aynı yazıyı, "Böyle devam ederse Türkiye sonsuza dek Avrupa’nın dışında kalacak" başlığıyla duyurdu.

Eski İtalya Başbakanı, Türkiye'de halen yaygın olan yoksulluğa rağmen sıradışı ekonomik ilerlemeler kaydettiğini ve fiziki altyapısını modernize ettiğini yazdı.

Ancak Prodi'ye göre Türkiye'nin "bölgesel bir güç haline gelmesi ve bunun sonucu egemenliğini paylaşmaya daha az meyilli olması" ve "gittikçe daha otoriter bir devlet haline gelmesi"Ankara'nın Brüksel'den uzaklaşmasını sağladı.

1996-1998 ve 2006-2008 arasında iki dönem İtalya Başbakanı olan Romano Prodi aynı zamanda AB'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu'nun eski başkanlarından.

1999-2004 döneminde Komisyon Başkanı olan Prodi, aktif siyasetteyken Türkiye'nin AB üyeliğini savunmasıyla da tanınıyordu.

Mültecilere 'atom silahı' benzetmesi

Romano Prodi, "mülteci sorununun Avrupa’yı, Türkiye’yle müzakere sürecini yeniden canlandıracak bir anlaşma yapmaya ittiğini" belirtti.

Prodi bunun gerekçesini de, "Her an Avrupa'ya yönlendirebileceği yaklaşık 2 milyon mülteciyle, Türkiye gerçek bir atom silahına sahip" diye açıkladı.

Mülteci anlaşmasının, Türkiye ile AB üyeliği müzakerelerini hızlandırması beklentisinin doğduğunu yazan Prodi, ancak bu kez de Avrupa tarafında "Türklerin AB’ye vizesiz gireceği", Türk tarafında da "terörle mücadele yasasının değiştirilmesi" şartından dolayı yeni itirazların yükseldiğine dikkat çekti.

Prodi, Türkiye’de söz konusu yasanın “bugün düzenli olarak, teröristlerle birlikte siyasi muhalifleri ve aşırı özgür gazetecileri de vurduğunu”, ancak Türk tarafının bu yasada değişiklik yapmaya istekli olmadığını vurguladı.

Prodi şöyle devam etti:

"Bugün büyük bir karmaşayla karşı karşıyayız: Bir taraftan Avrupa, böylesine temel hakların uygulanmasının reddedilmesini kabul edemez. Diğer taraftansa Türkiye halen dramatik göç kanalını kontrolünde bulunduruyor.

"Önümüzdeki günlerde bu konularda zorlu bir müzakere daha açılacak, ancak hala sonucun ne olacağını kestirecek durumda değiliz.

"Kesin olan bir şey varsa o da, bu yaşananların müzakere sürecini kısaltmak yerine daha da uzatacağıdır. Belki de sonsuza dek...”

KAYNAK: BBC TÜRKÇE
YORUMLAR 32
  • Ertuğrul 9 yıl önce Şikayet Et
    Biz Avrupalı değiliz. Biz selçukluyuz, biz Osmanlıyız, biz türküz. Birgün geldikleri gibi nasıl gittilerse bir günde kapımıza gelip onlar bizden medet umacaklar..
    Cevapla
  • Mst 9 yıl önce Şikayet Et
    Zaten girmek isteyen kim Kıbrıs tan sonra bide abyi mi sırtımızda taşıyalım Almanya yanına enayı arıyor çünkü şuanda abyi ayakta tutan tek ülke onlar 1 dünya savaşı gibi olur onlar battığı için bizde batmış olacaz:)))
    Cevapla
  • Abdulhamid 9 yıl önce Şikayet Et
    Ne güzel ifade etmiş gavur...Türkiye egemenliğini paylaşmıyor...Demek ki diğer partiler egemenliği gavura paylastirabilmek için Ak Partiyle mücadele ediyormuş...Gorebilmeli bunu artık diğer seçmen...
    Cevapla
  • çok bilen adam 9 yıl önce Şikayet Et
    Bence de AB SONSUZA DEK sürecek şekilde DAĞILACAK ve bir daha bir araya gelemeyeceksiniz..
    Cevapla
  • Osmanli 9 yıl önce Şikayet Et
    Biz ASLANLAR domuz ÇİFTLİĞİ NE GİRMEYİZ ALMAYIN
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Özgür Özel: Onu aday yaptığımız için büyük utanç içindeyiz! Devlet cezasını versin
PKK'lılar askere alınacak mı? Bakan Güler merak edilen soruya cevap verdi