AB’den İngiltere’ye Cebelitarık cezası

AB, İngiltere’yi Brexit nedeniyle cezalandırmak için Cebelitarık kartını oynadı. 30 bin nüfuslu Cebelitarık’ın kaderi, bu toprak üzerinde hak iddia eden İspanya’ya emanet edildi.

AB’den İngiltere’ye Cebelitarık cezası
AB’den İngiltere’ye Cebelitarık cezası
GİRİŞ 02.04.2017 09:37 GÜNCELLEME 02.04.2017 11:32
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılıyor olması sadece İskoçya’da değil, İngiltere’nin yüzlerce kilometre ötede yer alan denizaşırı toprağı Cebelitarık’ta da endişe yarattı. İspanya’nın üzerinde onlarca yıldır hak iddia ettiği, İspanya-Fas arasında yer alan Cebelitarık’ta, halkın yüzde 96’sı, 23 Haziran’da yapılan referandumda AB’de kalmayı istemişti.

AB'DEN CEBELİTARIK ATAĞI

Brexit, özellikle bölgede çalışan İspanyol işçileri kaygılandırıyordu çünkü İspanya’dan her gün yaklaşık 12 bin kişi işe gitmek için sınırı geçiyor. Durum böyle olunca Brexit nedeniyle İngiltere’yi cezalandırmak isteyen AB, Cebelitarık kartını oynadı. Şimdiye dek İspanya ile İngiltere arasındaki adacık kavgasında tarafsız kalmayı tercih eden AB, İngiltere’nin ayrılık kararından sonra İspanya’nın tarafını tutmaya karar verdi. AB Konseyi tarafından hazırlanan Brexit müzakere belgesinde, 6.8 kilometrekarelik bu toprağın kaderinin İspanya tarafından belirleneceğine ilişkin bir madde konuldu.

İSPANYA'YA VETO YETKİSİ VERİLDİ

AB’nin kararına göre İspanya, Cebelitarık’taki havalimanına iniş hakları konusunda son söze sahip olacak. Şu an AB kapsamında olan hakların İngiltere birlikten ayrılınca Londra’ya teslim edilip edilmeyeceğine ilişkin kararda İspanya’ya veto yetkisi verildi. Bu durum İngiltere’de büyük öfke yarattı.

''SIRTIMIZI DÖNEMEYİZ''

Cebelitarık hükümetinin başkanı Fabian Picardo, Brexit’i olumsuz karşılasa dahi yapacak bir şey olmadığını belirterek “Avrupa’ya sırtımızı dönmek istemiyoruz, bu nedenle talihsiz bir durum. Ancak elimizdeki kartlar bunlar ve bu kartlarla oyunu en iyi şekilde oynamak zorundayız” dedi. Ancak kimsenin Cebelitarık’ın İngiliz kimliğine darbe vuramayacağını da sözlerine ekledi. Referandum sonrasında Celeblitarık’ın tek pazarda kalması ve sınırın açık tutulması için özel anlaşma talepleri gündeme geldi. Fakat İspanya hükümeti, ortak egemenlik olmadıkça böyle bir anlaşmanın söz konusu olamayacağını söylüyor.

İNGİLTERE'DEN AÇIKLAMA

Avrupa Birliği'nden gelen, İngiltere'nin AB'den çıkışının ardından İspanya'nın Cebelitarık üzerinde söz sahibi olması gerektiği yönündeki yorumları yanıtlayan İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, "Cebelitarık satılık değil. Cebelitarık takas edilmeyecek" dedi.

İNGİLTERE HAKİMİYETİ SONA ERMEYECEK

Avrupa Birliği'nden çıkış görüşmelerinde Cebelitarık'ın pazarlık konusu yapılmayacağını söyleyen Johnson, "İngiltere ve Cebelitarık halkının rızası olmadan" bölgede İngiltere hakimiyetinin sona ermeyeceğini söyledi.

YORUMLAR 5
  • Adanadan Ahmet Ö. 7 yıl önce Şikayet Et
    bunlar kolay kolay birbirini ısırmaz. malesef bizim Müslümanlar bir şekilde acze düşer, nifak tohumları ekilir, misyoner faliyetlerini itinayla yaparlar, inşallah durum tersine döner de Allahın gazabiyla gazaplanirlar
    Cevapla
  • Tuncay 7 yıl önce Şikayet Et
    insallah birbirinizi yersiniz....
    Cevapla
  • mehmed06 7 yıl önce Şikayet Et
    insallah
    Cevapla
  • rtte e 7 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa'da yeni yüzyıl savaşları başlar yakinda kardaş.Allah zalimleri kahreylesin
    Cevapla
  • Kader;) 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu olay bana osmanlının güçsüz dönemindeki toprak kayıplarını hatırlattı.O zaman topraklarımıza konan ingilizlerdi şimdi onların bizim toprağımız dedikleri yerlere sözde "kardeşleri" konacak inşAllah.Ee, etme bulma dünyası işte.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Süper Lig'e yükselen 2. takım belli oldu!
3,5 trilyon dolar değerinde! Türkiye'nin cari açığını kapatacak öneri