Milli Görüş'ün efsane lideri Necmettin Erbakan kimdir?

Başarılarla dolu bir hayat. Üstün mühendislik başarısıyla Almanları bile kendine hayran bırakan bir zekâ. Sonrasında yeniden Anadolu’ya dönüş. Kaybettiklerini bir topluma yeniden kazandırmak için siyasette uzun ve çileli bir yol.

GİRİŞ 27.02.2024 11:27 GÜNCELLEME 27.02.2024 12:36 KAYNAK HABER7
Bu Habere 71 Yorum Yapılmış

Başarılarla dolu bir hayat. Üstün mühendislik başarısıyla Almanları bile kendine hayran bırakan bir zekâ. Sonrasında yeniden Anadolu’ya dönüş. Kaybettiklerini bir topluma yeniden kazandırmak için siyasette uzun ve çileli bir yol. Batı medeniyetinden tekniği, doğu medeniyetinden düşünce derinliğini alarak yeniden İslam medeniyeti baharını yaşama hayali. Bir anlamda yoklukta varlık savaşı. Fetret dönemini gönüllerin fethiyle taçlandırma hayali... Siyaset ipliğiyle ördüğü gömlek, kendisinden sonra Müslümanları yeniden iktidara taşıdı. Siyasette başarı arayan her Müslüman, o gömlekten az ya da çok iz taşımaya mahkûm.

NECMETTİN ERBAKAN: BAHARIN MÜJDECİSİ BİR ÇİÇEK...

Necmettin Erbakan, 1926’da Sinop’ta dünyaya geldi. Babasının tayini nedeniyle Kayseri'de başladığı ilkokulu Trabzon'da tamamladı. 1943'te İstanbul Erkek Lisesi'ni birincilikle bitirerek sınavsız üniversite hakkı kazandı. Ama sınava girmeyi tercih etti ve üniversite öğrenimine ikinci sınıftan başladı. İTÜ Makine Fakültesinden üstün başarıyla mezun oldu. Makine Fakültesi Motorlar Kürsüsünde asistan olarak göreve başladı. Bu süreçte doçent ve profesörler dışında ders verme yetkisi ilk kez ona tanındı.

1951'de İTÜ, araştırma yapması için parlak zekasıyla dikkati çeken Necmettin Erbakan'ı Almanya'ya gönderdi. Aachen Teknik Üniversitesinde ilmi araştırmalar yaptı, bilgi ve tecrübesini artırdı. Bu süreçte Alman ordusu için araştırma yapan DVL araştırma merkezinde Profesör Schmit ile birlikte çalışmalar yaptı ve hazırladığı doktora teziyle Alman üniversitelerinde Doktor unvanını almaya hak kazandı.

Motorların daha az yakıt kullanması için araştırmalar yapan ve Alman Ekonomi Bakanlığı'na rapor sunan Erbakan'ın, dizel motorlarda püskürtülen yakıtın nasıl tutuştuğunu matematiksel olarak izah eden doçentlik tezi Alman ilim çevrelerinde büyük ilgi gördü.

Başarılarıyla dikkati çeken Erbakan, Almanya'nın en büyük motor fabrikası Deutz'un genel müdürü Prof. Dr. Flats tarafından Leopar tanklarının motorlarıyla ilgili araştırma yapması için davet edildi.

27 yaşında Türkiye'nin en genç doçenti oldu. Tekrar Almanya'ya dönen Erbakan, 6 ay boyunca motor araştırmaları başmühendisi olarak görev yaptı. 1954-55 yılları arasında askerlik hizmetini yerine getirdi.

Erbakan’ın hayatında yeni dönem, askerlik dönüşünde oldu. Türkiye’nin ilk yerli ve milli motorunun üretileceği fabrika, daha sonra kirli oyunlar yüzünden üretimini azaltmak zorunda kalacaktı.

GÜMÜŞ MOTOR DÖNEMİ

Almanya'da elde ettiği üstün başarılarla dikkati çeken, ancak çalışmalarına devam etmek için Türkiye'ye dönen Necmettin Erbakan, Çivizade Ümmügülsüm Mescidi’nin müştemilatında beraber oturduğu gençlerle, Gümüş Motor'un fikir temellerini atar.

1956 yılında, Mehmed Zahid Efendi, sanayileşme ve kalkınma üzerine yaptığı konuşmadan sonra cebinden çıkardığı 1000 lira ile şirketin ilk hissesini alır. Orada bulunanları da ortak olmaya davet eder. Bu banknot, senelerce şirketin kasasında muhafaza edilir. Kotku ve onun gibi diğer hocaların gayretiyle şirketin ortakları 300'e yaklaşır. 1956'da, henüz 30 yaşında olan Necmettin Erbakan, Almanya'da kazandığı tecrübelerle Gümüş Motor A.Ş.'ye öncülük eder.

Yerli üretime karşı çıkanlar 'şeftali' üretin demişlerdiYerli üretime karşı çıkanlar 'şeftali' üretin demişlerdi

Üreticinin yanında yer alan Gümüş Motor, Avrupa'nın uzun süre lisans vermemesi ve içerideki ithalatçıların haksız rekabeti sonrasında iflasın eşiğine gelir. Kısa süre sonra hisselerinin yüzde 61'i Pancar Motor tarafından alınır. Maalesef fabrika asla eskisi gibi üretim yapamaz.

Gümüş Motor'un bir diğer önemi de, o dönemde Türkiye ekonomisinde adeta cirit atanları rahatsız etmiştir. Zira, Gümüş Motor, 300'e varan ortaklarıyla faizli kredi alınmadan kurulmuştur. Ayrıca, faizsiz borç verecek bir yardım fonu da oluşturulmuştur. Bu da, Türkiye'de faizsiz bankacılığın ve havuz sisteminin temeli anlamına geliyordu.

Necmettin Erbakan, Türkiye’nin yerli otomobilinin üretilmesi için de öncülük eden isimlerdendi. Ancak yerli üretime karşı olan ithalatçılar, ‘şeftali üretmek hem daha kolay hem daha kazançlı’ diyerek Türkiye’nin sanayi hamlesinin önünü kesmek istiyordu.

Erbakan’ın üretimin yanında duran inançlı duruşuna karşı gelen birçok siyasi vardı. Onlardan biri de eski başbakanlardan Bülent Ecevit. Erbakan’ın, ‘Türkiye’de motor üreteceğiz’ sözlerini ‘hayalcilik’ olarak nitelemiş; Erbakan ise şu cevabı vermişti:

"Hayal çok kıymetli bir şey. Bir şey hayal edilmeden hiçbir şey yapılamaz. Türkiye'de uçak ve tank yapan fabrika kuracağız dedik. İşte bizim aramızdaki fark bu: Bizim gerçekleştirdiğimiz şeyleri siz hayal bile edememişsiniz."

Necmettin Erbakan, Türkiye’nin kalkınmasını üretimde ve İslami düzende görüyordu. Adil düzen önerisi, faize karşı dik duruşu bu bakımdan oldukça önemliydi. Kendisine karşı gelenlere ise verdiği şu cevap dikkat çekici: Bir çiçekle bahar olmaz ama her bahar bir çiçekle başlar...

Batı’nın geliştiği konularda ondan beslenmeye reddetmese de tamamen Batıcılığa karşıydı. Özellikle Amerika hakkındaki çıkışı Türk siyaseti için unutulmaz anlardan biri.

Erbakan, Kıbrıs Barış Harekatı’nda adanın tamamen alınmasını ister. Ecevit ise karşı çıkar. Sonraki süreçte Erbakan, Kıbrıs federe devlet görüşmelerine de şiddetle karşı çıkar.

Erbakan’ın üzerinde durduğu temel sorunlardan biri de faizdi. Türkiye'nin belini büken IMF'ye de karşı çıktı.

IMF'nin kendisiyle görüşmek istediğini ancak reddettiğini anlatan Erbakan, Turgut Özal'la arasında geçen diyaloğu anlatmıştı. Erbakan, kendisini IMF konusunda ikna etmeye gelen Özal'a şunları söyledi: Turgut, ben motor profesörüyüm. Motorda yanma nasıl olur biliyor musun? Önce bir yakıt molekülü oksijenle birleşir, bundan bir ısı çıkar. Bu ısı iki tane molekülü reaksiyona sokar. Oradan çıkan ısı dört, dört tanesi sekize çıkar. Siz ilk baştan 2-4 olarak dizi geliştiği için gider, bir de bakarsın ki bir yerde patlamış. Faiz de geometrik. Yüzde 5 ne olacak dersin, 7 sene sonra yüzde 100 olur. Turgut Bey'e bunu söyledim. Bu Türkiye'yi batırır dedim. Ağustos 1977'de. Bana dedi ki: Hocam, çok doğru söylüyorsun. Ben de biliyorum ama oyun kuralına göre oynanır. Ne yapalım, Türkiye'de böyle bir düzen var. Bu düzenin kuralları budur dedi. O zaman ben dedim ki: Turgut, oyun kuralına göre oynanır ama ne oyun oynayacağız önce ona karar verelim. Dış mihrakların oyununu mu, milli görüş mü?

Her daim Erbakan’ın adıyla anılan Milli Görüş hareketi, 1970’li yıllardan sonra geniş kitlelere ulaştı. Erbakan’ın 1969'da Adalet Partisi'nden milletvekili aday adaylığı Süleyman Demirel tarafından veto edilmişti. Konya'dan bağımsız adaylığı koydu ve açık ara farkla vekil seçildi. Ertesi yıl kurduğu Milli Nizam partisi, 12 Mart 1971 Askeri Müdahalesi sonrası "laikliğe aykırı çalışmalar yürüttüğü" iddiasıyla kapatıldı.

1972'de Millî Selamet Partisi'ni (MSP) kurdu. 14 Ekim 1973 seçimlerinde yüzde 12 oy oranıyla 48 milletvekilliği kazandı. Ecevit liderliğindeki CHP ile kurulan koalisyonda başbakan yardımcılığı yaptı. Kıbrıs Harekatı sonrası adanın tamamının ele geçirilmesi konusunda Ecevit ile görüş ayrılığına düştü.

12 Eylül sürecinde 'MSP'yi illegal bir cemiyete dönüştürmek ve laikliğe aykırı davranmak' suçlamasıyla tutuklandı. 1981'de serbest bırakıldı. 1982 Anayasası gereğince 10 yıl siyaset yapma yasağı aldı. 6 Eylül 1987 halk oylamasıyla tekrar siyasete döndü. 11 Ekim 1987'de Refah Partisi genel başkanı seçildi.

MİLLİ GÖRÜŞ'ÜN İKTİDAR YÜRÜYÜŞÜ

1990’lı yıllarda artık iktidar yürüyüşü başlamıştı.

1991'deki genel seçimlerde oyların yüzde 16.9'unu alan Refah Partisi, Meclis'e 62 milletvekiliyle girdi.

94 seçimlerinde başta İstanbul ve Ankara olmak üzere birçok önemli belediyeyi kazandılar. Recep Tayyip Erdoğan ile İstanbul'u, Melih Gökçek ile Ankara'yı kazandılar. Bunun dışında Diyarbakır, Erzurum, Kayseri ve Konya gibi büyükşehirler de Refah Partisi'ne geçti.

Bir sene sonraki genel seçimlerde ise Refah Partisi oylarını yüzde 21'e çıkardı ve 158 milletvekili birinci oldu. Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, hükümet kurma görevini Erbakan'a vermemek için çok uğraşsa da mecbur kaldı.

Erbakan’ın başbakanlığı sonrası, 28 Şubat darbesinin ayak sesleri duyulmaya başlandı. Türkiye'de manevi kalkınmayı sağlamak, adil düzeni kurmak, ağır sanayiyi gerçekleştirmek, İslam ülkeleriyle olan ilişkileri arttırmak, faizi kaldırmak, Türkiye'nin AB'ye girmesinin faydasız olması gibi birçok önemli görüş ve amacı olan Refah Partisi, statükoyu rahatsız etti. Ankara’yla birlikte cunta da harekete geçti. Doğru Yol Partisi’yle koalisyon yapan ve Refah-Yol Hükümeti’nin Başbakanı Necmettin Erbakan’a sürekli tehditler savurdular.

Çevik Bir, telefonuyla gazeteleri, yazarları ve kurumları hizaya sokmaya kalktı. Tek emriyle manşetleri değiştirdi veya usta gazetecileri işinden etti. Çevik Bir, 28 Şubat sürecinin bin yıl süreceğini iddia ediyordu.

Vural Savaş, post-modern darbenin yargı ayağını yürüttü.

Dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Güven Erkaya, 1995'te başbakanın düzenlediği alkolsüz yemek davetinde ısrarla kendisine rakı getirilmesini isteyerek sözde çağdaşlığını ispat ederek darbenin ilk sinyallerini veren isimlerden oldu.

Müslüm Gündüz de, 'Bu dinciler gelirse hepinizi kıtır kıtır keser' diyerek halkın bilinçaltına korku salmaya çalıştı.

Dönemin ana akım medyası Hürriyet liderliğinde darbe çağrıları yapıyor; Erbakan hakkında asılsız iddialar ortaya saçılıyordu.

Bu arada topluma eziyet çektirmek için ellerinden geleni de yapıyorlardı.

28 Şubat'ta okullara girmek isteyen başörtülü öğrenciler terörist muamelesi gördü. Binlerce öğrenci sırf başörtüsü yüzünden gözaltına alındı. İstanbul Üniversitesi'nde Rektör Kemal Alemdaroğlu ve yardımcısı Nur Serter öğrencileri ikna odalarına soktu ve zorla okula başörtüsüz girmeyeceklerine dair taahhütname imzalattı.

4 Şubat 1997'de asker kışlasından çıktı. Tanklar Sincan caddelerini dolaştı.  Çevik Bir 21 Şubat 1997 günü, Washington’da Türk-ABD Konseyi kapanış balosunda “Sincan’da demokrasiye balans ayarı yaptık” diyecekti. 28 Şubat 1997'de 9 saat süren MGK'da temel eğitimin sekiz yıla çıkarılması, imam hatip okullarının meslek okullarına dönüştürülmesi, irticai faaliyetlere karıştıkları için TSK'daki görevlerine son verilen askerlerin belediyelerde istidat edilmelerinin önüne geçilmesi istendi. Bildirinin sonunda 'tavsiye edilir' kelimelerinin yerine 'yaptırım' kelimesi kullanıldı.

Erbakan, bazı ifadelerin çok sert olduğunu söyleyerek kararları imzalamadı. Demokratik sisteme destek için parti liderlerini ziyaret eden Erbakan, beklediği desteği göremedi. Erbakan, "Hükümet TBMM'de kurulur. MGK'da kurulmaz" açıklamasını yaptı.

Sonraki günlerde Cumhurbaşkanı Demirel, MGK kararlarını uygulamayanların sorumlu olacağını söyledi.

21 Mayıs 1997'ye Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş 'laik cumhuriyet ilkesine ayrı eylemleri' gerekçesiyle Refah Partisi hakkında dava açtı. 8 ay sonra Refah Partisi kapatıldı. Necmettin Erbakan'la birlikte Şevket Kazan, Ahmet Tekdal gibi isimlere siyaset yasağı getirildi.

Böylece, Milli Selamet Partisi’nden sonra Refah Partisi de cunta düzen yüzünden kapandı. Daha sonra Fazilet Partisi kuruldu. Erbakan’ın siyasi yasaklı olması nedeniyle Recai Kutan başkanlık etti.

Refah Partisi'ne dava açan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş Fazilet Partisi'ne de kapatma davası açtı. İki yıla yakın süren dava sonunda Fazilet Partisi de kapatıldı. Ardından Saadet Partisi kuruldu.

11 Mayıs 2013'te yapılan 1. Olağan Kongre'de siyasi yasağı biten Necmettin Erbakan genel başkan seçildi. Ancak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, kesinleşmiş hapis cezası nedeniyle Erbakan'ın parti üyeliğinden ayrılmasını istedi. Bunun üzerine 30 Ocak 2004'te Erbakan parti üyeliğinden ve genel başkanlıktan istifa etti.

Ömrü boyunca hizmet etmek için çalışan Necmettin Erbakan böylece hayatının son yıllarını da siyasi yasaklı olarak geçirmek zorunda kaldı.

Necmettin Erbakan 27 Şubat 2011'de Ankara'da tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Vasiyet ettiği gibi resmi devlet töreni talep edilmedi. 1 Mart'ta Ankara'da Hacı Bayram Veli Camii'nde sabah namazı sonrasında cenaze namazı kılındıktan sonra cenazesi İstanbul'a getirildi. Öğle namazından sonra Fatih Camii'nde cenaze namazı kılındı. Cenazesi Zeytinburnu Merkezefendi Mezarlığı'na defnedildi. Mezarına sevenleri tarafından Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden getirilen topraklarla birlikte Kudüs, KKTC ve Boşnak lider Aliya İzzetbegoviç'in mezarından getirilen topraklar serpilmiştir.

Erbakan'ın Fatih Camii'nde kılınan cenaze namazı o güne kadar eşi görülmemiş bir kalabalığa tanık oldu. Fatih Camii'nden Zeytinburnu Kozlu Mezarlığı arasındaki yaklaşık 5,5 kilometrelik güzergah boyunca ilerleyen cenaze arabası, bu mesafeyi izdiham yüzünden saatler sonra tamamlayabildi. Erbakan’ın cenazesine resmi rakamlara göre 400 bin kişi katıldı. Ancak cami dışında kalan, Vatan Caddesi’ne kadar taşan kalabalıkta 1 milyona yakın kişinin olduğu tahmin ediliyor.

YORUMLAR 71
  • ilhami özer 1 ay önce Şikayet Et
    yattigin yer cennet bahcesi olsun cok özledik bahtiyariz seni tanidik gördük sevdik
    Cevapla
  • osman 1 ay önce Şikayet Et
    ülkemizde sıyonızm belasının ne olduğunu anlatan tek siyası lider bence buydu.bizi uyandırmak ıstedı ama bız gaflet içindeydık.
    Cevapla
  • ibrahim 1 ay önce Şikayet Et
    değeri öldükten sonra bilinen adam..allah mekanını cennet eylesin.AMİN
    Cevapla
  • Aklı Selim 1 ay önce Şikayet Et
    Rahmetli Erbakan Hocamız, 2003'ten itibaren başlayan süreç ile Ak Parti'nin çok değerli ve azimli çalışmalarıyla tüm muhaliflerin baskılarına rağmen çıkarılan yasayla beraber hakkında verilen hapis kararını engellemiş ve daha sonra da SİYASİ YASAK kararını kaldırmış ve 2010 senesinde tekrar Saadet Partisi(O dönem ki gerçek Saadet Partisi) Genel Başkanlığına seçilebilmesini saglamıştır.
    Cevapla
  • Misafirim 1 ay önce Şikayet Et
    hadi hadi hadi ordan
    Cevapla
  • Gültepeli bjk 1 ay önce Şikayet Et
    SSK emeklisinin Ağa babasıydı rahmetliden sonra emekli ölü emekli oldu yazık cokyazık bize
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle