Ahmet Adnan Saygun kimdir ve aslen nerelidir? 'Türk Beşleri' Ahmet Adnan Saygun hayatı ve eserleri...

Yunus Emre Oratoryosu'nun sahibi olan Ahmet Adnan Saygun'un Türk müzik tarihinde oldukça büyük yeri var. İlk Türk opera bestecisi Ahmet Adnan Saygun, Türk Beşleri olarak da tanınmaktadır. Peki Ahmet Adnan Saygun kimdir ve nerelidir? Hangi dönemde yaşadı? İşte Ahmet Adnan Saygun hayatı...

Ahmet Adnan Saygun kimdir ve aslen nerelidir? 'Türk Beşleri' Ahmet Adnan Saygun hayatı ve eserleri...
Ahmet Adnan Saygun kimdir ve aslen nerelidir? 'Türk Beşleri' Ahmet Adnan Saygun hayatı ve eserleri...
GİRİŞ 07.01.2022 14:42 GÜNCELLEME 07.01.2022 14:42

Ahmet Adnan Saygun, 7 Eylül 1907'de İzmir'de dünyaya geldi. Osmanlı'nın son zamanlarında hayat gözlerini açtı. Aslen İzmirli, anne tarafından ise Konyalı'dır. Babası Celalettin Bey bir Matematik Öğretmen, annesi Zeynep Seniha Hanım ev hanımıdır. Ayrıca, babası İzmir Milli Kütüphanesinin kurucularından biridir. Soyadı, Soyadı Kanunu'nun yürürlüğe girmesi üzerine babasının kararı ile Saygun oldu. 

İlk öğrenimine İzmir'de bulunan Hadikai Sübyan Mektebi'nde başladı. Daha sonra ilk öğrenim hayatına İttihat ve Terakki Numune Sultanisi'nde devam etti. Henüz bu yaşlardayken sanat ile iç içeydi. Küçük yaşlardan itibaren müzik enstrümanları çalmaya başladı.

Süreyya Ağaoğlu kimdir ve aslen nerelidir? Babası kimdir? Süreyya Ağaoğlu hayatı ve biyografisi...Süreyya Ağaoğlu kimdir ve aslen nerelidir? Babası kimdir? Süreyya Ağaoğlu hayatı ve biyografisi...

SANAT HAYATI

Önemli ustalardan piyona dersleri aldı. Yıllar içinde müzik ile olan iletişimi hiç kesilmedi. İyi derecede Fransızca bilen Ahmet Adnan Saygun, henüz 18 yaşındayken Fransız La Grande Encyclopedie kaynağından müzik alanında yazılmış olan makaleleri çevirdi. Bu çevirileriyle birkaç ciltten oluşan Musiki Lügatı oluşturdu. 

Bir dönem, farklı kurumlarda çalıştı. Bir dönem bir kırtasiye dükkanı açtı Bu dükkanda nota satmayı denedi ancak başarıya ulaşmadı. Daha sonra, bir şekilde müziği ile para kazanmak istediği için İlkokullarda Müzik Öğretmeni olarak çalıştı. 

Genç yaşında, müziğe ilişkin hedefi, Devlet bünyesinde yetenekli öğrencilerin Konservatuvar okumak üzere Avrupa'ya gönderdiği öğrenciler arasında yer almaktı. Tabi bu öğrencilerin arasında yer almak için Devlet'in yaptığı sınavdan geçmek gerekiyordu. Ancak Ahmet Aydın Saygun, annesinin ani ölümünden dolayı bu sınava giremedi. Hem müziğe dair hayalleri suya düştü hem de annesinin kaybı ile büyük üzüntü yaşadı. 

Daha sonra liselerde Müzik Öğretmenliği yapmak üzere yapılan sınava girdi ve başarı elde etti. 19 yaşındayken, İzmir Erkek Lisesinde müzik öğretmeni olarak çalıştı. 

Uzun yıllar farklı şehirlerin Devlet Konservaturvar'ında öğretmenlik yaptı. Çok sayıda orkestra yönetti. 

TÜRK MÜZİK TARİHİNDEKİ YERİ

Ahmet Adnan Saygun'un Türk müzik tarihindeki yeri oldukça büyüktür. Küçük yaşta büyük başarılara imza atan Saygun, ilk Türk operasının bestecisi olarak literatüre geçti.

Ayrıca 'Devlet sanatçısı' unvanını elde eden ilk sanatçıdır. 100'e yakın eseri vardır.

AHMET AYDIN SARGUN ESERLERİ

Ardında 100'e yakın eser bırakan Ahmet Aydın Sargun'un eserlerinden bazıları şunlardır: 

  • 1930 - Divertimentolog

  • 1933 - Manastır Türküsü

  • 1942 - Yunus Emre Orotoryosu

  • 1943 - Bir Orman Masalı

  • 1958 - 1. Piyano Konçertosu

  • 1967 - Töresel Musiki

  • 1976 - Aksak Tartılar Üzerine 10 Taslak

  • 1977 - İnsan Üzerine Deyişler

  • 1981- Atatürk ve Anadolu'ya Destanlar

  • 1987 - Viyolonsel Konçertosu 

  • 1989 - Kumru Efsanesi

Süleyman Nazif kimdir? Çal Çoban Çal'ın yazarı Süleyman Nazif edebi kişiliği ve eserleriSüleyman Nazif kimdir? Çal Çoban Çal'ın yazarı Süleyman Nazif edebi kişiliği ve eserleri

AHMET AYDIN SAYGUN'UN EŞİ

Saygun, 1932'de piyanist Madiha Boler ile dünya evine girdi. Bu evliliği bir süre sonra sona erdi. 

AHMET AYDIN SAYGUN'UN VEFATI 

Ahmet aydın Saygun, 6 Ocak 1991'de İstanbul'da hayatını kaybetti. 

İsmi birçok sokak caddede verildi. Ayrıca İzmir'de heykeli de bulunmaktadır. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL