Süreyya Ağaoğlu kimdir ve aslen nerelidir? Babası kimdir? Süreyya Ağaoğlu hayatı ve biyografisi...

Türkiye'nin ilk kadın avukatı Süreyya Ağaoğlu'nun ilginç hayatı oldukça merak konusu oldu. Süreyya Ağaoğlu kitapları da sık sık gündeme geldi. Peki kadın hakları savunucularının sıklıkla hayatından söz ettiği Süreyya Ağaoğlu kimdir ve aslen nerelidir? Süreyya Ağaoğlu'nun hayatı ve hakkında tüm merak edilen detaylar...

Süreyya Ağaoğlu kimdir ve aslen nerelidir? Babası kimdir? Süreyya Ağaoğlu hayatı ve biyografisi...
Süreyya Ağaoğlu kimdir ve aslen nerelidir? Babası kimdir? Süreyya Ağaoğlu hayatı ve biyografisi...
GİRİŞ 28.12.2021 09:12 GÜNCELLEME 28.12.2021 09:13

Süreyya Ağaoğlu 1903'te Şuşa'da dünyaya geldi. Azeri kökenlidir. Ünlü siyasetçi Ahmet Ağaoğlu'nun kızıdır. Samet Ağaoğlu ile de kardeştir. 

İlk çocukluk dönemini Azerbeycan'da geçirdi. Henüz 7 yaşındayken ailesi ile birlikte Türkiye'ye yerleşti. 

İlk ve orta öğreniminin ardından liseye devam etti. Lise yıllarındayken avukat olmayı hedefledi ve mezuniyetinin hemen ardından Hukuk Fakültesi'nde öğrenim gördü. Hukuk Fakültesi'ne kayıt yaptırması oldukça olaylı oldu. Bu bağlamda, arkadaşları ile birlikte yaptığı müracaatlar netice verdi ve kız öğrencilerin fakülteye aşınmasın önemli rol oynadı. 

1925'te Darülfünün Hukuk Bölümü'nden başarıyla mezun oldu. Böylece Cumhuriyet tarihinin ilk kadın avukatı olma unvanını elde etti. Mezuniyetinden sonra Ankara'da, Devlet Tazminat Dairesi'nde meslek hayatına başladı. İlerleyen yıllarda başarıları ile anıldı ve kadın hakları savunucusu olarak adını tarihe yazdırdı. 

Süreyya Ağaoğlu, Milletlerarası Kadın Hukukçular Birliği üyesi ve Kadın Hukukçular Birliği'nin BM Cenevre Teşkilatı temsilci olarak çalıştı. Ayrıca bir dönem Hukukçu Kadınlar Federasyonu ikinci başkanı olarak görev yaptı. 

Ahmet İhsan Tokgöz kimdir ve aslen nerelidir? Ahmet İhsan Tokgöz eserleri...Ahmet İhsan Tokgöz kimdir ve aslen nerelidir? Ahmet İhsan Tokgöz eserleri...

SÜREYYA AĞAOĞLU KİTAPLARI

Yurtdışında çalışmalar yürüttü. Ardından bu çalışmalara yönelik kitaplar yazdı. İşte Ağaoğlu'na ait kitaplar:

  • Londra'da Gördüklerim

  • Bir Ömür Böyle Geçti

ÇOK SAYIDA DERNEK KURDU 

Özgür düşünce yapısını destekleyen ve bu yönde faaliyetler gerçekleştiren Süreyya Ağaoğlu çok sayıda dernek kurdu ve derneklere öncülük etti. Ağaoğlu'nun kurduğu dernekler şunlardır:

  • Hür Fikirleri Yayma Derneği

  • Türk-Amerikan Üniversiteler Derneği

  • Çocuk dostları Derneği 

  • Üniversiteli Kadınlar Derneği 

SİYASETE ATILDI 

 Süreyya Ağaoğlu, bir dönem aktif siyasette rol aldı. Ekrem Alican liderliğindeki Yeni Türkiye Partisi'nde faaliyet gösteren avukat Ağaoğlu, partinin İstanbul il başkanlığını yaptı. 

SÜREYYA AĞAOĞLU'NUN EŞİ

1950de, yurtdışında tanıştığı Alman asıllı Avukat Werner Taschenbreker ile dünya evine girdi. Bu evliliği 1960'ta son buldu. 

SÜREYYA AĞAOĞLU'NUN VEFATI 

İstanbul'da 'Kadın Hakları ve Çağdaşlaşma' adlı panele katılan Ağaoğlu, program sonunda fenalaştı. Süreyya Ağaoğlu, yapılan tüm müdahalelere rağmen 29 Aralık 1989'da vefat etti. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL