Jale İnan kimdir? Jale İnan nasıl öldü? Jale İnan kitapları...

Türkiye'nin ilk kadın arkeologu Jale İnan Google'de doodle ile ismini yeniden hatırlattı. Peki Jale İnan'ın eşi kim? Biyografisi...

Jale İnan kimdir? Jale İnan nasıl öldü? Jale İnan kitapları...
Jale İnan kimdir? Jale İnan nasıl öldü? Jale İnan kitapları...
GİRİŞ 28.09.2022 09:12 GÜNCELLEME 28.09.2022 09:12

Jale İnan 1 Şubat 1914'te İstanbul'da dünyaya geldi. Annesinin adı Mesture, babasının adı Aziz Ogan'dır. 

Çocukluk dönemini İstanbul'da geçirdi. İlk ve orta öğreniminin ardından Erenköy Kız Lisesi'nden mezun oldu. Babası arkeolog olan Jale İnan daha çok küçük yaşlardayken bu meslekle tanıştı. Çok sayıda arkeoloji gezilerine ve çalışmalarına katıldı. 

Lise hayatının ardından Arkeoloji okumak maksadı ile Almanya'ya gitti. Derslerinde oldukça başarılı olan İnan, Aleksander von Humboldt Vakfı'nın bursu da kazandı. İlerleyen yıllarda ise Berlin'de ve Münih'te yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamladı. 

Sabire Aydemir kimdir ve aslen nerelidir ? Türkiye'nin ilk kadın veterineri Sabire Aydemir hayatıSabire Aydemir kimdir ve aslen nerelidir ? Türkiye'nin ilk kadın veterineri Sabire Aydemir hayatı

Jale İnan

TÜRKİYE'NİN İLK KADIN ARKEOLOGU OLDU

Doktorasını bitirdikten sonra Türkiye'ye dönüş yaptı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde işe başladı. Burada Prof. Dr. Clemens Emn Bosch'un asistanlığını yaptı. Sonraki dönemlerde ise Prof. Dr. Arif Müfid Mansel'in asistanı oldu. 

1946'da İstanbul Üniversitesi Klasik Arkeoloji Kürsüsü'nün kurulması aşamasında çalışalar yürüttü. Yine aynı dönemde asistanlığını yaptığı Arif Müfid Mansel öncülüğünde  Türk Tarih Kurumu adına Antalya'da Side antik kenti kazısına, ertesi yıl Perge antik kenti kazısının çalışmalarına katıldı. 

Türkiye'nin ilk kadın arkeologu olan Jale İnan, Diğer yandan da akademik yolda devam etti. 1953'te Doçent unvanı, 1963'te ise Profesör unvanını elde etti. Sonrasında ise Side ve Perge kazılarına başkanlık etti. Bu çalışmalar kapsamında Side Roma Hamamı'nın Side Müzesi’ne dönüşmesinde önemli rol oyandı. 

1975'te ise Klasik Arkeoloji Kürsüsü'nün Başkanı oldu. Arkeoloji alanında oldukça önemli çalışmalar yürüten İnan, bu çerçevede çok sayıda kitap yayınlandı. 1995'te ise Türkiye Bilimler Akademisi'nin şeref üyesi oldu.

Süreyya Ağaoğlu kimdir ve aslen nerelidir? Babası kimdir? Süreyya Ağaoğlu hayatı ve biyografisi...Süreyya Ağaoğlu kimdir ve aslen nerelidir? Babası kimdir? Türkiye'nin ilk kadın avukatı Süreyye Ağaoğlu biyografisi...

Türkiye'nin ilk kadın arkeologu Jale İnan

JALE İNAN KİTAPLARI

  • Antike Stadt im Taurusgebirge

  • Perge'nin Roma Devri Heykeltraşlığı 1

  • Perge'nin Roma Devri Heykeltarşlığı 2

  • Roman and Early Byzantine Portrait Sculpture in Asia Minor

  • Boubon Sebasteionu ve heykelleri üzerine son araştırmalar

Jale İnan kitapları

JALE İNAN EŞİ

Jale İnan ünlü bilim adamı Mustafa İnan ile 1944'te evlendi. Bu evliliğinden Hüseyin isimli evlatları dünyaya geldi. 

JALE İNAN NASIL ÖLDÜ?

Jale İnan 2000'li yıllarda parkinson hastalığına yakalandı. Hastalığının tedavisi için savaş verdi ancak hastalığı yenemedi. 27 Şubat 2001'de hayatını kaybetti.

Kabri, Zincirlikuyu Mezarlığı’ndadır. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL