Tahir Büyükkörükçü kimdir? Ne zaman vefat etti? Tahir Büyükkörükçü kitapları...

20. yüzyılın en önemli alimlerinden biri olan Tahir Büyükkörükçü vefatı yıl dönümünden yeniden gündem oldu. Peki Tahir Büyükkörükçü kimdir? İşte, merak edenler için Tahir Büyükkörükçü biyografisi...

Tahir Büyükkörükçü kimdir? Ne zaman vefat etti? Tahir Büyükkörükçü kitapları...
Tahir Büyükkörükçü kimdir? Ne zaman vefat etti? Tahir Büyükkörükçü kitapları...
GİRİŞ 07.03.2023 15:11 GÜNCELLEME 07.03.2023 15:11
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Tahir Büyükkörükçü 1925'te Konya'nın Selçuklu ilçesinde dünyaya geldi. Aslen Konyalı'dır. Babasının adı Mehmed, annesinin adı Aliyedir. 

Çocukluk dönemini Konya'da geçiren Tahir Büyükkörükçü, ilk öğreniminin ardından orta okula meşhur Karma Ortaokulunda (Konya Erkek Okulu) devam etti. Bir yandan da hafızlık çalışmalarına başladı. İlerleyen dönemde de hafız oldu. 

Eğitim hayatına devam ederken diğer yandan da dini dersler almaya başladı. Konya'nın meşhur hocalarından biri olan Mustafa Kurucu'dan dersler aldı. Ayrıca, Mahmut Sami Ramazanoğlu'dan da eğitim aldı. 

İmam olarak göreve başlayan Büyükkörükçü, ilerleyen dönemlerde vaizlik ve müftülük de yaptı.1951'de ise başarı gösterdiği sınav sonucunda oKnya merkez vaizi oldu. 1965'te ise Konya Müftüsü olarak atandı. 

Tahir Büyükkörükçü gençliği

Konya Müftüsü olduktan sonra salon konuşmaları ile tanınmaya başladı. Birçok farklı şehirde, İslam'ı anlatmak için bulundu. Yaklaşık 7 yıl boyunca Müftülük yaptı ve ardından kendi istediğiyle vaizliğe geri döndü. Aynı zamanda İsmam Hatip Okullarında Arapça Öğretmenliği de yaptı. 

27 Mayıs 1960 askeri darbesinden sonra baskılara maruz kaldı ancak vaazlarına devam etmeyi ihmal etmedi. Hakkında yürütülen tahkikattan somut bir sonuç alınmadığı halde başkanlık emrine alındı, daha sonrasında ise ardından Burdur merkez vâizliğine gönderildi

Burdur'da kaldığı dönemde cami dışında konferanslar vermeye devam etti. 1965’te iktidar değişince Konya'ya dönüş yaptı. 20 Haziran 1973'te emekliliğe yarıldı. 

Tahir Büyükkörükçü biyografisi

Tahir Büyükkörükçü, Erenköylü Hikmet Tuzkaya, Yahyalılı Hacı Hasan Dinç, Musa Topbaş, Çarşambalı Mahmut Ustaosmanoğlu, Ali Ulvi Kurucu, Mehmet Zahit Kotku, Necip Fazıl Kısakürek ve Muhammed Harrânî gibi önemli isimlerle olan ahbaplığı ile de bilinmektedir. 

SİYASİ HAYATI

Tahir Büyükkörükçü 1977'ye kadar resmi olarak hiçbir siyasi faaliyetin içinde yer almadı. Ancak Milli Görüş Hareketine destek veriyordu. 1969'da Necmettin Erbakan'ın Konya'dan bağımsız milletvekili adayı olduğu dönemde, ona destek verdi. 

Milli Görüş camiası ile ilişkilerine yakından sürdüren Büyükkörükçü, 28 Şubat sürecinden sonra camianın siyasi koluna da aktif olarak destek verdi. 

TAHİR BÜYÜKKÖRÜKÇÜ NE ZAMAN VEFAT ETTİ?

Tahir Büyükkörükçü, 5 Mart 2011'de hayatını kaybetti. 86 yaşında hayata gözlerini kapatan Büyükkörükçü'nün mezarı, Konya'daki Üçler Mezarlığındadır. 

TAHİR BÜYÜKKÖRÜKÇÜ KİTAPLARI

  • Muhterem Müslümanlar

  • İslam'da Edeb

  • Mevlana ve Mesnevi

  • Müslüman, Peygamberini Tanımalısın

  • Mübarek Ramazan ve Oruç

  • Hakiki Vechesiyle Mavlana ve Mesnevi

YORUMLAR 24
  • murat 1 yıl önce Şikayet Et
    din samimiyettir sözünü hayatıyla tasdik etmiş muhterem bir şahsiyettir. Allah ondan razı olsun ve bu ümmete yeni Tahir hocalar nasip etsin.
    Cevapla
  • Uyarı: 1 yıl önce Şikayet Et
    Başındaki etkili ismi kaybeden cemaatlere, paralel sızıyor. Dikkat edin. Eskiden beri yanınızda olmayan, bilmediğiniz yeni isimlere "çok çok dikkat edin".
    Cevapla
  • ferhat 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun inşallah, cenabı Allah böyle alimleri başımızdan eksik etmesin inşallah.
    Cevapla
  • Hak 1 yıl önce Şikayet Et
    Kuranda ne buyrulduğu konusu pek işlenmemiş...
    Cevapla
  • Abdurrahman 1 yıl önce Şikayet Et
    Rabbım rahmetine gark eylesin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle