Nilüfer Hatun kimdir ve aslen nerelidir? Nilüfer Hatun'un babası kim? Kaç yaşında öldü? Biyografisi..

Orhan Bey'in eşi ve I. Murat'ın annesi Nilüfer Hatun'un hayatı oldukça merak edildi. İlk yabancı kökenli sultan olan Nilüfer Hatun'un Orhan bey ile olan evliliği oldukça dikkat çekici. İşte, merak edenler için Nülifer Hatun'un biyografisi...

Nilüfer Hatun kimdir ve aslen nerelidir? Nilüfer Hatun'un babası kim? Kaç yaşında öldü? Biyografisi..
Nilüfer Hatun kimdir ve aslen nerelidir? Nilüfer Hatun'un babası kim? Kaç yaşında öldü? Biyografisi..
GİRİŞ 08.10.2023 23:31 GÜNCELLEME 08.10.2023 23:31
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Nilüfer Hatun 1283'te Olivera'da dünyada geldi. Aslen Rum'dur. İlk adı Holifera (Holophira) olan Nülifer Hatun'un babası Yarhisar Tekfuru'dur. Orhan Bey'in eşi ve I. Murad'ın annesidir. Adı, bazı kaynaklarda Lülüfer veya Ülüfer olarak da geçmektedir. 

Nilüfer Hatun genç yaşlardayken Bilecik Tekfuru'nun oğlu ile nişanlandı. 1399'da Osmanlı Bilecik'i ele geçirince, yapılan bir baskın sonucunda esir alındı. Ardından Osman Bey tarafından Orhan Bey ile evlendirildi.

Böylece Osmanlı'da ilk yabancı padişah eşi olarak literatürde yer aldı. Nilüfer Hatun aynı zamanda cariye durumundaki ilk Sultan'dır. Rum geni taşıyan ilk padişahın (I. Murad) da annesidir.

Nilüfer Hatun

Faslı gezgin İbn Battuta'nın verdiği bilgilere göre, (Nilüfer Hatun'dan seyehatnamesinde Beylün Hatun olarak bahsetmiştir) Nilüfer Hatun, Orhan Gazi ile birlikte Bursa'da ikamet etmemektedir. O dönemde İznik'te yaşamaktaydı. 

Nilüfer Hatun, o dönemde İznik'te şehir halkına hükümranlık ediyordu. adaleti ve iyi yürekliliği ile bilinen Nilüfer Hatun, Orhan Gazi seferlerde iken şehrin yönetimini ve askeri yönetimi üstleniyordu. 

Orhan Gazi'nin Baş hâtunu olan Nilüfer Hatun dindarlığı ile de meşhurdur. Yaptığı hayır çalışmaları (İznik ve Bursa'da camiler imaretler, medreseler;  Bursa'da tekke; Bursa kalesinde bir cami; Darülharp Mahallesi'nde bir mescit; Bursa Mudanya yolu üzerindeki Nilüfer Köprüsü) ile adından söz ettirmektedir. 

Nilüfer Köprüsü

NİLÜFER HATUN'UN ÇOCUKLARI

Nilüfer Hatun, Gazi Süleyman Paşa, I. Murad ve Şehzade Kasım'ın annesidir. 

NİLÜFER HATUN KAÇ YAŞINDA ÖLDÜ? 

Nilüfer Hatun'un 1380'lerde vefat ettiği bilinmektedir. Doğum ve ölüm tarihi net olmasa da, öldüğünde 90'lı yaşlarda olduğu tahmine edilmektedir. Kabri, Bursa'da bulunan Orhan Gazi Türbesi'ndedir. 

Nilüfer Hatun'un kabri

ADI HALA YAŞATILIYOR

Annesinin vefatından sonra I. Murad, Nilüfer Hatun adına bir imarethane inşa etti. Ayrıca, adı Bursa'daki en güzel ilçelerden biri verildi (Nilüfer ilçesi). 

DİZİ VE FİLMLERE KONU OLDU

Nilüfer Hatun, dizi ve filmlerde karakter olarak izleyiciye sunulmuştur. 1988'de TRT 1 de yayımlanan 'Osmancık dizisinde', 2006 yapımlı 'Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü' sinema filminde ve günümüzde yayınlanan 'Kuruluş Osman' dizisinde, Ecem Sena Bayır tarafından Nilüfer Hatun canlandırılmıştır. 

Ecem Sena Bayır kimdir? Ecem Sena Bayır hangi dizilerde oynadı? Bilinmeyen hayatıEcem Sena Bayır kimdir? Ecem Sena Bayır hangi dizilerde oynadı? Bilinmeyen hayatı

Kuruluş Osman Nilüfer Hatun

YORUMLAR 2
  • Mehmet selman 7 ay önce Şikayet Et
    Osmanlı Padişahlarının anaları gayri müslim diyenlere kapak olsun yaptığı cami ve medreseler
    Cevapla
  • Kul insan 7 ay önce Şikayet Et
    Biz adam gibi samimi Müslüman olursak nice yolunu şaşırmışlar Müslüman olur hem dünyasını hem de ahiretini kurtarır. En çok da bize faydası olur çünkü haramlar günahlar herkese zarar verir. Allah'ın cc dünyasında Allah'ın cc dediği olur.
    Cevapla