Nuri Killigil kimdir ve aslen nerelidir? Kardeşi kim? Nuri Killigil biyografisi...

Nuri Killigil ölümü ile akıllara kazınmış, başarıları ile adından söz etmiş bir Osmanlı Komutanı ve iş adamı. Peki Nuri Killigil aslında kimdir? İşte, merak edenler için Nuri Killigil'in bilinmeyen hayatı...

Nuri Killigil kimdir ve aslen nerelidir? Kardeşi kim? Nuri Killigil biyografisi...
Nuri Killigil kimdir ve aslen nerelidir? Kardeşi kim? Nuri Killigil biyografisi...
GİRİŞ 05.03.2024 15:45 GÜNCELLEME 05.03.2024 15:46
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Nuri Killigil, 1889'da İstanbul'da dünyaya geldi. Aslen Arnavut kökenli bir Türk'tür. Nuri Paşa ve Bakü Fatihi ismiyle de anılmaktadır. Osmanlı askeri ve siyasetçisi ile kardeştir. Kut'ül Ammare Kahramanı Halil Kut'un ise yeğenidir.

Çocukluk dönemini İstanbul'da geçiren Nuri Killigil Bakü Muharebesi, 1. Dünya Savaşı ve Trablusgarp Savaşı'nda önemli başarılara imza attı. Mart Olayları'nda Azerbaycan'ı işgalden kurtarma operasyonları düzenledi. 

1. Dünya Savaşı'nın son günlerinde Azerbaycan'da hakimiyet süren ve orada Müslümanlar'a zulmeden Rus ve Ermeni birliklerine, Kafkas İslam Ordusu adında savaş verdi. Bakü Muharebesi'nde onarı yenerek çekilmelerinde önemli rol oynadı. 

Savaştan sonra ise Almanya'da yaşayan Nuri Killigil, 1938'de Türkiye'ye döndü. Daha sonra iş adamı olarak bir fabrika kurup, tabanca, matara, demir çubuk, gaz maskesi ve mermi üretimine başladı. 

Nuri Killigil

NURİ KİLLİGİL'İN SİLAHI

Türkiye'nin ilk silah fabrikasını İstanbul'un Zeytinburnu ilçesinde kurdu. Fabrikayı büyütmek maksadı ile Sütlüce'ye taşıdı. Özel sektör çerçevesinde yerli harp sanayisinin gelişmesine ve Türk ordusunun ateş gücünün artırılmasına katkı sağlayan ilk girişimcidir.

Nuri Killigil, hem seri tabanca ücretimi hem de özel tabancı üretimi yaptı. 9 mm çapında, yarı otomatik özel tabancayı sınırlı sayıda üretti. O tabancalar İstanbul Harbiye Askeri Müzesi'nde sergilenmektedir. 

Nuri Killigil'in hayatı

NURİ KİLLGİL'İN ÖLÜMÜ

Nuri Kiilgil, 2 Mart 1949'da Sütlüce'deki fabrikasında meydana gelen üç büyük patlamada, yanındaki 26 kişi ile birlikte hayatın kaybetti. Patlamada cansız bedenine ulaşılamayan 60 yaşındaki Killigil boş tabut ile defnedildi. 

NURİ KİLLGİL'İN MEZARI

Nuri Killigil'in mezarlığı Edirnekapı Şehitliği'ndedir. 

Ayrıca İstanbul'un Beyoğlu ilçesine bağlı Sütlüce mevkiinde Nuri Killigil adına açılmış bir park bulunmaktadır. 

Nuri Killigil'in biyografisi

YORUMLAR 18
  • Vatandaş Rıza 4 ay önce Şikayet Et
    Türkiye Cumhüriyetinden önce de bu ülkede kos kocaman şanlı şerefli bir medeniyet varmış
    Cevapla
  • Cemal Serbest 4 ay önce Şikayet Et
    Allah mekanını Cennet Eylesin
    Cevapla
  • Cengiz 4 ay önce Şikayet Et
    Bu ülkeye namusluca hizmet eden herkes kıymetlidir, anlamadığım Nuri Paşa'nın cesedinin bulunamayışı, aceba 26 arkadaşından cesedi bulunamayan var mı? Ülkenin savunma sanayine hizmet etmek için kurulan özel şirket de olsa korunmalıydı.
    Cevapla
  • Mehmet 4 ay önce Şikayet Et
    Anka'nin TAI baskani degisene kadar envantere giremeyisini ve bayraktarların nerede ise iflasa suruklenisinin hikayesini dusunursen bu memlekette ne kadar çok hain oldugunu ve hala her yerde sinmis bekliyor olduklarını anlarsın. Firsat ellerine gecerse hersey olur. Su an icten ice calisiyorlar zaten.
    Cevapla
  • konuk 4 ay önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin, ismi yeni yeni duyuruluyor belli zihniyet ismini ve yaptıklarını hep gizledi.
    Cevapla
  • manisalı 4 ay önce Şikayet Et
    Rahmetli yaptığı silahları Filistin e göndermeye başlayın ca kıyamet kopmu zaten
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle