Farza göre gusül abdesti nasıl alınır? Kadın ve erkek için boy abdesti...

Gusül abdesti, namaz abdestinde olduğu gibi belli uzuvların yıkanmasıyla değil, tüm vücudu yıkayarak temizlenmesiyle alınan abdesttir. İbadetlerin yerine getirilmesi için gusül abdestinin alınması gerekir. Gusül abdestinin alınmasının farz ve sünnet olduğu farklı durumlar vardır. Peki hangi durumlarda gusül abdesti alınmalıdır? İşte gusül abdesti farz ve sünnetleri...

Farza göre gusül abdesti nasıl alınır? Kadın ve erkek için boy abdesti...
Farza göre gusül abdesti nasıl alınır? Kadın ve erkek için boy abdesti...
GİRİŞ 04.07.2022 16:08 GÜNCELLEME 04.07.2022 16:08
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Gusül abdesti, namaz abdestinde farklı olarak belli başlı uzuvların değil, tüm vücudun temizlenmesidir. Gusül, halk arasında boy abdesti olarak bilinir. Kelime anlamı ‘bir şeyi su ile yıkamak’ manasına gelmektedir. Gusül abdesti, başta namaz olmak üzere dini vecibelerin yerine getirilmesi için en gerekli kurallardandır. Hayıf, lohusalık ve cunüplük durumlarından arınarak vücudun maddi olarak ibadete hazırlanmasıdır. Mazereti olmadığı halde gusül abdesti almayan kişiler haram işlemiş sayılarak günaha girerler. Hem dini görevlerini yerine getiremediği için hem de gusül abdesti almadığı için haram içinde yaşarlar.

Gusül Abdesti Neden Alınmalıdır?

İslamiyette dini vecibelerin yerine getirilmesi için namaz abdesti alınması yeterli değildir. Bazı özel durumların gerektirdiği gusül abdestinin de alınması gerekir. Cünüplük, kadınların adet bitimi ve lohusalığın sona ermesiyle alınması gerekir. Kuran-ı Kerimde de gusül abdestiyle ilgili şu ayeti kerimeler yer almaktadır:

- Maide Suresi ‘Ey iman edenler, namaza kalktığınız zaman yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi yıkayın, başlarınızı mesh edin ve her iki topuğa kadar ayaklarınızı da. Eğer cünüpseniz temizlenin; eğer hasta veya yolculukta iseniz ya da biriniz ayak yolundan gelmişse yahut kadınlara dokunmuşsanız da su bulamamışsanız, bu durumda, temiz bir toprakla teyemmüm edin yüzlerinize ve ellerinize ondan sürün. Allah size güçlük çıkarmak istemez, ama sizi temizlemek ve üzerinizdeki nimeti tamamlamak ister. Umulur ki şükredersiniz.

- Bakara Suresi ‘Sana kadınların aybaşı hallerini soruyorlar. De ki: O bir rahatsızlıktır. Bu sebeple âdet günlerinde kadınlardan ayrı durun, temizlenmedikçe onlarla cinsel ilişkide bulunmayın. İyice temizlendiklerinde onlara Allah’ın emrettiği şekilde yaklaşın. Allah çok tövbe edenleri sever ve içi dışı temiz olanları sever.’ 

- Nisa Suresi ‘Ey iman edenler, sarhoş iken, ne dediğinizi bilinceye ve cünüp iken de gusül edinceye kadar namaza yaklaşmayın. Eğer hasta veya yolculukta iseniz ya da biriniz ayak yolundan gelmişseniz yahut kadınlara dokunmuş da su bulamamışsanız, bu durumda, temiz bir toprakla teyemmüm edin, yüzlerinize ve ellerinize sürün. Şüphesiz, Allah, bağışlayandır, esirgeyendir.’

Kadın ve Erkek İçin Gusül Abdesti

Gusül abdesti almak isteyen kimseler, sol ayaklarıyla banyoya girerek niyet ederler. ‘Niyet ettim Allah rızası için gusül abdesti almaya’ diyerek başlanır. İlk olarak belden aşağısı yıkanır. Tüm vücut kirden ve pislikten arındırılır. Ağza 3 kere su alınarak gargara yapılır ve su yutulmadan ağızdan çıkarılır. Aynı işlem burun içinde yapılarak burun temizlenir. Kulaklar delik ise küpeyle içine su gelecek şekilde ileri geri yapılır. Önce sağ omuz, ardından sol omuz 3 kere yıkanır. Son bir kez daha tüm vücut temizlenerek gusül abdesti alınmış olur. Böylelikle artık ibadetlere başlanabilir.

Gusül Abdesti Farzları

  • Ağza dolu dolu su vermek

  • Buruna dolu dolu su vermek

  • Tüm vücudu yıkayıp kir ve pislikten arındırmak

Gusül Abdesti Sünnetleri Nelerdir?

Dini görevleri yerine getirirken Allah’ın emrettiği farzları yerine getirmenin yanın da bir de İslamiyet’i tüm insanlığa tebliğ eden Hz. Muhammet’in (s.a.s) uyguladığı bazı davranış ve alışkanlıkların yapılması geleneğine sünnet denmektedir. Gusül abdestinde de farzların yanında sünnetler de bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir:

  • Niyet ederek gusle başlamak

  • Belden aşağısını yıkamak

  • Tüm beden bir kez yıkanarak genel kir ve pislikten arındırılır. 

  • Gusül abdestinin uygulamasına başlamadan önce normal namaz abdesti almak

  • Sağ ve sol omuzlara 3’er kere su dökmek ve yıkamak

  • Ağza ve buruna 3 kere su verip yıkayıp temizlemek

  • Tüm uzuvları yıkayıp temizlemek

  • Gusül esnasında konuşmamak

  • Suyun kullanımında israftan kaçınmak

Gusül Abdesti Olmadan Yapılmaması Gerekenler 

İbadet etmek için namaz abdestinden önce Müslüman kişinin gusül abdestinin olması gerekir. Gusül abdesti olmadığı halde namaz, oruç, Kuran okumak gibi ibadetleri yaparsa sevap yerine günaha girmiş olur ve muhakkak gusül alarak ibadetlerini gerçekleştirmelidir.

İmkanı olan Cuma ve bayram namazlarından, hac ve umre ibadetlerinden önce gusül abdesti alması Peygamber Efendimiz Hz. Muhammet (s.a.s) sünnetlerinden olduğu için tavsiye edilir.

YORUMLAR 2
  • Bayram 4 yıl önce Şikayet Et
    Başa su dökmek yok mu insanlara yanlış anlatmayın
    Cevapla
  • Ayasofyaaa CAMİİ 3 yıl önce Şikayet Et
    Tüm uzuvları yıkamak diyor (Yani Baş da dahil oluyor)
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Fenerbahçeli eski yıldız, 'oruç' açıklamasıyla gönülleri fethetti!
Muhittin Böcek'in tek kozu CHP seçmenini bile irite ediyor