Birikmiş Tilavet Secdesi nasıl kılınır? Kuranda geçen 14 secde nasıl yapılır?

Tilavet secdesi, Kuranı Kerim'in 14 farklı yerinde geçen secde ayetinin okunması veya işitilmesi durumunda yapılması gereken secdedir. Tilavet secdesi, Allah'a boyun eğmeyen müşriklere karşı Müslümanların secde ederek Allah'ın yüceliğini kabul ettiğinin göstergesi olduğu için çok kıymetli ve sevaptır. Peki Tilavet Secdesi hangi ayetlerde geçer? Tilavet secdesi duası...

Birikmiş Tilavet Secdesi nasıl kılınır? Kuranda geçen 14 secde nasıl yapılır?
Birikmiş Tilavet Secdesi nasıl kılınır? Kuranda geçen 14 secde nasıl yapılır?
GİRİŞ 03.01.2023 16:45 GÜNCELLEME 03.01.2023 16:45

Tilavet secdesi, Kuran-ı Kerim’in 14 yerinde yer alan secde ayetlerini okumak veya duymak durumunda yapılması gereken secdedir. Kuran-ı Kerim’i hatmeden birinin toplamda 14 defa tilavet secdesi kılması gerekir. Ayetin okunduğu ya da duyulduğu anda Tilavet secdesi yapılabilir ve makbul olan da budur. Kuran-ı Kerim okuması veya dinlemesi bittikten sonra topluca da yapılabilir. Yapılmaması durumda borçlu olunmaktadır ve ölmeden tamamlanması lüzumludur. 

Tilavet Secdesi Ne Zaman Kılınır?

Kuran-ı Kerim’in 14 farklı yerinde geçen secde ayetlerinin okunması ve duyulması durumunda üzerimize farz olan ibadettir. Secde ayetini duyduktan veya okuduktan hemen sonra yapılması çok sevaptır. Ancak, Kuran-ı Kerim’i hatmeden biri hatminin sonrasında da topluca yapabileceği aktarılır. Peygamber Efendimiz (s.a.s) secde ayetlerini duyduğu zaman sahabesiyle birlikte secde ettiği rivayet edilmektedir. Allah katında çok faziletli olan tilavet secdesi, 14 ayet-i kerimede bulunmaktadır. Secde ayetlerinin yer aldığı ayetlerde iman etmeyenlerin Allah’a karşı gelip secde etmemesini anlatmaktadır. Bunun üzerine de Müslümanların Allah’ın huzurunda secde etmesi, Allah’ın yüceliğini kabul ederek O’na itaatin göstergesidir ve bundan dolayı Allah katında çok kıymetlidir.

Tilavet Secdesi Nasıl Yapılır?

Tilavet secdesi yapmadan önce normal vakit namazına hazırlanır şekilde hazırlık yapılması, abdest alınmalı ve necaset kurallarına dikkat etmelidir. Tilavet secdesine başlarken kıbleye doğru namazlık serip tilavet secdesine ‘ niyet ettim Allah rızası için Secde-i Tilavete’ diye niyet edilir. Ardından Tekbir getirerek (Allahuekber) direkt olarak secdeye varılır. Secdeye inilir ve secdeye varılır. Secdede 3 defa S'übhane rabbiyel ala' denir. Secdeden kalkarken Bakara Suresi 285. Ayetinin sonu olan سَمِعْنَا وَاَطَعْنَا غُفْرَانَكَ رَبَّنَا وَاِلَيْكَ الْمَص۪يرُ (semina ve etana gufraneke Rabbena ve ileykelmasir)  ‘işittik, itaat ettik, bağışlamanı dileriz rabbimiz, gidiş sanadır’ okunur ve doğrulduktan sonra tilavet secdesi tamamlanmış olur. Tilavet secdesinde selam vermeye gerek kalmadan secde tamamlanır.

Eğer secde ayeti duyulduğu vakit, secde etmeye müsait bir zaman değilse o an  سَمِعْنَا وَاَطَعْنَا غُفْرَانَكَ رَبَّنَا وَاِلَيْكَ الْمَص۪يرُ (semina ve etana gufraneke Rabbena ve ileykelmasir) denmesi tavsiye edilir. Daha sonra uygun bir zamanda da tilavet secdesi yapılmalıdır. 

Secde Ayetleri Hangileridir?

Kuran-ı Kerim’in 14 farklı sure ve ayetinde bulunan secde ayetleri sırasıyla şöyledir:

  1. Araf Suresi 206. Ayet 176. Sayfa

  2. Rad Suresi 15 Ayet 250. Sayfa

  3. Nahl Suresi 49. Ayet 271. Sayfa

  4. İsra Suresi 107. Ayet 292. Sayfa

  5. Meryem Suresi 58. Ayet 308. Sayfa

  6. Hac Suresi 18. Ayet 333. Sayfa

  7. Furkan Suresi 60. Ayet 364. Sayfa

  8. Neml Suresi 25. Ayet 378. Sayfa

  9. Secde Suresi 15. Ayet 415. Sayfa

  10. Sad Suresi 24. Ayet 453. Sayfa

  11. Fussilet Suresi 37. Ayet 479. Sayfa

  12. Necm Suresi 62. Ayet 527. Sayfa 

  13. İnşikak Suresi 21. Ayet 589

  14. Alak Suresi 19. Ayet 597. Sayfa

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti