Mevlid Kandili hangi gün oruç tutulur? Mevlid Kandilinde yapılacak ibadetler nelerdir?

Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in dünyaya geldiği Rebiülevvel ayının 12. gecesi Mevlid Kandili olarak idrak edilmektedir. Bir gelenek haline gelen Mevlid Kandili, Müslümanlar arasında oruç, nafile namaz, Kuran-ı Kerim tilaveti ve salavat-ı şerifelerin okunması gibi ibadetlerle idrak edilmektedir. Peki Mevlid Kandilinde oruç tutulur mu? Mevlid kandilinde ne yapılır?

Mevlid Kandili hangi gün oruç tutulur? Mevlid Kandilinde yapılacak ibadetler nelerdir?
Mevlid Kandili hangi gün oruç tutulur? Mevlid Kandilinde yapılacak ibadetler nelerdir?
GİRİŞ 15.10.2021 11:10 GÜNCELLEME 15.10.2021 11:42

Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in doğduğu gün idrak edilen Mevlid Kandili din alimlerinin tavsiyeleri üzerine ibadetle geçirilmesi uygun görülmektedir. Ancak Mevlid Kandilinde oruç tutulup tutulmaması gerektiğiyle ilgili farklı görüşler bulunmaktadır. Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in insanoğluna rehber olmak üzere dünyaya gelmesi Müslümanlar tarafından bayram günü gibi kutlanması, ibadetler yapılması uygun görülmektedir.

La havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim fazileti ve okunuşu! La havle'yi 100 defa okursanız..La havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim fazileti ve okunuşu! La havle'yi 100 defa okursanız..

Mevlid Kandilinde Oruç Tutulur Mu?

İslam geleneklerinde önemle beklenen bazı gün ve aylar bulunmaktadır. O günlerde imkanı olan Müslümanlar oruç tutmak, namaz kılmak, Kuran okumak, sadaka vermek gibi ibadetler yaparak Allah rızasını kazanmak için yarışırlar. Müslümanlar için en önemli gecelerden biri olan Mevlid Kandilinde Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in için bol bol salavatların getirilmesi yanı sıra farz namazlardan sonra 2 rekat nafile namaz kılarak dua edilmesi uygun görülür.

Mevlid Kandilinde oruç tutup tutmamak tartışmalı bir konudur ve bununla ilgili 2 görüş hakimdir. Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in Pazartesi ve Perşembe oruçlarını tutmaları tavsiye ettiği rivayet edilirken diğer yandan da Peygamber Efendimiz (s.a.s) İslamiyet’i tebliğ etmek üzere dünyaya tefriş ettiği gece bayram günü gibi beklendiğinden Mevlid Kandilinde oruç tutmak yerine ikramların yapılarak çoluk çoğu sevindirmenin de sevap olduğu aktarılmaktadır. Ancak Mevlid Kandilinde oruç tutmanın bir sakıncası olmadığından uygun olanların oruç tutması tavsiye edilmektedir.

Ayetel Kürsi'nin okunuşu ve açıklaması| Ayatel Kürsi okumanın faziletleri

Mevlid Kandili Önemi ve İbadetleri

Mevlid Kandili, Müslümanlar arasında Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in doğduğu gün olması münasebetiyle büyük bir özveriyle geçirilmektedir. Bayram günü olarak da görülen Mevlid Kandilinde Allah rızası için konu komşuya ikramlar yapmanın çok sevap olduğu kabul edilmektedir. İlahiyatçıların naklettiklerine göre Mevlid Kandilinde belirli bir ibadetin olmadığı, kişinin içinden geldiği şekilde ibadet ve dualar etmesi tavsiye edilmektedir. Mevlid kandilinde en çok yapılması uygun görülen ibadet ise gece boyunca bol bol salavat getirilmesidir. Nafile namaz kılmak ve ardından dua etmek de yapılması uygun görülen ibadetlerdendir. 

Salavat Getirmek:

Mevlid kandilinde yapılabilecek en faziletli ibadet salavat getirmektir. Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in şefaatine nail olabilmek için onun ruhları şerifine salavat getirmek çok kıymetlidir. Mevlid Kandilinde getirilecek salavatlar:

'Allahümme salli alâ Muhammed'in ve alâ âli Muhammedin, kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim, inneke hamîdun mecîd.'

'Allahümme salli alâ Muhammed ve alâ âli Muhammed.'

Tahmidiye Duası fazileti nelerdir? Tahmidiye Duası günde kaç defa okunur? Tahmidiye Duası fazileti nelerdir? Tahmidiye Duası günde kaç defa okunur?

Nafile Namaz Kılmak:

Geçmişte kaçırılan namazların kazasını kılmak ve günahların affedilmesi için nafile namaz kılmak, mevlid kandilinde yapılabilecek en faziletli ibadettir. Allah'ın rızasını kazanmak için fırsat gecesi olan mevlid kandili gecesinde farz namazların ardından 2 rekat son sünnet kılar gibi nafile namaz kılınabilir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İstanbul'dan 11 kat daha büyük! Tarih verdiler: Şeytan lakaplı kuyruklu yıldız yaklaşıyor!
İYİ Parti'nin İBB adayı Kavuncu CHP-DEM ittifakına değindi ve asıl amaçlarını açıkladı...