Ramazan'ın 1. günü yapılacak ibadetler! Okunması gereken sureler ve tesbihatlar...

Ramazan-ı Şerif'in gelmesi ile hem iftar ve sahur sofralarının heyecanı, hem de ibadet edecek olmanın sevinci tüm Müslüman alemini kapladı. Ramazanda yapılacak ibadetlerin ne olduğu araştırılmaya başlandı. Buna istinaden Ramazan ayında neler yapılır madde madde sıraladık. Ramazan'ın 1. günü yapılacak ibadetler ve detayları haberimizde...

Ramazan'ın 1. günü yapılacak ibadetler! Okunması gereken sureler ve tesbihatlar...
Ramazan'ın 1. günü yapılacak ibadetler! Okunması gereken sureler ve tesbihatlar...
GİRİŞ 02.04.2022 09:10 GÜNCELLEME 14.04.2022 15:14
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Ramazan'da şeytanların bağlandığı ve yapılan ibadetlerin diğer günlerden çok daha makbul olduğu bilinmektedir. Bir ay boyunca yapılan ibadetler, kılınan namazlar, tutulan oruçlar, okunan Kuran'lar, edilen dualar, yapılan tövbeler, diğer 11 aydan daha kolay kabul oluyor. 

Günlük rutin olarak yapılan ibadetlerin aslında her gün içi ayrı ayrı bilinmeyen sevapları var. Her güne bir cüz okuyarak bilhissa mukabele yaparak bu ayın sonunda yapılan hatmin de, okunan Ramazan duasının da sevapları oldukça büyük. 

Kuran 1. Cüz oku! 1. Cüz Arapça okunuşu... Kuran-ı Kerim 1. cüzü... Mukabele 1. cüz! Kuran-ı Kerim 1. cüzü (Arapça okunuşu)

Gece namazı

SAHURA KALKINCA KILINACAK TEHECCÜD NAMAZI 

Ramazan'ın 1. gecesi sahura kalkıldığında kılınacak namaz oldukça makbuldür. Uykudan uyanınca kılınan bu nafile namaz aslında bir teheccüd namazıdır. Teheccüd namazları da oldukça kuvvetli sünnetlerden biridir. 2, 4, 6, 8 rekat şeklinde kılınabilir. 

Teheccüd namazının mükafatı İsra Suresi'nin 79'uncu ayetinden şöyle aktarılmıştır:

"Gecenin bir vaktinde kalkıp kendine mahsus nâfile bir ibadet olarak da namaz kıl ki, rabbin seni övülmüş bir makama yükseltsin." 

TERAVİH NAMAZ

Teravih namazı kılmayın sevapları birçok farklı kaynakta sıklıkla zikredilmektedir. Bin aydan daha hayırlı olan Ramazan'da kılınan ve 30 gün boyunca devam eden teravih namazlarının da her gün için büyük sevaplar barındırmaktadır. 1. teravih namazını kılmanın da Ramazan ayını karşılama için oldukça büyük öneme sahiptir. 

Öyle ki teravih namazıyla ilgili, şu hadis aktarılmıştır:

Faziletine inanarak ve mükâfatını umarak Allah rızası için Ramazan gecelerini ibadetle geçiren (teravih namazını kılan) kimsenin geçmiş günahları bağışlanır. (Buhari, İman, 27)

Teravih namazı

OKUNACAK YASİN SURESİ 

Diğer günlerde de olduğu gibi Ramazan'da her gün için ayrı bir niyet için okunacak Yasin Suresi, kat kat sevap katacaktır. 30 güne 30 ayrı Yasin, 30 ayrı niyetle okuyan kimsenin feyzi artacak, ve dertlere deva  olacaktır. 

Öyle ki, Yasin Suresi'ne ilişkin aktarılan hadis şöyledir:

"Her şeyin bir kalbi vardır. Kur'ân'ın kalbi de Yâsin'dir. Kim Yâsin'i okursa, Allah onun okumasına, Kur'ân'ı on kere okumuş gibi sevap yazar" (Tirmizî, Fedâilu'l-Kur'n, 7; Dârimî, Fedâilu'l-Kur'ân, 21).

Ramazan'ı 1. günü okunacak Yasin-i Şerif 'Allah rızasına ermek' niyetiyle okunabilir. Yasin'e başlamadan önce, "Niyet ettim Allah rızasına ermek için Yasin'i okumaya" denir. Sureyi bitirdikten sonra ise "Ya Rabbi! Okuduğum Yasin'in sevabını sana emanet ediyorum. Senden başka ibadete layık kimse yoktur. Sen bilen ve işitensin" şeklinde dua yapılır. 

Yasin Suresi oku! Yasin Suresi Arapça okunuşu...Yasin Suresi oku! Yasin Suresi Arapça okunuşu...

YAPILACAK TESBİHATLAR

Ramazan'da bol bol tövbe-i istiğfar çekilmesi uygun görülmüştür. Tövbe kapılarının açık olduğu bu ayda Allah'ın rahmetine sığınmak için 'Ya Erhame'r Rahimin' çekilebilir. 

Ramazan'ın 1. günü yapılacak tesbihat

Oruç açarken bunlara dikkat! İftar sofrasında dikkat edilmesi gereken 9 kural...Oruç açarken bunlara dikkat! İftar sofrasında dikkat edilmesi gereken 9 kural...

KAYNAK: MÜNACAAT DUALARI
YORUMLAR 6
  • Faruk 2 yıl önce Şikayet Et
    Önce insanların kalbi temizlenmeli böyle hurafeleri bırakın
    Cevapla
  • Artuditu 2 yıl önce Şikayet Et
    ne kadar pıs kalplı bır ınsanmışsın sen yuhh.iğrendim resmen
    Cevapla
  • Gazi 2 yıl önce Şikayet Et
    Güya Faruk'un kalbi çok temiz . cihan çok güzel cevabını vermiş :)
    Cevapla
  • Birgarip 2 yıl önce Şikayet Et
    Kalbi nasıl temizleyecek.sen sabunla temizlemeye çalışanlardansın.herhalde..
    Cevapla
  • cihan 2 yıl önce Şikayet Et
    nasıl temizlenecek onu da söyleseydin?
    Cevapla
  • Aladag 2 yıl önce Şikayet Et
    Neyin hurafesi önce niyet sonra ibadet hersey sıra ile kalbin temizliği de ibadetle olur hurafe diye diye milleti ateist yaoacaksiniz sizin gibiler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
WSJ: ABD, İsrail'e 1,3 milyar dolarlık yeni askeri desteğe hazırlanıyor
Abdülkadir Selvi'den ilginç iddia! Özel'in Erdoğan'a teklifi bu olacak