Hırka-i Şerif nerede ve nasıl gidilir? Hırka-i Şerif ziyarete açıldı mı?

Asırlardır Veysel Karani (Üveys el-Karani) Hazretlerinin torunları tarafından korunan Hırka-i Şerif nerede ve nasıl gidilir? Sadece ülkemizdeki değil, yurtdışındaki milyonlarca Müslüman, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in (s.a.v.) giydiği Hırka-i Şerif'in ziyarete açılıp açılmadığını araştırıyor. Bilindiği üzere, son iki yıldır Covid-19 pandemisinden ötürü ziyaretler askıya alınmıştı. İşte, Hırka-i Şerif 'in son durumu...

Hırka-i Şerif nerede ve nasıl gidilir? Hırka-i Şerif ziyarete açıldı mı?
Hırka-i Şerif nerede ve nasıl gidilir? Hırka-i Şerif ziyarete açıldı mı?
GİRİŞ 22.04.2022 13:20 GÜNCELLEME 22.04.2022 13:20

Bizzat Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (s.a.s) tarafından Hazreti Ömer ve Hazreti Ali'ye verilip, Veysel Karani Hazretlerine gönderilmesi istenen Hırka-i Şerif nerede ve nasıl gidilir? Covid-19 pandemisinden önceki dönemde her yıl binlerce Müminin ziyaret ettiği Hırka-i Şerif'in son durumu da merak edilenler arasında. Asırlardır, Üveys El-Karani Hazretlerinin soyundan gelen kimseler tarafınca muhafaza edilen Hırka-i Şerif için binlerce kişinin beklediği o açıklama yapıldı. İşte, Peygamber Efendimizin mübarek bedenine giydiği Hırka-i Şerif hakkındaki son gelişmeler...

HIRKA-İ ŞERİF NEREDE VE NASIL GİDİLİR?

Peygamber Efendimize ait olduğu bilinen ve yüzyıllardır Osmanlı İmparatorluğu ve Veysel Karani'nin torunları tarafınca korunmuş Hırka-i Şerif, İstanbul'un Fatih ilçesinde yer almaktadır. Efendimizin mübarek hırkası, adını verdiği Hırka-i Şerif Camii'nde muhafaza edilmektedir. Hırka, cami içerisindeki bir odada; müze personellerinin ve Veysel Karani Hazretlerinin torunlarının gözetimindedir. 

Hırka-i Şerif nerede ve nasıl gidilir?

2008 yılına kadar Hırka-i Şerif Camisinin yer aldığı mahalle, Muhtesip İskender Mahallesi olarak geçiyordu. 2008 yılında Fatih Belediye Meclisi'nde alınan bir kararla beraber mahallenin adı da Hırka-i Şerif Mahallesi olarak değiştirildi. Osmanlı sultanlarından I. Ahmet Dedemizin çabalarıyla Kuşadası'ndan İstanbul'a getirilen Hırka-i Şerif, Sultan Abdülmecit'in girişimleriyle kendi adında bir camiye kavuşmuş oldu. İnşası 1851 yılında tamamlanan bu yapı, 170 yılı aşkın süredir kapılarını gönüllere açıyor.

HIRKA-İ ŞERİF'E GİDEN OTOBÜS HATLARI VE ADRES BİLGİSİ

  • 146T

  • 28

  • 31E

  • 336E

  • 38B

  • 38E

  • 39Y

  • 87

Bu otobüsler, Hırka-i Şerif'in yakınından geçmeleriyle bilinmektedir. Bunun haricinde, camiye varabilmek için aşağıdaki adresten istifade edebilirsiniz.

"Hırka-i Şerif Mahallesi - Keçeciler Caddesi - No:17 - Fatih/İstanbul"

ZİYARETE AÇILDI MI?

Hırka-i Şerif'in koruyucusu Barış Samir, yaptığı açıklamada mübarek hırkanın tekrar vatandaş ziyaretine açıldığını duyurdu. Son iki yıldır Covid-19 pandemisi nedeniyle ziyaret edilemeyen Hırka-i Şerif, uzun bir aradan sonra tekrar kapılarını Müminlere açıyor. 22 Nisan Cuma gününden 29 Nisan Cuma gününe kadar ziyaretler kabul edilecek.

HIRKA-İ ŞERİF'İN HİKAYESİ

Peygamber Efendimizin döneminde yaşayıp, Medine'ye kadar gelen ve annesine verdiği sözden ötürü Efendimizi göremeden Yemen'e dönen Veysel Karani Hazretlerinin hikayesi herkesin malumudur. Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed de (s.a.v.), Üveys el-Karani'nin bu bağlılığından ve sadakat duygusundan oldukça etkilenir.

Hırka-i Şerif'in 59. kuşaktan koruyucusu Barış Samir

İslam halifelerinden Hazreti Ali (r.a.) ve Hazreti Ömer'e (r.a.) vasiyette bulunur. Ölünce, üzerindeki mübarek hırkasının Veysel Karani'ye ulaştırılmasını ister. Efendimiz vefat ettikten sonra Hazreti Ömer ve Hazreti Ali, bu vasiyeti yerine getirmek için Yemen'deki Ka'ren köyüne yolculuk eder. 

Arne Vadisi'nde köylünün hayvanına çobanlık yaparak geçimini sağlayan Veysel Karani, iki misafiri geldiği sırada namaz kılmaktadır. O sırada develerin ve diğer hayvanların da başında bir meleğin vazifelendirildiğine inanılır. Hazreti Ömer ve Ali, Veysel Karani'nin halinden oldukça etkilenir. Üstünde eski ve yamalı kıyafetler vardır. Tam anlamıyla fakir bir haldedir. Fakat bakmakla yükümlü olduğu develer başından ayrılmaz. Hazreti Ömer ve Ali de bu kişinin Üveys el-Karani olduğundan emindir.

Hırka-i Şerif

Üveys el-Karani namazını bitirdikten sonra yanına gelen iki kişiye bakar. Hazreti Ömer Efendimiz, Veysel Karani'ye "Adın nedir?" diye sormuştur. En nihayetinde Peygamber Efendimizden kalma mübarek hırkanın doğru kişiye ulaştırılabilmesi için Yemen diyarına yolculuk etmiştir. Veysel Karani de "Abdullah" diye cevap verir. Yani, "Allah'ın kuluyum" der.

Hazreti Ömer de, "Hepimiz Allah'ın kuluyuz. Asıl ismin nedir?" diye sorar. Veysel Karani bu kez "Üveys" der. Hazreti Ömer, Veysel Karani'nin sağ eline baktıktan sonra mübarek Hırka-i Şerif'i takdim eder. Veysel Karani ise, Efendimizin armağan ettiği hediyeye çok şaşırıp "Ya Ömer! Ben aciz, zayıf ve günahkar bir kulum. Dikkat et, bu hediye başkasının olmasın?" diye telkinde bulunur.

Hırka-i Şerif Camii

Hazreti Ömer Efendimiz, Veysel Karani'ye "Hayır Üveys. Aradığım kişi sensin. Peygamber Efendimiz senin vasfını bana tarif etmişti" diye yanıt verir. Üveys el-Karani Hazretleri, Efendimizin hırkasını sevinçle koklayıp öpmeye başlar. "Burada bekleyin" deyip, "Ya Rabbi! Sevgili Peygamber Efendimiz, ben fakir, aciz kuluna Hazreti Ömer ve Hazreti Ali Efendilerimizle Hırka-i Şerif'lerini göndermiş" diye yakarır. Daha sonra cümle Müslüman alemi için dua eder. 

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (s.a.v.), Veysel Karani'nin Rabia ve Mudar kabilelerindeki insan sayısınca kişiye şefaatçi olacağını belirtmiştir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tokat'ta korkutucu depremin izleri gün ağarınca ortaya çıktı
Tokat'ta peş peşe depremler: 4,4 büyüklüğünde bir deprem daha!