Kurbandan sonra kılınan namaz nedir, nasıl kılınır? Kurban keserken kılınacak namaz kılınışı

Kurbandan sonra kılınan namaza ilişkin detaylar araştırıldı. Birçok Müslüman, kurban keserken kılınacak namazın nasıl kılındığı merak etti. İşte, Kurban Bayramı'nda on binlerce Müslüman'ı ilgilendiren kurban kesildikten sonra kılınacak namaza ilişkin tüm detaylar...

Kurbandan sonra kılınan namaz nedir, nasıl kılınır? Kurban keserken kılınacak namaz kılınışı
Kurbandan sonra kılınan namaz nedir, nasıl kılınır? Kurban keserken kılınacak namaz kılınışı
GİRİŞ 10.07.2022 20:42 GÜNCELLEME 10.07.2022 20:42
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Kurban Bayramı'nda kurban ibadetini yerine getirenler, kurbandan sonra kılınan namaza ilişkin araştırmalara başladı. Peki Kurbandan sonra kılınan namaz nedir, nasıl kılınır? İşte, Kurban keserken kılınacak namazla ilgili tüm detaylar...

KURBAN NAMAZI NEDİR?

Diyanet'ten alınan bilgiye göre, Kurban namazı diye bir şey yoktur. Ancak kurban kestikten sonra şükür namazı kılınması makbul görülmüştür. Çünkü kurban ibadeti kişiye verilen bir nimettir İslam'da da nimete şükretmek, Müslaman'ın hedeflediği şeylerden biridir. 

KURBAN KESTİKTEN SONRA ŞÜKÜR NAMAZI NASIL KILINIR?

Kurban bayramında, kurbanı kestikten sonra, Allah'ın bu ibadeti nasip ettiği göz önünde bulundurularak şükür namazı kılınmaktadır. Bu ibadet, nafile ibadetler kapsamındadır. Bu 2 rekatlık namaz şöyle kılınmaktadır:

1. REKAT: En başta şükür namazı kılmaya niyet edilir. "Niyet ettim Allah rızası için şükür namazı kılmaya" denildikten sonra tekbir getirilir ve ardından subhaneke duası okunur. Daha sonra euzü besmele çekilip Fatiha suresi okunur. Ardından ise, Kuran'ın kısa sureler olarak bilinen zammı surelerden biri okunur.

Daha sonrasında, tekbir getirilir ve rükuda üç kez üst üste Subhane Rabbiyel Azim denilir. Doğrulduktan sonra, Semi Allahulimen Hamide denir ve sonrasında ise, secdeye gidilip 3 kez üst üste Subhane Rabbiyel Ala zikredilir. Tekbir getirilerek doğrulunur ve yeniden secdeye gidilip Subhane Rabbiyel Ala denir. 

2. REKAT: İlk rekat tamamlandıktan sonra, kıyama durulur. Besmele çekerek Fatiha Suresi okunur. Ardından yine zammı surelerden biri ya da Kuran-ı Kerim'de yer alan 3 ayet okunur.

Daha sonra, tekbir getirilir ve rükuda üç kez üst üste Subhane Rabbiyel Azim denir. Doğrulup, Semi Allahulimen Hamide denir ve sonrasında ise, secdeye gidilip 3 kez üst üste Subhane Rabbiyel Ala denir. Tekbir getirilerek doğrulunur ve yeniden secdeye gidilip Subhane Rabbiyel Ala şeklinde zikredilir. Sonra oturulur ve Tahhiyat, Salli Barik ve Rabbena duaları okunur.

Dualar okunduktan sonra önce sağ tarafa selam vererek Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah, ardından da sol tarafa doğru selam vererek Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah denir.

Namazdan sonra da bol bol istiğfar çekilip dualar edilir. 

Rabia Şekerci Güler Haber7.com - SEO Haber Editörü
Haber 7 - Rabia Şekerci Güler

Editör Hakkında

1995'te Konya'da dünyaya geldi. Elazığ Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünden derece ile mezun oldu. Ardından Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalında yüksek lisans yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda edebiyat dergilerinde deneme ve metin yazarlığı yaptı. Yine aynı dönemde, yerel televizyon kanalında program sunuculuğu yaparak mesleki kariyerine ilk adımını attı. 2016'da başladığı internet gazeteciliği serüveninde birçok haber portalında editör olarak yer aldı. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır. Diğer yandan İnsicam Dergisi'nde yazmaktadır.
YORUMLAR 2
  • İslam 1 yıl önce Şikayet Et
    Diyanet gerekli açıklamayı yapmış zaten.Olmayan bir şeyi varmış gibi gösterek akıllarda soru işareti bırakmayın.
    Cevapla
  • ERKAN 1 yıl önce Şikayet Et
    Rükûdan doğruluktan Subhane Rabbiyel Ala değil Rabbine Velekel Hamd denir.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Fitili ateşleyen Güney Afrika'dan bir İsrail adımı daha! Resmen harekete geçtiler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan öğretmene şiddet açıklaması