Cuma Hutbesi (5 Ağustos) - Cuma Hutbesinin Tam Metni

Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü, her hafta Cuma Namazı vesilesiyle Cuma Hutbesi metnini internet üzerinden yayınlıyor. Bu metinler genellikle PDF ve Word formatı halinde internete yükleniyor. Yeni haftanın konusu 'Muharrem Ayı ve Kerbala' oldu. İşte, Cuma Hutbesinin tam metni...

Cuma Hutbesi (5 Ağustos) - Cuma Hutbesinin Tam Metni
Cuma Hutbesi (5 Ağustos) - Cuma Hutbesinin Tam Metni
GİRİŞ 04.08.2022 13:26 GÜNCELLEME 04.08.2022 13:26

Her hafta ülke genelindeki camilerde ve mescitlerde kılınan Cuma Namazı hasebiyle Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Cuma Hutbesi hazırlanıyor. Hutbenin konusu günün, haftanın veya ayın anlam ve önemine uygun düşecek şekilde inşa edilebiliyor. Bazen de tavsiye niteliğinde, ailelere ve insanlığa öğüt verir nitelikte metinler paylaşılıyor. Örneğin, bir önceki haftanın konusu hicri yıl vesilesiyle 'Hicretimiz Rabbimize Olsun' şeklindeydi. Peki, 5 Ağustos tarihli Cuma Hutbesi yayınlandı mı? Dahası milyonlarca Mümin yeni haftanın konusunu merak ediyor. İşte, Cuma Hutbesi metnine yönelik son gelişmeler...

CUMA HUTBESİ YAYINLANDI MI?

Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 5 Ağustos Cuma günü camilerde ve mescitlerde okunacak Cuma Hutbesi metni internet üzerinden yayınlandı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Yunus Emre Camii'nde Cuma Namazı hutbesini okurken (Strasbourg, Fransa)

Hutbe, Türkçe olarak kaleme alınıp; Arapça, Almanca, Fransızca, İngilizce, Rusça ve İtalyanca lisanlarına da çevrildi.

YENİ HAFTANIN KONUSU

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu hafta okunacak Cuma Hutbesi metninin konusu 'Muharrem Ayı ve Kerbela' olarak belirlendi.

Hacı Bayram-ı Veli Camii'nde kılınan bir Cuma Namazı

Perşembe günü yayınlanan hutbe ile birlikte yeni haftanın konusu da öğrenildi. Geçtiğimiz haftanın hutbesine ve bu metinde kullanılan kaynakçaya aşağıdaki linki tıklayarak ulaşabilirsiniz. İşte, 5 Ağustos Cuma gününün hutbesi...

MUHARREM AYI VE KERBELÂ


Muhterem Müslümanlar!

Muharrem ayıyla başlayan hicri takvimin, 1444. yılını idrak ediyoruz. Muharrem, Resûl-i Ekrem (s.a.s)’in “hürmete şayan” olarak nitelediği, rahmet ve hikmet dolu bir aydır.

Efendimiz (s.a.s), “Ramazan’dan sonra en faziletli oruç Allah’ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur” buyurarak bu ayın manevi bereketine işaret etmiştir.

Muharremin onuncu günü olan Âşûrâ gününde ise, bir gün öncesi veya bir gün sonrasıyla birlikte oruç tutmayı ümmetine tavsiye etmiştir.

Aziz Müminler!

Muharrem, aynı zamanda Kerbelâ’nın hüzünlü hatırasıdır… Çöllerde bir yudum suyun özlemidir... Ehl-i beyt aşkıyla dolu gönüllerin, “Âh Hüseynim” diyerek sızladığı bir hasret mevsimidir...

Seyyidü’ş-şühedâ Hz. Hüseyin Efendimiz ve beraberindekilerin acımasızca şehit edildiği vaktin gözyaşlarıdır. O Hz. Hüseyin ki, Resûlüllah (s.a.s)’in sevgili torunu, ehl-i beytidir.

Hz. Aliyyü’l Murtaza’nın, Hz. Fatımatu’z-Zehra’nın ciğer paresidir. Rahmet Peygamberinin “Dünyadaki çiçeğim, reyhanım” diyerek bağrına bastığı, cennet gençlerinin efendisi olarak taltif ettiği yiğittir.

O Hz. Hüseyin ki Allah yolunda yüce bir ahlakın ve çağları aşan onurlu bir duruşun mümtaz temsilcisidir.

Kıymetli Müslümanlar!

Kerbelâ, mezhebi, meşrebi ve düşüncesi ne olursa olsun bütün ümmetin ortak acısıdır. Allah’a ve Resûlüne iman eden, ehl-i beyte muhabbet besleyen her Müslümanın yürek sancısıdır.

Neredeyse her evinde bir Hasan, bir Hüseyin, bir Ali, bir Fatıma bulunan ve gönlü evlâd-ı Resûl aşkıyla yanıp tutuşan aziz milletimizin ehl-i beyt muhabbeti asırlar geçtikçe daha da artmaktadır. Milletimiz bu sevgiyi yüreklerinin ta derinliklerinde hissetmeye devam etmektedir.

Değerli Müminler!

Bizler, Kerbelâ hadisesinin hüznünü yaşarken, aynı acıların bir daha yaşanmaması için Kerbelâ’yı ibret nazarıyla okumaya ve ondan dersler çıkarmaya mecburuz.

Kerbelâ’dan çıkaracağımız ilk ders, onu ayrılık ve gayrılığa değil, tevhide ve kardeşliğe vesile kılmak, gönül birlikteliğine dönüştürmektir. Sevinç ve tasayı, muhabbet ve meşakkati paylaşmaktır.

Yüce Rabbimizin “Kendilerine apaçık deliller geldikten sonra parçalanıp ayrılığa düşenler gibi olmayın...” emrine kulak verip sımsıkı kenetlenmektir. Fitneye, fesada ve tefrikaya karşı vahdete sarılmak, kardeşliğimize kastedenlere fırsat vermemektir.

Aziz Müslümanlar!

Kerbelâ’dan çıkarmamız gereken bir diğer ders ise Hz. Hüseyin Efendimiz ve arkadaşlarının uğruna can verdikleri yolun Peygamberi Zîşan Efendimizin yolu olduğunu bilmektir. Hz. Ali’nin buyurduğu gibi Allah’ın farzlarına riayet etmek, özellikle namaz konusunda hassas olmak, namazla Allah’a yaklaşmaktır.

Tıpkı Hz. Hüseyin gibi İslam’ın şartlarını, emir ve nehiylerini doğru anlayıp yaşamaktır. Hak, adalet, sevgi, şefkat ve merhameti yüceltmek, kötülüğü engelleyip iyiliği yaymaktır. Makâlât yazarı büyük velinin öğütlediği gibi insani ilişkilerde toprak gibi mütevazı olmak, herkese aynı gözle bakmak, kimseyi ayıplamamaktır.

Dünyanın aldatıcılığına kanmamak, daima Hakkın hoşnutluğunu aramaktır. Haksızlık ve zulüm karşısında dimdik durmak, gerektiğinde Allah yolunda şehadete koşmaktır.

Bu vesileyle başta şehitler serdarı İmam Hüseyin Efendimiz ve ehl-i beyt-i Mustafa olmak üzere din, iman, vatan ve mukaddesat uğruna canını feda eden bütün şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyorum

Cuma Hutbesi (29 Temmuz) - Diyanet Cuma Hutbesinin Tam MetniCuma Hutbesi (29 Temmuz) - Diyanet Cuma Hutbesinin Tam Metni

KAYNAKÇA

Her hafta okunan Cuma Hutbesi metinlerinde Hadis-i Şerifler ve Ayet-i Kerimelerden kaynak olarak istifade edilmektedir. 5 Ağustos Cuma günü tarihli hutbe metninde kullanılan kaynaklar şu şekilde:

  • Müslim, Sıyâm, 203.

  • Müslim, Sıyâm, 202.

  • İbn Hanbel, I, 240.

  • Tirmizi, Birr, 11.

  • Tirmizi, Menakıb, 30.

  • Âl-i İmrân, 3/105.

RESİMLİ CUMA NAMAZI MESAJLARI

Cuma Namazı öncesinde ve sonrasında WhatsApp ve Telegram gibi uygulamalar üzerinden resimli mesajlar paylaşılıyor. Siz de aşağıdaki fotoğrafları kullanabilir, yakınlarınıza gönderebilir veya sosyal medya hesaplarınızdan yayınlayabilirsiniz.

Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Saldırıdan sonra Putin'den savaş açıklaması: Meşru hedef sayacağız!
Bir partiden daha Cumhur İttifakı kararı! 4 il için resmen duyurdular