Diyanet Cuma Hutbesini açıkladı! Haftanın vaaz konusu “kul ve kamu hakkı"

Diyanet İşleri Başkanlığı, 14 Ekim 2022 tarihli Cuma Hutbesini yayınladı. Haftanın vaaz konusu “kul ve kamu hakkı" olarak açıklandı.

Diyanet Cuma Hutbesini açıkladı! Haftanın vaaz konusu “kul ve kamu hakkı"
Diyanet Cuma Hutbesini açıkladı! Haftanın vaaz konusu “kul ve kamu hakkı"
GİRİŞ 14.10.2022 10:22 GÜNCELLEME 14.10.2022 10:24
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Her hafta yeni konu belirleyen Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu haftaki hutbe konusu kul ve kamu hakkı. Peygamber Efendimiz'in (s.a.s) Hadis-i Şerif'lerinin de yer aldığı 14 Ekim 2022 tarihli hutbede önemli bilgilere yer verildi.

CUMA HUTBESİ 14 EKİM 2022 

Muhterem Dostlar!

Yüce dinimiz İslam, din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin bütün insanların haklarını kutsal ve dokunulmaz kabul eder. Her alanda ve her şartta adaletli olmayı, hakkı üstün tutmayı, helalharam hassasiyeti gözetmeyi emreder. Kul ve kamu hakkına riayet etmeyi, haksızlığın ve zulmün karşısında yer almayı öğütler.

Aziz Dostlar!

Hayatımızın tamamını kuşatan sorumlulukların başında kul hakkı gelir. Kul hakkına riayet etmek, Cenâb-ı Hakk’a olan imanımızın gereğidir.

Müslüman, kul hakkı konusunda son derece hassastır. İnsanların canına kast etmenin, namusuna, şeref ve haysiyetine dil uzatmanın kul hakkı ihlali olduğunun bilincindedir.

Müslüman, gerek gerçek hayatta gerekse dijital mecralarda gıybet etmez, laf taşımaz, dedikodu yapmaz, yalan söylemez, iftira atmaz. İnsan onurunu rencide edecek, yuvalar yıkacak her türlü söz ve davranıştan sakınır. Hakkında kesin bilgiye sahip olmadığı konularda konuşmaz.

Hak duyarlılığı Müslüman’ın en temel özelliğidir. O, ana-baba hakkını gözetir. Eşine ve çocuklarına iyilikle muamele eder. Akraba ve komşularının hukukuna riayet eder.

Saygıdeğer Dostlar!

Allah Resûlü (s.a.s) bir hadislerinde şöyle buyuruyor: “Bizi aldatan, bizden değildir!” Peygamberimizi örnek alan bir mümin, ticaretini aldatma üzerine kurmaz. Alırken de satarken de dürüst davranır. Ölçüyü ve tartıyı eksik yapmaz. Fırsatçılık yaparak kazancına haram bulaştırmaz. O, ne bir başkasının malına göz diker, ne de insanları aldatarak mallarını gasp eder.

Müslüman, daima hakkı ayakta tutar. O, işçinin hakkını gözetir; ücretini alın teri kurumadan öder. O, işinin de hakkını verir; aldığı ücretin helal olması için var gücüyle gayret gösterir. Rızkını temin ettiği yere asla zarar vermez. 

Değerli Dostlar!

Kul hakkının toplumun bütün kesimlerini ilgilendirdiği alan ise kamu hakkıdır. Kamu hakkı, sadece hayatta olanların değil, henüz dünyaya gelmemiş çocuklarımızın, tüyü bitmemiş yetimlerin, muhtaç, garip ve kimsesizlerin de hakkıdır.

Kamu hakkını ihlal etmek, çok büyük bir vebaldir. Yüce Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmaktadır: “Kim devlet malına hıyanet ederse, kıyamet günü, hainlik ettiği şeyin günahı boynuna asılı olarak gelir.” Müslüman, her alanda kamu hakkına riayet eder. Rüşvet, stokçuluk ve karaborsacılıktan uzak durur. Müslüman, kamu hizmetini sorumluluğu ağır bir emanet olarak görür. O, işine özen gösterir, devlet malını gözü gibi korur, asla israf etmez ve devlet malını gasp etmez. Hizmet sunduğu insanlara karşı anlayışlı ve sabırlı davranır. Kendisine yapılmasını istemediği bir şeyi başkasına asla yapmaz.

Kıymetli Dostlar!

Peygamber Efendimiz (s.a.s) bir hadislerinde bizleri şöyle uyarıyor: “Kimse hakkı olmayan bir karış toprağı bile almasın! Eğer alırsa, kıyamet gününde Allah yedi kat yeri onun boynuna dolar.” O halde hiçbir ayrıcalığın olmadığı, haklı ve haksızın mutlaka ortaya çıkarılacağı, herkese hakkının tam olarak ödeneceği mahşer gününde mahcup olmamak için kul ve kamu hakkını ihlal etmekten şiddetle sakınalım. Herhangi bir hak ihlalinde bulunmuşsak hak sahipleriyle mutlaka helalleşelim. Unutmayalım ki, kul ve kamu haklarını ihlal edenleri, hak sahipleri bağışlamadıkça Allah Teâlâ’da bağışlamayacaktır.

Hutbeyi bir ayet-i kerime ile bitiriyorum: “Öyle bir günden sakının ki, o gün hepiniz Allah’a döndürüleceksiniz. Sonra herkese kazandığı amellerin karşılığı tastamam verilecek ve onlara asla haksızlık yapılmayacaktır.”

Ahmet Işık Haber7.com - SEO Editörü
Haber 7 - Ahmet Işık

Editör Hakkında

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümünden (İngilizce-Almanca) 2015 yılında mezun oldu. 6 yıllık gazeteci. TRT’de staj yaptı. Haber7.com’da mesleğe ilk adımı atarak internet haberciliğine başladı. Halen Haber7.com’da SEO editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 10
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Siz kuranı konuşun kuranı. Allah kuran size yetmiyor mu diyor. Her şeyin cevabı kuranda var aslında ama akledip içine bakan yok. Sadece kuru kuruya okumak yetmiyor.
    Cevapla
  • Deniz 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel çok hassa bir konu….. Güzel eğitici bir hutbe !
    Cevapla
  • GARA ÇOCUK 1 yıl önce Şikayet Et
    Kul hakkı tamam da kamu hakkı nedir yav?Kamu hakkı diye birşey icat etmek bidattır.Araba alınırken devletin aldığı mesela ötvnin yüzde 80 olacağı İSLAM da var mı ki kamu hakkı diye hutbe yapılıyor.
    Cevapla
  • Musab 1 yıl önce Şikayet Et
    Peki Allahın hakkı nolacak ..kanun koyma ve hükmetme hakkı...Allahın haram dediğine helal ,helal dediğine haram diyorsunuz...örnek faiz zina Kumar çıplaklık içki haram. Ama size göre helal yani kanunlarinizla serbest hale getirdiniz...bu durumda kuldan ziyade yaratıcının hakkını gaspetmek daha ağır bir suç değil mi
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    yani haramilik işlenecek
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Arda Güler gol sevincinin anlamını açıkladı! İslam alemini gururlandıran mesaj
IBAN'la vergi kaçıran yandı! Her fiş için 3 bin 400 lira ceza