Türkiye'den Mısır için tarihi çağrı

Türkiye'nin, dost ve kardeş Mısır'ın istikrar ve güvenliğini, hem ülke hem de bölge için hayati önemde gördüğü bildirildi. Dışişleri Bakanlığı Mısır'daki gelişmelerle ilgili şu bildiriyi yayınladı:

Türkiye'den Mısır için tarihi çağrı
Türkiye'den Mısır için tarihi çağrı
GİRİŞ 03.07.2013 20:36 GÜNCELLEME 03.07.2013 20:58
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, 25 Ocak Devrimi olarak tarihe geçen Mısır Devrimi'nin, Mısır halkının meşru taleplerini karşılamak için yapıldığı ve Türkiye'nin, onurlu Mısır halkının bu özgür iradesini desteklediği belirtildi.

İki yıl içinde Mısır halkının özgürlük, adalet, demokrasi, istikrar ve ekonomik kalkınma için büyük mücadele verdiği, bunun için seçimlere gittiği, meclisini ve Cumhurbaşkanını seçtiği belirtilen açıklamada, demokratik kurallar içinde atılan bu adımların Mısır halkının büyük kazanımları olduğu vurgulandı.

Açıklamada, bu kazanımların üzerine inşa edilecek ulusal uzlaşı siyasetinin, Mısır'ın daha aydınlık ve müreffeh günlere yürümesine imkan sağlayacağı, bugün gelinen noktada, farklı görüşlere sahip gruplar arasında meydana gelen ve can kaybının da yaşandığı olaylardan derin üzüntü duyulduğu vurgulandı.

Olaylar sırasında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet ve yaralananlara acil şifalar dilenen açıklamada, son günlerde yaşanan hadiselerin, Mısır Devrimi'nin büyük ve tarihi kazanımlarına gölge düşürmemesi gerektiği belirtildi.

Tüm tarafların, Mısır'ın birlik ve beraberliğini, demokratik kurumlarını, istikrarını ve ekonomik kalkınmasını desteklemek ve güçlendirmek için çaba sarf etmesi ve her tür şiddetten, provokasyondan uzak durması gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, demokratik mekanizmaların işletildiği bir ortamda siyasi ve ekonomik sorunlara diyalog yoluyla çözüm bulmanın her zaman mümkün olduğu kaydedildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Tüm demokrasilerde seçimle iş başına gelen yöneticilerin yine seçimle görevden ayrıldığı, evrensel bir gerçektir. Mısır halkı ve yönetimi, mevcut krizi aşmak için yine demokratik kurallar çerçevesinde bir yol haritası belirleyebilecek kudrettedir. Anayasal meşruiyet içerisinde kalınarak Mısır halkının iradesine saygı duyulması, Mısır'daki demokratik sistemi güçlendirecektir. Mısır'da tüm taraflarca şiddetten kaçınılmasını, hukukun üstünlüğüne saygı duyulmasını ve teenni ile hareket edilmesini temenni ediyoruz. Ortaya çıkan gerginliğin giderilmesi ve yaşanan olayların bir an önce sonlandırılabilmesi için anayasal demokrasi zemininde karşılıklı anlayış ve diyalog yoluyla toplumsal uzlaşı sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Mısır bunu başaracak kültüre, iradeye ve birikime sahiptir. Uzun bir tarihe ve köklü bir devlet geleneğine sahip olan Mısır'ın içinde bulunduğu güçlükleri geride bırakarak, tüm kurumlarıyla demokrasi ve hukuk devletinin kurallarını uygulamak suretiyle müreffeh yeni bir Mısır inşa edeceğine, bu suretle bölgede de ilham kaynağı olmaya devam edeceğine inanıyoruz. Dün olduğu gibi bugün de Türkiye, dost ve kardeş Mısır'ın yanında olmaya ve Mısır'ın siyasi istikrarına, birlik ve beraberliğine ve ekonomik kalkınmasına destek vermeye devam edecektir."

DAVUTOĞLU MISIR İÇİN YOĞUN TEMASTA

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu,  Mısır'daki gelişmelerle ilgili ABD, Almanya, Fransa ve Katar Dışişleri Bakanları ile görüştü.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Davutoğlu, temaslarda bulunmak üzere geldiği Singapur'dan ayrılmadan önce ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve Katar dışişleri bakanları ile telefonda görüştü.

Görüşmelerde Mısır'daki son gelişmelerin değerlendirildiği öğrenildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 15
  • milletin ferdi 10 yıl önce Şikayet Et
    Emrah can kardeşim, CHP’li de olabilirsin, CHP’de de sağduyulu insanlar az da olsa var.. “Hükümetimizin maalesef çok yanlışları var. Hele şu son dönemde. Bakın ülke olarak ne zaman kendimiz üretirsek, dışarı bağımlı olmazsak ve ne kadar demokrat olup tüm insanlarımıza eşit olursak o zaman dünyaya meydan okuruz.” Demişsin. Senin, Hükümetin çok yanlışları var dediğin su son dönemde kendi savunma sistemlerimizin, teknolojimizin dışa bağlı olmaması için onca güzel hizmet yapıldı, yapılıyor. Zaten Gezi’ye aşırı batı ve İsrail ilgisi ve desteği de bu durumu açıklamıyor mu? Sen, senin istediğini yapan Hükümeti eleştirdiğinin farkında değil misin?
    Cevapla
  • polat 10 yıl önce Şikayet Et
    mısır halkı. mısır halkı isteği değil desteklemeyin lütfen kabul etmeyin
    Cevapla
  • Erhan ACUN 10 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye Laiklikte en parlak dönemini.... 28 Şubat sürecinde yaşadı. O süreçte Türkiye'nin batması ile ile noktalandı. Sayın Emrah Can ismindeki yorumcuya hatırlatılır.
    Cevapla
  • Sinan Egeli 10 yıl önce Şikayet Et
    Dünya; Din ile Yönetiliyor... . "Dindar olduğumuz için gerilemedik, Gerilediğimiz için Dinden uzaklaştık..." Dünya; Din ile Yönetiliyor... Benim şahsi tezim değildir bu birkaç satır... Hıristiyan batı toplumu çok mu Laik? Musevi Toplumu Çok mu Laik?
    Cevapla
  • Yorumcuyumben 10 yıl önce Şikayet Et
    emrah can. Biz sizin gibiler yüzünden ilerleyemiyoruz.O saydığın devlet batıl dinlerini yaşıyor senin gibi gafilllerde ne zaman dinimizden vazgeçeriz o zaman ilerleriz kafasındasınız.Sen geleneklerini laikliğini kendi listende yer verebilirsin ama bu ülkedeki müslümanların dinini kendi saçma görüşlerinde yer veremezsin.Bizim dinimizi başımızın üstüne koyup öyle yapacağız ne yapacaksak.Sen kendi bildiğini yap ister sosyal demokrat ol dilersen asosyal demokrat ol.Senin dinin sana bizim dinimiz bize bize karışmaktan vazgeçin artık.Dinimiz sizi ilgilendirmez biz dinimizin her alanda aktif olmasını istiyoruz siz ispanyaya brezilyaya uyabilirsiniz bizim kıblemiz belli yolumuz belli.Atamız Fatih nasıl top yapıp istanbul surlarını dövdüyse başındaki sarık ile bizde cübbemizi giyer ayada çıkarız gerekirse çalışarak.Siz kendi çürük fikirlerinizi sosyalistlere aktarın müslümanların karnı tok bu laflara...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
‘Liyakat’ reklam panolarında kaldı! Belediyelerde torpil furyası
Fenerbahçeliler kızdıracak hamle! Galatasaray TFF'den talep edecek