AİHM'den Hasankeyf kararı! Ilısu Barajı...

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Ilısu Barajı'nın önümüzdeki aylarda su tutmaya başlamasıyla birlikte sular altında kalacak Hasankeyf'te, kültürel mirasın korunması için yapılan şikayet başvurusunu reddetti.

AİHM'den Hasankeyf kararı! Ilısu Barajı...
AİHM'den Hasankeyf kararı! Ilısu Barajı...
GİRİŞ 21.02.2019 13:31 GÜNCELLEME 21.02.2019 14:13
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Hasankeyf'te kültürel mirasın korunması için Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Oluş Arık, Prof. Dr. Metin Ahunbay, Özcan Yüksek ve avukat Murat Cano'nun 22 Şubat 2006'da yaptığı başvuruyu bugün karara bağladı.

 

 

AİHM üyelerinin çoğunlukla aldığı kararda, başvurunun "kabul edilemez" olduğu bildirildi. Mahkeme, kültürel mirasın korunmasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) hükümleriyle bağdaşmadığı, sözleşmenin kapsamına girmediğine hükmetti.

 

 

YAPILAN İTİRAZIN GEREKÇELERİ

Başvuru sahipleri, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin özel yaşama saygıyla ilgili 8. maddesinin, eğitim hakkıyla ilgili 1. protokolün ikinci maddesinin Türkiye tarafından ihlal edildiği şikayetinde bulunarak, baraj inşaatının durdurulmasını talep etmişti. Ayrıca, Hasankeyf'te bulunan tarihi unsurların parça parça, taşınarak başka bir alanda bir araya getirilmesinin bir yarar sağlamayacağı, tarih ve kültürel mirasın zarar görmesi dışında çevre açısından da büyük olumsuzluklar yaşanacağı şikayetinde bulunmuştu.

KAYNAK: HABER7 / DIŞ HABERLER SERVİSİ
YORUMLAR 3
  • maraşlı 5 yıl önce Şikayet Et
    bu avukatlar kesin hdp.li yoksa secim zamani ötmezlerdi dertleri tarihi eser degil
    Cevapla
  • MsK 5 yıl önce Şikayet Et
    iç mesele konusu olduğu için karar doğru
    Cevapla
  • Fatih 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu barajın yapılmasında bir çok maslahat olduğu gibi ülkemize ve milletimize de çokça faydası var. Tarihi eser tabii ki önemli ama bu kadar fayda ve maslahatın önüne geçemez. Parça parça taşınacak, artık olduğu kadar. Yapılmasını sonuna kadar destekliyoruz.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İşte Baykar'ın neden hedefe konulduğuna dair gerçek
Bakan Tunç'tan mülakat açıklaması: Büyük bir yalan...