BMGK'da ABD, Rusya ve Çin'den Venezuela kapışması!

ABD'nin Venezuela'da uluslararası gözlemciler denetiminde seçim düzenlenmesi çağrısı yapan tasarısı, BMGK'de Rusya ve Çin tarafından veto edildi. Aynı şekilde Rusya'nın Venezuela tasarısı da reddedildi.

BMGK'da ABD, Rusya ve Çin'den Venezuela kapışması!
BMGK'da ABD, Rusya ve Çin'den Venezuela kapışması!
GİRİŞ 28.02.2019 23:36 GÜNCELLEME 01.03.2019 01:04
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

ABD'nin Venezuela'da uluslararası gözlemcilerin denetiminde başkanlık seçimi yapılması çağrısı yapan tasarısı Rusya ve Çin tarafından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) veto edildi.

 

 

Öte yandan, Rusya'nın Venezuela'nın siyasi bağımsızlığına yönelik güç kullanımına ve iç işlerine müdahaleye karşı çıkan tasarısı ise yeterli desteği alamadığı için kabul edilmedi.

ABD, RUSYA VE ÇİN'İN TASARI KAPIŞMASI

 

 

ABD ve Rusya BM Güvenlik Konseyine ayrı ayrı iki rakip karar tasarısı sundu.

Rusya ve Çin, ABD tarafından hazırlanan, barışçıl bir siyasi sürecin başlaması için uluslararası gözlemcilerin denetiminde özgür, adil ve güvenilir başkanlık seçimi yapılması ve uluslararası insani yardım çağrısı yapan karar tasarısını veto etti. 

ABD'nin tasarısına konseyin geçici ülkelerinden Güney Afrika da karşı çıktı. Tasarıya 9 ülke destek verdi, Ekvator Ginesi, Endonezya ve Fildişi Sahili ise çekimser kaldı.

ABD'nin hazırladığı karar tasarında, 20 Mayıs 2018'de yapılan başkanlık seçimlerinin adil ve özgür olmadığından derin endişe duyulduğu belirtilerek, barışçıl bir siyasi sürecin başlaması için uluslararası gözlemcilerin denetiminde özgür, adil ve güvenilir başkanlık seçimi yapılması çağrısı yapılıyordu. Tasarıda, Venezuela Ulusal Meclis ve muhalefet partisi üyelerinin güvenliğinin sağlanması gerektiği de belirtiliyordu. 

ABD'nin Venezuela Özel Temsilcisi Elliott Abrams dün BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, kendini "geçici devlet başkanı" ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'nun güvenliğinden endişe duyduğunu söylemişti.

Karar tasarısında ayrıca, ülkedeki insani durumun daha kötüye gitmemesi için uluslararası insani yardımların ulaştırılmasının sağlanması gerektiği çağrısı yapılıyordu. 

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, ABD'nin Venezuela tasarısına ilişkin ''ABD'nin amacı rejim değişikliği, insani yardım konusundaki endişesi ise sis perdesi. Tasarıya destek vererek bu absürd tiyatroya suç ortağı olacağınızı anlamıyor musunuz.'' değerlendirmesinde bulundu. 

ABD'nin Venezuela Özel Temsilcisi Abrams ise, ''Bu tasarıya karşı çıkan bazı konsey üyeleri Maduro ve yandaşlarının suçlarını korumaya devam ediyor. '' dedi. 

Rusya'nın Venezuela tasarısı kabul edilmedi

RUSYA'NIN VENEZUELA TASARISI KABUL EDİLMEDİ

Rusya'nın Venezuela'nın siyasi bağımsızlığına yönelik güç kullanımına ve iç işlerine müdahaleye karşı çıkan tasarısı ise 9 üye ülkenin desteğini alamadığı için kabul edilmedi. Rusya'nın tasarsına 4 ülke destek verirken 7 ülke karşı çıktı, 4 ülke ise çekimser oy kullandı. 

BM Güvenlik Konseyi'nde bir tasarının kabulü için 15 üyeden en az 9'unun olumlu oy kullanması ve beş daimi üye Rusya, Çin, ABD, Fransa ve İngiltere'nin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor.

Rusya'nın tasarısında Venezuela'nın toprak bütünlüğü ve siyasi bağımsızlığına karşı güç kullanımı tehdidinden ve iç işlerine müdahale girişiminden endişe duyulduğu belirtiliyordu.

Tasarıda ayrıca, ülkedeki krize siyasi çözüm bulunması konusunda bütün girişimlerin desteklenmesi, uluslararası destek girişimlerinin başlatılması, organizasyonu, koordinasyonu ve uygulanmasında ise Venezuela hükümetinin ilk muhatap olarak görülmesi çağrısı yapılıyordu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • Valery konuk 5 yıl önce Şikayet Et
    Önce mısırda adil seçim isteyin. ......
    Cevapla
  • mustafa 5 yıl önce Şikayet Et
    Bir veto iki veto bir gün abd ansızın istediği yeri vurur.Bağdat ve Kabil'i vurduğu gibi.Diğer asalaklar da seyreder taki rusya bir İslam toprağını , çin de Doğu Türkiatan da ki cinayetlerini örtmek için kullanırlar bunları birbirlerine karşı.Bize düşen içeride birbirimizi yemeden dışarıda ki İslam düşmanlarına karşı daha güçlü olmak düşer.
    Cevapla
  • adil 5 yıl önce Şikayet Et
    evet... toplamda 1 milyon askeri oraya yığdıkları an THE END..... bu askerlerin kullanacakları silahlar geldi. sıra askerlerde....
    Cevapla
  • Yakub 5 yıl önce Şikayet Et
    Merak etmeyin! Doğum yakın. Sancılar artıyor. Her doğum sancılı olur. Doğumun yakın olması Suriyeye gelen seksene yakın ülkelerden anlaşılmıyor mu. Zafer Müslümanca inananlarındır.
    Cevapla
  • sakaryalı 5 yıl önce Şikayet Et
    bu veto hep bizim istediklerimizi veto edecek değilya bizimde gönülden istediğimiz bir olay veto edilmiş oldu hayırlı olsun
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Gece kulübü yangını ve teleferik kazası için Meclis komisyonu kurulacak mı?
Fuat Oktay duyurdu: 5 Türk devletinden ortak karar! En üst düzeye çıkartılıyor