Boeing'in başı belada! ABD'li pilotlardan dehşete düşüren itiraf

Etiyopya'daki kazadan aylar önce birçok Amerikan pilotunun, Boeing 737 Max 8 uçağı hakkında şikayette bulunduğu ortaya çıktı.

Boeing'in başı belada! ABD'li pilotlardan dehşete düşüren itiraf
Boeing'in başı belada! ABD'li pilotlardan dehşete düşüren itiraf
GİRİŞ 14.03.2019 11:16 GÜNCELLEME 14.03.2019 11:16
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Önce Endonezya sonra Etiyopya'da 737 Max 8 tipi yolcu uçağını düşmesi sonucu toplam 346 kişi hayatını kaybetmişti. Bu gelişmeler sonrası tüm dünyadan ambargo yiyen Boeing şirketi, flaş bir adım atarak 737 Max 8'deki tartışmalı yazılımı güncelleme kararı almıştı. Tartışmaların ortasındaki şirketi zora sokacak yeni bir gelişme yaşandı.

 

 

Boeing tartışmalı yazılımı güncelleme karar aldı!

AMERİKALI PİLOTLARDAN DEHŞETE DÜŞÜREN ŞİKAYETLER

 

 

The Dallas Morning News'e konuşan Amerikalı pilotlar, 8 ay önce o yazılım ve 737 Max 8 tipi için şirketi nasıl uyardıklarını anlattı.

Etiyopya kazası olmadan önce Max 8 hakkında, Ekim ve Kasım aylarında en az beş şikayetin yapıldığı bildirildi. Çoğu, otomatik pilot veya uçağın kalktıktan kısa süre sonra düşmesiyle ilgili olan şikayetlerde bulundu.

BİRİNCİ PİLOT: BÖYLE BİR UÇAĞI PİLOTLARA "UÇURUN" DEMEK MANTIKSIZ

Bir pilot Max 8'in uçuş kılavuzunun "yetersiz" olduğunu şikayet etti. Pilot, "Üreticilerin, Federal Havacılık Kurulu'nun (FAA) ve havayollarının daha öncekilerden oldukça karmaşık sistemlere sahip olan bir uçağı; yeteri kadar eğitmeden, geçerli kaynakları sağlamadan ve nitelikli dokümanı anlatmadan pilotlara uçurmasının mantıksız olduğunu düşünüyorum" diyerek, karakteristik artış sistemi ya da MCAS manevraları hakkında yeterli talimatın olmadığını söyledi.

İKİNCİ PİLOT: OTOMATİK PİLOT DEVREYE GİRİNCE 2-3 SANİYE SONRA UÇAK AŞAĞI DÜŞÜYOR

Şikayetlerin çoğunda pilotlar, kalkış sırasında uçağın burnunun aşağıya indiğini belirtti. Konu ile ilgili bir pilot, "Otomatik pilotun etkinleştirilmesi sonrasında 2-3 saniye içinde uçak aşağıya düşüyor" dedi. Ancak otomatik pilottan çıkıldığı takdirde uçağın yükselmeye devam edebildiğini söyledi.

Şikayette bulunan pilotlardan biri de, "Biz kalkış süresini düşündük ve bende uçuş profilini ve otomasyon sistemimizi gözden geçirdim. Ama uçağın düşmesi ile ilgili herhangi bir sebep bulamadım" dedi.

İŞTE BOEİNG'İN GELİŞTİRDİĞİ O TARTIŞMALI YAZILIM

Boeing, Avrupalı rakibi Airbus'ın orta mesafede daha verimli yakıt kullanan A321 model güncellemesine karşı geliştirdiği 737 Max modellerinde, uçak motorunu daha etkin hale getirmek için daha büyük bir motor inşa etmişti. Yeni motorun idaresi için de yeni bir uçuş kontrol yazılımı geliştirilmişti. Söz konusu yazılımın "kontrol yasası" adı verilen otomatik pilot aktifken pilotların müdahalesini devre dışı bırakan bir sistem içerdiği biliniyor.

KAYNAK: HABER7 / DIŞ HABERLER SERVİSİ
YORUMLAR 26
  • Yakub 5 yıl önce Şikayet Et
    Çalıntı bilim adamları ile ancak bu kadar olur. Içki alkol uyuşturucu alanlar ne zamandan beri akıllı olmuştur! Yemezler . Her şey aslına döndürülecek inşaAllah.
    Cevapla
  • Adam 5 yıl önce Şikayet Et
    amerikada tasarlanıp amerikada yapılan veya amerika yaptıgı herseyde, istedigi an problem cıkarma sorunu yapabiken yazılımlarla uretikdigini herkes bilir. Savas ucakları, helikopterler, gemiler, hatta savunma silahları onların istekleri ile istedikleri an calısmaz, duser, patlar. Abd kafirdir. kafirlerde vicdan yoktur.Allah korkusu yoktur. Bilerek onlardan birsey satın almak.......................
    Cevapla
  • Gazi 5 yıl önce Şikayet Et
    abd kendini kurtarmanın peşinde, suçu boing e atıp sivil havacılıktaki itibarını korumak istiyor...
    Cevapla
  • selim 5 yıl önce Şikayet Et
    ABD'nin almanyaya attığı wv karbon kaziginin hesabı acı bir şekilde soruluyor. üzerine gidilirse Boeing firması batar. diger bir modelden de 2 tane düşer tamam. simdi ne pazarlıklar dönüyordur.
    Cevapla
  • tunctunc 5 yıl önce Şikayet Et
    Hmmmm anladim..:-)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Akşener’in çıldırmasının arkasındaki 'zorbalık'
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması