İran'da Türkçe eğitim başlıyor!

İran'da Doğu Azerbaycan eyaletindeki okullarda yeni öğretim yılında Türkçe eğitimi verileceği bildirildi.

İran'da Türkçe eğitim başlıyor!
İran'da Türkçe eğitim başlıyor!
GİRİŞ 25.08.2019 13:48 GÜNCELLEME 25.08.2019 13:48
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

İranlı Öğrenciler Haber Ajansına (ISNA) konuşan Doğu Azerbaycan Eğitim ve Öğretim Müdürü Cafer Paşayi, Eğitim ve Öğretim Bakanlığının okullar için özel bir program hazırladığını belirtti. 

 

 

Programa göre, ülkedeki eyaletlerin bölge halklarının taleplerine göre, haftada 2 saat özel ders verileceğini ifade eden Paşayi, "Halkın Türkçe eğitim talebi göz önünde bulundurularak Doğu Azerbaycan eyaletindeki okullarda Türkçe dersleri verilmesi kararı alındı." dedi. 

Programın 23 Eylül'den itibaren bazı okullarda başlayacağını aktaran Paşayi, "Tanımlanan içerik dahilinde haftada iki saat toplamda 60 saat olmak üzere Türkçe eğitimi verilmeye başlanacak." ifadelerini kullandı. 

 

 

Doğu Azerbaycan eyaletinde Türkçe eğitimin önemine dikkati çeken Paşayi, "Anayasa'nın 15'inci maddesine göre, yerel ve mahalli dillerin öğretilmesine ilişkin talepler daima dillendirildi. Eyaletimizde de iki dil (Türkçe ve Farsça) kullanıldığı için yerel ve bölgesel dillerimizi güçlendirmeliyiz." şeklinde konuştu.

İran'da 1979'daki devrim sonrası oluşturulan anayasanın 15'inci maddesinde, Farsça’nın ülkenin resmi dili olduğu, ancak bunun yanında diğer yerel dillerin de okutulmasında herhangi bir engel olmadığı hükmü yer alıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • hsn 4 yıl önce Şikayet Et
    güney azerbaycan olmasın
    Cevapla
  • Rustam 4 yıl önce Şikayet Et
    Azerbaycan var olsun,istemeyenler xar olsun !
    Cevapla
  • Ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Bir kaç ay sonra İranda seçimler var. Son olaylardan sonra İran halkının seçimlere katılma oranının çok düşük olacağı sanılıyor. Bu Türkçe öğretim girişimi de İranın Azeri halkını seçimlere teşvik etmek için bir oyun büyük ihtimal
    Cevapla
  • Ahmet Öztürk 4 yıl önce Şikayet Et
    Aynen öyledir. Ben zaten Türk kökenli İran uyruklu bir Azerbaycanlıyım. Bu devlet değil Türkçe eğitimi asil amacı Türklere ait ne varsa irandan silmek istiyor. Allah bilir bu eğitim adı altında be kadar yalan bilgiler verilecek öğrencilere. Ayrıca Dogu Azerbaycan Eyaletinde sadece Türkçe konuşan var Farsça konuşan ne bir köy ne bir semt yoktur. Güney Azerbaycan İran değil. Biz İran'dan ayrılıp Türkiye ve Azerbaycana katılmak istiyoruz. Ne Mutlu Türküm Diyene Ölüm Olsun Fars ve İran faşizmine.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Son dakika: Kritik MKYK'nın perde arkası! Erdoğan 'Bu yapılacak' deyip net konuştu...
PKK'yı titretecek haber! 'Efsane Tugay' bölgede sahaya indi...