Bağdat ve bazı illerde internet erişimi kesildi!

Son dakika: Irak'ta iki gündür devam eden hükümet karşıtı protesto gösterilerinde polis gerçek mermi ve göz yaşartıcı gaz kullanmaya başladı. Ayrıca, başkent Bağdat'ta ve bazı illerde internet erişimi kesildi ve kamu kurumlarını korumak amacıyla tüm birimler alarma geçti.

GİRİŞ 02.10.2019 21:02 GÜNCELLEME 05.10.2019 11:48
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Irak'ın başkenti Bağdat ve güneydeki şehirlerde "yaşam koşullarının iyileştirilmesi" talebiyle devam eden eylemler ikinci gününü doldurdu.

 

 

İNTERNET VE SOSYAL MEDYAYA ERİŞİM ENGELLENDİ

Hükümetin eylemcilere yönelik tedbirleri ise sert oldu. Güvenlik güçleri, göstericilere gerçek mermi ve biber gazıyla müdahale ederken, hükümet ise başta Bağdat olmak üzere birçok kentte internet erişimini engelledi.

 

 

Hükümet ayrıca, ülke çapında Twitter, Facebook, Instagram ve WhatsApp gibi sosyal medya platformlarına erişimi de durdurdu.

IKBY ETKİLENMEDİ

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ise internet kesintisinden etkilenmedi.

TÜM BİRİMLER ALARMDA!

Öte yandan Irak Savunma Bakanlığı, eylemcilerden kamu kurumları ve diplomatik temsilcilikleri korumak üzere tüm birimlerini alarm durumuna geçirdi.

Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Bakan Necah eş-Şemeri, devletin egemenliğini, kamu kurumlarını, hayati öneme sahip hedefleri, tüm elçilikleri ve diplomatik temsilcilikleri korumak için tüm birimleri alarm durumuna geçirdi." ifadeleri kullanıldı.

ANKARA SEYAHAT UYARISI YAPTI

Dışişleri Bakanlığı, Irak'taki hükümet karşıtı protestolar nedeniyle, Türk vatandaşlarına bu ülkeye seyahat uyarısı yaptı.

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada "Başkent Bağdat dahil olmak üzere Irak’ın muhtelif vilayetlerinde 1 Ekim 2019 tarihinden bu yana devam eden gösteriler nedeniyle, vatandaşlarımızın zorunlu olmadığı takdirde bu aşamada olayların yaşandığı bölgelere seyahat etmekten kaçınmaları, halihazırda Irak’ta bulunan vatandaşlarımızın ise Irak makamlarınca yapılabilecek uyarıları yakından takip etmeleri, kalabalık yerlerde bulunmaktan kaçınmaları ve kişisel güvenlikleri konusunda müteyakkız olmaları tavsiye edilmektedir." ifadelerine yer verildi.

IRAK'TA NE OLUYOR?

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Bağdat'ta "yaşam koşullarının iyileştirilmesi" talebiyle düzenlenen gösteriler ikinci gününde de devam etti. Göstericiler dün olduğu gibi yine güvenlik güçlerinin sert müdahalesiyle karşılaştı.

Bağdat'ta, önceki gün "yaşam koşullarının iyileştirilmesi" talebiyle başlayan gösteriler, dün itibariyle diğer illere de yayılarak büyüdü. Güvenlik güçlerinin gösterilere müdahalesi sert oldu.

GÖSTERİCİLER ZİKAR VİLAYET MECLİSİ'Nİ BASARAK ATEŞE VERDİ

Zikar (Amara) vilayetinde bir göstericinin yaşamını yitirmesi sonrası ise tansiyon daha da yükseldi. Göstericiler, Zikar Vilayet Meclisi'ni basarak ateşe verdi.

GÜVENLİK GÜÇLERİ GERÇEK MERMİ KULLANIYOR

Güvenlik güçleri, Tahrir, Tayaran, Hallani ve Endülüs meydanları başta olmak üzere birçok alanda toplanan göstericileri dağıtmak için gerçek mermi ve göz yaşartıcı gaz kullandı.

ULUSAL GÜVENLİK KONSEYİ OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI

Öte yandan, Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'nin de katıldığı Ulusal Güvenlik Konseyinin olağanüstü toplantısı gerçekleştirildi.

4 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Olaylar sırasında, son gelen bilgilere göre 4 kişi hayatını kaybetti.

SOSYAL MEDYADA ÖRGÜTLENDİLER

Mısır'da darbeci Sisi'ye karşı başlayan gösteriler sonrası Irak'ta da sosyal medya üzerinden "1 Ekim'de buluşuyoruz", "1 Ekim'de sen de çık, susma", "1 Ekim Büyük İntifada" ve "Mısırlı senden daha cesur değil" gibi sloganlarla halk sokağa çağrılmıştı.

Gösteri çağrılarını şimdiye kadar hiçbir grup üstlenmedi.

KERKÜK'E DE SIÇRADI

Hızla yayılan protesto dalgası, Kerkük'e de sıçradı. Kerkük Valilik binası önünde toplanan eylemciler, yolsuzluklara engel olamadığı ve işsizlik sorununu çözemediği gerekçesiyle Bağdat hükümetini protesto etti.

BÖLGEYE GİDEN BÜTÜN YOLLAR TRAFİĞE KAPATILDI

Eylem sebebiyle valilik binası çevresinde üst düzey güvenlik önlemleri alınırken, bölgeye giden bütün yollar trafiğe kapatıldı.

MUKTEDA ES-SADR "DESTEKLEYEBİLİRİZ" DEDİ

Irak'taki Sadr Hareketi önce gösterilere destek vermeyeceğini açıklamıştı. Ancak daha sonra hareketin lideri Mukteda es-Sadr, gösterilere genel grev ve oturma eylemleriyle destekleyebileceklerini söyledi.

Sadr, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, eylemlerin barışçıl şekilde devam etmesinden yana olduklarını ifade ederek, "Gösterileri, tüm halkın katılacağı şekilde genel grev ve oturma eylemleriyle destekleyebiliriz." dedi.

Sadr, şu ifadeleri kullandı:

"Halkın düzenlediği gösterilerin, hareketimizin adını taşıyan gösterilere dönüşmesini kamu çıkarı için uygun olmayacağını düşünüyoruz. Aksi halde reform devrimcilerine (Sadr hareketi mensuplarına) gösterilere katılma emri verirdik."

Sadr ayrıca, göstericilere karşı şiddet kullanılmasını kabul etmediklerini vurguladı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 13
  • Erdoğan 4 yıl önce Şikayet Et
    ırak halkı ayağına kurşun sıkıyor terörist işkalci zalim abd ırakı istediği pozisyona çekiyor
    Cevapla
  • Adil 4 yıl önce Şikayet Et
    Abd demokrasi getirmek icin yola cıkar yakında .donlarına kadar soyar .yuz yıllık anlasmalarla kendine .baglar def olur gider .ıraklılarda .aç gezer
    Cevapla
  • rvy 4 yıl önce Şikayet Et
    İnternet kesintisinden Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) hariç ülkenin birçok vilayetinin etkilendiği belirtiliyor. Şaşırdık mı ? Hayır....
    Cevapla
  • İki 4 yıl önce Şikayet Et
    Abdye yol açıyorlar.
    Cevapla
  • Amil 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyə türkmən şeirlərini koruma altına almalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
PKK/KCK'nin Almanya yapılanması sözde sorumlularından Saim Çakmak cezaevine gönderildi
Türkiye müjdeleri peş peşe açıklarken skandal petrol bildirisi! Rahatsız oldular