İtalya Başbakanı Conte'den Türkiye değerlendirmesi

İtalya Başbakanı Conte, Türkiye ziyaretine ilişkin yaptığı değerlendirmede "Türk ve Rus girişimine olumlu bakıyorum. Şimdi bu önemli sonuç ancak iki ülke bütün ajandayı dikte edemez. Bu nedenle Berlin’de hepimiz birlikte çalışacağız" ifadelerini kullandı.

İtalya Başbakanı Conte'den Türkiye değerlendirmesi
İtalya Başbakanı Conte'den Türkiye değerlendirmesi
GİRİŞ 14.01.2020 00:30 GÜNCELLEME 14.01.2020 00:32
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Libya'da Türkiye ve Rusya'nın girişimiyle tesis edilen ateşkese olumlu baktığını söyledi.

 

 

Conte, Ankara'dan ayrılmadan önce İtalyan basınına Türkiye ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İtalya'nın Libya'da demokratik bir süreç başlatmak istediğini, bunun da zaman aldığını anlatan Conte, "Bunun için çeşitli adımlardan geçmeliyiz, gündemi Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği ile paylaşıyoruz ve tabii diğer tüm aktörlerin birleşmesi gerekecek. Libya'da başrolde olabilecek tek bir devlet yok, öyle ki bir çatışma var. Böyle düşünmek kibirli ve gerçekçi olmayan bir tutum olur. Libya'da kimse kendi kişisel çıkarları için rol oynamayı düşünemez. Şunu söylemem lazım ki Cumhurbaşkanı Erdoğan’da da böyle bir izlenimim olmadı." ifadelerini kullandı.

İtalya'nın Libya krizinde bir tarafta yer alamayacağını, bunun tarihi, ekonomik, kültürel nedenleri olduğunu belirten Conte, "Biz nüfuz gücümüzü Libya halkının refahı, özerkliği ve bağımsızlığına yönlendirmek istiyoruz. Libya halkı için çalışmalıyız." dedi. 

 

 

Conte, kendilerini, barış sürecinin kolaylaştırıcılarından biri olarak tanımlarken, dış politikada bu tür karmaşık durumları, statlardaki taraftarlar gibi heyecanla ele almamaları gerektiğini söyledi.

Giuseppe Conte, "Türk ve Rus girişimine olumlu bakıyorum. Şimdi bu önemli sonuç ancak iki ülke bütün ajandayı dikte edemez. Bu nedenle Berlin’de hepimiz birlikte çalışacağız." diye konuştu.

"BÖYLE BİR ŞEY KESİNLİKLE DÜŞÜNÜLMEDİ"

Başbakan Conte, İtalyan basınında, kendisinin çarşamba günü Libya’nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter ile BM nezdindeki meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayiz es-Serrac'ı Roma'da bir araya getirmek istediğine dair yorumlar gördüğünü ifade ederek, "Bunu dile getirmek, Libya dosyasını bilmediğiniz anlamına gelir. Böyle bir şey kesinlikle düşünülmedi. Ben bunu geçen yıl deneyimledim. Daha savaş yokken düzenlediğimiz Palermo Zirvesi’nde onları bir masaya oturtmanın zorluğunu gördüm." dedi.

İtalya Başbakanı, Ankara’dan ayrılarak, Libya gündemli turunun ikinci ayağı olan Mısır’ın başkenti Kahire’ye geçti.

YORUMLAR 1
  • qhelerich 4 yıl önce Şikayet Et
    yani diyorki, reis ve putin bizi saf disi etti. bizde kenarindan kosesinden tutunalim. eger biz tutunamazsak butun pastayi Turkiye ve Rusya yiyecek. Yillarca somurdunuz doymadiniz Allahsiz avrupalilar. dusun artik muslumanlarin yakasindan.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Son dakika: Başkan Erdoğan İstanbullulara müjdeyi verdi!
İsmail Kartal ve futbolculardan, 'Ligden çekilme' önerisine flaş cevap!