Son dakika: ABD'de korkulan oldu! DSÖ dünyaya resmen ilan etti! Virüste ürperten rakamlar...

Son dakika haberi: Dünyayı endişelendiren öldürücü virüs korku saçmaya devam ediyor. ABD'de yeni tip koronavirüsün (2019nCoV) ilk kez kişiden kişiye bulaştığı duyuruldu. Dünya Sağlık Örgütü, Çin'de ortaya çıkan yeni tip Corona virüs salgınıyla ilgili yeni abir açıklama yaparak acil durum ilan etti. Dünyayı korkutan virüsün yayılma hızı korkutucu düzeye çıktı ve SARS'ı kısa sürede geçti.

GİRİŞ 31.01.2020 02:26 GÜNCELLEME 31.01.2020 03:13
Bu Habere 94 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: Çin'de başlayıp dünyayı korkutan virüs, diğer ülkelere sıçramaya devam ediyor. Virüsle ilgili ölü ve vaka sayısı artmaya devam ederken kırmızı alarm verildi. Virüsün yayılma hızı korkutucu düzeye çıktı ve SARS'ı kısa sürede geçti.

KORKUNÇ RAKAMLAR: SARS'I KISA SÜREDE GEÇTİ

Ulusal Sağlık Komisyonundan gün içinde açıklanan verilere göre, ülkede salgın nedeniyle müşahede altına alınan kişi sayısı ise 81 bin 947 oldu. Hızlı yayılma özelliği giderek güçlenen koronavirüs, Çin'de 2002-2003'te 5 bin 327 kişiye buluşan SARS vaka sayısını geçmiş durumda. Koronavirüsün, Çin'deki vakası sayısının, SARS'ın 2003'te dünya genelinde neden olduğu 8 bin vaka sayısını da geçti.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ DÜNYAYA RESMEN İLAN ETTİ

Dünya Sağlık Örgütü, Çin'de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgınıyla ilgili, "uluslararası kamu sağlığı acil durumu" ilan etti. ABD'den ise korkulan oldu. Yeni tip koronavirüsün kişiden kişiye ilk kez geçtiği açıklandı. İtalya Başbakanı Conte, İtalya'nın Çin'e ve Çin'den İtalya’ya tüm uçuşlarını askıya aldığını açıkladı.



ACİL DURUM İLAN EDİLDİ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Çin'de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgınıyla ilgili "uluslararası kamu sağlığı acil durumu" ilan edildiğini duyurdu.

 

 

DSÖ Acil Durum Komitesi, koronavirüsün tüm dünyada paniğe yol açan hızla yayılması üzerine İsviçre'nin Cenevre kentinde toplandı.

Örgütün merkezinde TSİ 15.30'da başlayan toplantıda, "Koronavirüs salgınının küresel bir sağlık tehdidi" olup olmadığı konusu, 23 Ocak'taki toplantının ardından yeniden ele alındı.

Corona virüsünün ilk ortaya çıktığı Wuhan kenti büyük ölçüde hayalet kasabaya dönüştü

 

 

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 15 üyeden oluşan Komite toplantısının ardından 1 saat gecikmeli gazetecilerin karşısına geçti.

Ghebreyesus, burada yaptığı açıklamada, koronavirüs salgınına yönelik "Uluslararası Kamu Sağlığı Acil Durumu (PHEIC)" ilan ettiklerini bildirdi.

'SALGINA KARŞI ZAYIF ÜLKELER...'

Küresel acil durum ilan edilmesinin nedeninin Çin'in salgına karşı verdiği mücadeleden kaynaklanmadığının altını çizen Ghebreyesus, kararın ardındaki ana sebebin salgına ilişkin başka ülkelerdeki zayıf sağlık durumu olduğunu söyledi.

Karar için, "Temel sebep Çin'de olup bitenler değil, diğer ülkelerde olanlar" ifadesini kullanan Ghebreyesus, karara rağmen Çin ile ticari aktiviteleri ve ülkeye yapılan seyahatleri kısıtlamaya yönelik önlemler için hiçbir gerekçe olmadığını savundu.

Ghebreyesus, acil durum ilanının Çin'e yönelik bir güvensizlik oyu olmadığına vurgu yaparak, ülkenin virüsle mücadelesinin beklentilerinin de üzerinde olduğunu dile getirdi.

Corona virüsünün ilk ortaya çıktığı Wuhan kenti büyük ölçüde hayalet kasabaya dönüştü

Komite Başkanı Fransız Profesör Didier Houssin ve DSÖ Sağlık Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan da basın toplantısında karara ilişkin açıklamalarda bulundu.

DSÖ Acil Durum Komitesi 23 Ocak'ta toplanmış, toplantının ardından koronavirüs ile ilgili "uluslararası kamu sağlığı acil durumu" ilan etmek için erken olduğu bildirilmişti.

New York'ta Koronavirüs salgını nedeniyle maskeler tükendi

VİRÜS İTALYA'YA DA SIÇRADI

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, İtalya’da ilk yeni tip koronavirüs vakasına ülkelerine ziyarete gelen 2 Çinli turistte rastlandığını bildirdi.

Başbakan Conte, Sağlık Bakanı Roberto Speranza ve Lazzaro Spallanzani Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Giuseppe Ippolito ile düzenlediği basın toplantısında, "Roma’da 2 kesinleşmiş koronavirüs vakası bulunmakta. Böylece, İtalya’da ilk koronavirüs vakasına rastlandı. Son derece ihtiyatlı ve dikkatliyiz. Hazırlıksız değiliz." dedi.

ACİL DURUM PROSEDÜRÜ NASIL İŞLEYECEK?

- İlgili ülkelere salgının sonuçlarından insanları korumak için bazı önlemler dayatılabilecek.

-Önlemler uluslararası trafik ve ticareti önünde gereksiz engel oluşturamayacak

- Bireylerin seyahatleri veya malların taşınması kısıtlanabilecek.

- Birçok ülkede kişilerin tamamı ya da bir kısmı yakın takibe alınabilecek.

- Tavsiyeler DSÖ üyesi devletler için bağlayıcı ancak yaptırım mekanizması yok.

-Tavsiyelere uymayan devletlerin diğer devletlerden baskı görmesi söz konusu.

Virüsün yayıldığı ülkeler...

ABD'DE İLK KEZ KİŞİDEN KİŞİYE BULAŞTI

ABD'de yeni tip koronavirüsün (2019nCoV) ilk kez kişiden kişiye bulaştığı duyuruldu.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, Çin'in Vuhan kentinden, yaşadığı Chicago'ya gelen bir kadının, virüsü eşine de bulaştırdığını açıkladı.

Son vaka ile ABD'de koronavirüs taşıyan hasta sayısı 6'ya çıkarken yetkililer, 5 hastanın virüsü Çin seyahatinden kaptığını, son hastaya ise Çin'den dönen eşinden bulaştığını kaydetti.

Corona virüs çin, ABD corona virüs

Son vaka ile virüs ilk kez ABD'de kişiden kişiye bulaşmış oldu.

Eşine virüsü bulaştıran kadının aralık 2019'da Vuhan'a seyahat ettiği ve 13 Ocak'ta da Chicago'ya döndüğü belirtildi.

Hastanede tedavi altına alınan 60'lı yaşlardaki çiftin durumlarının şimdilik iyi olduğu kaydedildi.

Koronavirüsün, gribe benzer şekilde öksürük ve hapşırık ile havaya karışan damlacıklardan yayıldığını düşünülüyor.

Virüse, Illinois dışında ABD'de şimdiye kadar Arizona, Güney California ve Washington eyaletlerinde rastlandı.

500'DEN FAZLA HAVA YOLU SEFERİ İPTAL

Çin basınındaki haberlere göre, Pekin Başkent Uluslararası Havalimanı'ndan son birkaç günde ülkenin salgın etkisi altındaki şehirlerine 546 hava yolu seferi iptal edildi. İptal edilen seferlerin, daha önce salgının merkez üssü Hubey eyaletine bağlı Vuhan, Yiçang ve Şiangyang kentleri ile Guangdong eyaletine bağlı Guangcou, Şaanşi eyaletine bağlı Şian, Gansu eyaletine bağlı Lancou, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin başkenti Urumçi'ye olduğu belirtildi.

Virüsle ilgili ölü ve vaka sayısı artmaya devam ederken korkutan bir kırmızı alarm verildi. Virüsün yayılma hızı korkutucu düzeye çıktı ve SARS'ı kısa sürede geçti.

KUVEYT'TEN ÜLKEYE GİRİŞ YASAĞI

Kuveyt, Çin’de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgını nedeniyle Çin ve Hong Kong'dan gelen yolculara ülkeye giriş yasağı getirdi.  

Kuveyt Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Kuveyt hükümeti tarafından alınan söz konusu giriş yasağı kararını yazılı bir açıklamayla Kuveyt Uluslararası Havalimanı'nda faaliyet gösteren havayolları şirketlerine iletti.

Yasağın son iki hafta içinde Çin veya Hong Kong'da bulunan tüm ülke vatandaşları ile Kuveyt'te oturum izni veya vizesi olan kişileri de kapsadığı belirtildi.

Açıklamada, kararın bir sonraki duyuruya kadar yürürlükte olduğu kaydedildi.

DÜNYAYI SARSAN VİRÜS

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, son olarak koronavirüs salgını nedeniyle can kaybının 170 olduğunu açıklamış, virüsten etkilenenlerin sayısını 7 bin 711 olarak vermişti. Virüsten dolayı müşahede altına alınanların sayısının da 81 bin 947'ye çıktığı belirtilmişti.

Yeni tip koronavirüs, ilk olarak Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık'ta tespit edilmişti. Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık'ta kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha "gizemli" hastalığın görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı.

YORUMLAR 94
  • Şura kaya 4 yıl önce Şikayet Et
    Hep derim ya benim ülkem Türkiyem Cennet diye. Korona virüs sınırımıza kadar geldi .Sağlık bakanimizin gece gündüz canla başla bizler için calisması ugraslarin sonucu alinan tüm önlemler bizleri korona virüsten korudu.Saglik yönünden Türkiyem çok zengin. Bu yüzden Avrupada hasta olmak istemeyen kişiler Temiz ülkemiz Türkiyeye gelmek isteyebilirler gelmelerinde döviz artisı olur ama onada dikkat etmek gerekir.
    Cevapla
  • yiğido 4 yıl önce Şikayet Et
    Ya Rabbi Çinlilere verdiğin salgını abd ve israilin başkanlarına da ver. Askerlerini kır yarabbi. aminnnnnn.
    Cevapla
  • koray derik 4 yıl önce Şikayet Et
    suriyeli sığınmacılara sahip çıkmayan, afrikalı gariplere sahip çıkmayan petrol zengini müslüman araplar için hangi duaları okuyalım?
    Cevapla
  • vatanser 4 yıl önce Şikayet Et
    amin inşallahurrahman
    Cevapla
  • önce vatan 4 yıl önce Şikayet Et
    uygur türkleri hariç çinlilere türkiyeye giriş yasağı getirelim, geç olmadan ...
    Cevapla
  • Abdullah Er 4 yıl önce Şikayet Et
    gavurluktan vazgeçun
    Cevapla
  • Selim 4 yıl önce Şikayet Et
    Üretiniz saldınız ve cıgrından cıktı iş neyse yeni bi silah size bunun bombasını yapın da abdye atın gitsin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye için önemli fırsat! Gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretine çevrildi
Milli muharip uçak KAAN, ANKA-3 ve İHA’lar birlikte uçacak