UCM harekete geçti: Libya'da 11 toplu mezar bulundu!

Son dakika haberi: Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden kan donduran bir açıklama yapıldı. Buna göre UCM, 'Libya'da 11 toplu mezara ilişkin güvenilir bilgi edindik. Bilgiler, savaş suçu ya da insanlığa karşı suç işlendiğine dair delil teşkil edebilir' ifadelerini kullandı.

UCM harekete geçti: Libya'da 11 toplu mezar bulundu!
UCM harekete geçti: Libya'da 11 toplu mezar bulundu!
GİRİŞ 22.06.2020 21:02 GÜNCELLEME 22.06.2020 21:48
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Fatou Bensouda, yaptığı yazılı açıklamada, Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı milislerden temizlenen Terhune ve çevresinde 11 toplu mezar bulunduğuna ilişkin savcılığa güvenilir bilgiler ulaştırıldığını ifade etti.

Bilgilerin, devam eden Libya incelemesinin kapsamına dahil edilebileceğini belirten Bensouda, "Libya'da 11 toplu mezara ilişkin güvenilir bilgi edindik. Bilgiler, savaş suçu ya da insanlığa karşı suç işlendiğine dair delil teşkil edebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Bensouda, çatışan silahlı grupları insancıl hukuka riayet etmeye çağırarak "Bulunan mezarları Libya'ya ilişkin ön inceleme veya soruşturmanın kapsamına dahil etmekten imtina etmeyeceğim." ifadesini kullandı.

TERHUNE VE ÇEVRESİNDE BULUNAN TOPLU MEZARLAR

Birleşmiş Milletlerin (BM) açıkladığı rakamlara göre, Hafter milislerinin harekat ve ikmal merkezi olarak kullandığı Terhune başta olmak üzere ülkede son dönemde 8 toplu mezar bulunmuştu.

BM Libya Destek Misyonu (UNSMIL), Terhune ve diğer bölgelerdeki toplu mezarları "dehşet verici" olarak nitelendirerek bu ihlalleri "kayıt altına aldığını" açıklamıştı.

Terhune'de insan haklarını ihlal eden eylemlerde bulunmakla itham edilen Hafter'e bağlı yerel milis grubu "Kaniyat Birlikleri", kent içinde kendilerine rakip veya muhalif gördükleri aşiret ve aileleri ayrım gözetmeksizin hedef almakla suçlanmıştı.

Terhune'yi 5 Haziran'da, Libya'da ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter milislerinden temizleyen Libya ordusu, kentteki bir hastanede 106 ceset bulmuştu.

Libya hükümeti de önceki gün, "toplu mezarlar, sivil bölgelere patlayıcı, mayınların tuzaklanması, yargısız infazlar, cesetlere tahrif ve işkence" gibi suçların araştırılması için uluslararası toplumu ülkeye davet etmişti.

UCM’DEKİ LİBYA İNCELEMESİ

Libya her ne kadar UCM’nin kurucu anlaşması Roma Statüsü’ne taraf olmasa da Mahkeme, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin kararıyla Libya’da işlenen suçlara ilişkin soruşturma yapma yetkisi elde etmişti.

UCM Savcılığı, Libya'da 2011'de devrik lider Muammer Kaddafi'nin öldürülmesinden bu yana devam eden çatışmalar sırasında işlenen savaş suçu ve insanlığa karşı suçlar için ön incelemesini sürdürüyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 7
  • asfasf 3 yıl önce Şikayet Et
    sanki haberleri yoktu da. yeni haberleri olmuş gibi davranıyorlar !!!
    Cevapla
  • harun 3 yıl önce Şikayet Et
    bunlari bir libyalinin yapabilecegini zannetmiyorum parali askerlerin isine benziyor adam hem paralarini aliyor hem tecavuz edip olduruyor hafter zaten libyanin adami degil onun bunun kopekligine soyunmus bir soytari libyalilarda bunun farkina vardilar sisi kopeginin havlamasida zaten ondan darbeciler ve sahipleri libya halki tarafindan sevilmiyor bu is uzun surmez artik libyalilarin ozgurlugu yakindir omer muhtarin direnisi kadar sanli direndiler insaallah zaferle muzaffer olacaklar
    Cevapla
  • Saim çakır 3 yıl önce Şikayet Et
    Ölen müslüman olunca bu kafirler sesini çıkarmıyor.
    Cevapla
  • Gurbetci Bilo 3 yıl önce Şikayet Et
    Arkasinda Wagner-BAE-Misir ..
    Cevapla
  • Murat 3 yıl önce Şikayet Et
    Dünyanın neredeyse her yerinde savaş suçu işleniyor zaten. Eskisi gibi kimse erkekçe savaşmıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İnsan ömründen tam altı yıl çalıyor! İşte havası en kirli ülkeler...
Baraj patladı köyü su bastı! Ürkütücü görüntüler Kazakistan'dan..