Macron'dan skandal Libya açıklaması! Türkiye ve Erdoğan'a tepki, Sisi'ye destek

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye'nin Libya'da tehlikeli bir oyun oynadığını söyleyerek skandal sözler sarf etti. Sahada Türkiye'nin başarısını kabullenemeyen Macron, Türkiye'yi ABD Başkanı Trump'a şikayet ettiğini kendi ağzıyla itiraf etti. "Türkiye'nin yaptıkları Avrupalı olarak bizim hedeflerimize aykırı. Libya'da oynadığı rol kabul edilemez. Tavrımız sert olacak" diyen Macron, Sisi'ye de sahip çıktı.

GİRİŞ 23.06.2020 10:46 GÜNCELLEME 24.06.2020 09:09
Bu Habere 177 Yorum Yapılmış

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Elysee Sarayı'nda Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ile görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

 

MACRON: ERDOĞAN'A DA SÖYLEDİM! TÜRKİYE, LİBYA'DA TEHLİKELİ BİR OYUN OYNUYOR

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ve ikili ilişkilere dair açıklamalarından sonra sözü Libya'ya getiren ve bu konuda herkesin sorumluluğu bulunduğunu kaydeden  Macron, "Fransa ve Tunus, Libya'da tarafların ateşkesi sağlaması ve bölgede güvenliği sağlamak için Birleşmiş Milletler çerçevesinde müzakerelerin tekrar başlamasına yönelik verdikleri taahhütleri yerine getirmesini istiyor" dedi. Macron, "(Libya'da) Yabancı müdahaleler sona ermeli. Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan'a açık şekilde söyleme fırsatı buldum. Türkiye'nin Libya'da tehlikeli oyun oynadığını ve bu oyunun Berlin Konferansı'nda verdiği taahhütlere aykırı olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

 

İki liderin görüşme öncesi verdiği poz

"TRUMP'A DA ANLATTIM" DEYİP TÜRKİYE'YE KARŞI SKANDAL SÖZLERİNİ SÜRDÜRDÜ

Macron, bugün ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı telefon görüşmesinde bunları anlattığını aktardı. Çin-ABD karşıtlığının Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) düzgün işlemesini engellediğini dile getiren Macron, Fransa'nın Akdeniz'in güvenliğine önem verdiğini belirterek, "Türkiye tüm kurallara aykırı davranarak ve birçok Avrupa'nın çıkarlarını çiğneyerek Libya hükümeti ile anlaşmalar yapması, Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin egemenliğine saygı göstermemesi ve Libya'da yürüttüğü siyaset uluslararası hukuka aykırıdır. Türkiye, bunları yaparak NATO müttefiki olarak bekleneni yapmıyor. Türkiye'nin yaptıkları Avrupalı olarak bizim hedeflerimize aykırı. Türkiye'nin Libya'da oynadığı rolü kabul etmiyoruz" diye konuştu.

"TAVRIMIZ SERT OLACAK"

Türkiye'nin Libya'da ilerlemesine izin vermeyeceğini iddia eden Macron, "Türkiye'ye tavrımız sert olacak" dedi.

Macron ve Kays'in düzenlediği ortak basınm toplantısından bir kare

"LİBYA, SURİYE OLMASIN" DEDİ VE SİSİ'YE SAHİP ÇIKTI

Macron, Libya'nın gelecek aylarda Suriye'nin durumunda olmasını istemediğini belirtti. Tunus ve Mısır'a karşı sorumlulukları bulunduğunu aktaran Macron, "(Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-) Sisi'nin, sınıra doğru askerlerin gelmesi nedeniyle endişelenmesi meşrudur" dedi.

BİR AÇIKLAMADA TWİTTER'DAN

Toplantı sonrası Twitter'dan da bir açıklama yapan Macron, "Başkan Said ile Libya'da kötüleşen durumu ve tüm bölge için yarattığı riskler hakkındaki derin endişemi paylaştım. Acilen ateşkes!" ifadelerini kullandı.

TUNUS CUMHURBAŞKANI: ŞU ANKİ HÜKÜMET MEŞRU AMA GEÇİCİ! BİZ ATEŞKESTEN YANAYIZ

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ise burada olmaktan ve Tunuslarının sesini duyurmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi. Libya hükümetinin meşru olduğunu ancak bunun geçici olduğunu ileri süren Said, Tunus'un Libya'daki krizden en çok etkilenen ülkelerden olduğunu belirtti. Said, Libya'da acil ateşkesten yana olduklarını ve yabancıların müdahalede bulunmaması gerektiğini dile getirdi. Kays Said, Libya halkına kendi egemenliğini sağlama konusunda fırsat verilmesi gerektiğini söyledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 177
  • 01adana 3 yıl önce Şikayet Et
    eyi hadi yapında görek nolacakmış dünya kime dar gelecekmiş cümle alem görsün
    Cevapla
  • esven 3 yıl önce Şikayet Et
    Daha dün senin , maşa olarak kullanıldığın, çömezlik yaptığın günleri bizler unutmuş değiliz.
    Cevapla
  • ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    elinizden geleni ardiniza koymayin. reisin dedigi gibi: topunuz gelin
    Cevapla
  • Logan 3 yıl önce Şikayet Et
    Sarı yeleklilere söz geçiremiyorsun ki sen bize mi gecireceksin sen önce halkını eğit ondan sonra konuş
    Cevapla
  • 67 li kara elmas 3 yıl önce Şikayet Et
    TUNUSLU başkan macrona yalakalık peşinde
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'den hadsiz paylaşım! Erdoğan'ı hedef aldılar! Türkiye'den çok sert tepki
Fitch'ten Türkiye değerlendirmesi: Enflasyonda ciddi düşüş yaşanacak