Canlı yayında Türkiye açıklaması! YPG sorusuna kaçamak cevap

CNN Türk canlı yayınında soruları yanıtlayan Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, "Türkiye'ye salgındaki yardımları için minnettarız" dedi. Doğu Akdeniz, Libya, S-400 ve YPG konusunda da açıklamalarda bulunan Amor, YPG konusunda "Problem bizim terörizme karşı hassasiyetimiz değil, sizin terörist tanımınızın geniş olmasında" dedi. Amor'un devamındaki YPG cümleleri kafaları daha da karıştırdı.

Canlı yayında Türkiye açıklaması! YPG sorusuna kaçamak cevap
Canlı yayında Türkiye açıklaması! YPG sorusuna kaçamak cevap
GİRİŞ 25.06.2020 13:27 GÜNCELLEME 25.06.2020 13:32
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

İşte o röportajdan satırbaşları;

 

- Sayın Sanchez, AP Türkiye Raportörü olarak yılın başında görevi devraldınız ve kısa bir süre sonra koronavirüs pandemisi patlak verdi. 2020 sonuna kadar gündem olacak gibi görünüyor. Türkiye'nin salgınla mücadelesi ve Avrupa'ya yardımlar konusundaki görüşlerinizle başlamak ister misiniz?

Gündemimiz alt üst oldu, planlar, takvimler değişti. Türkiye elbette sadece İspanya’ya değil, pek çok ülkeye yardım gönderdi. Sanırım dünyada en çok medikal yardım yapan üçüncü ülke konumunda. Türkiye'ye kesinlikle minnettarız. Benim ülkemin salgının zirvesinde olduğu bir dönemde, Türkiye'den 2-3 uçak yardım geldi. Çok insancıl bir yaklaşım gösterdiler. Siyasi açıdan da bilgece bir hamle oldu çünkü Türkiye'nin dışarıdaki imajını olumlu etkiledi. Ülke içinde de salgınla mücadele çok iyi gitti. Tabi ki ölümler ve salgına yakalananlar oldu. Şimdi de sayılarda artış var ama en iyi şekilde başa çıkılacağından eminim.

 

- Göreve başlarken, Türkiye-AB ilişkilerinin düzelmesi açısından acil gördüğünüz şeyler nelerdi?

Benim ana görevim Türkiye'nin AB'ye katılım sürecini devam ettirmek. Şu anda bu konuda iyimser olacak bir altyapı yok. Ama birlikte çok iyi başa çıktığımız konular da var. Türkiye mülteciler konusunda insani bir duruş gösteriyor. Son haftalarda, Türkiye'ye mülteciler için göndermemiz gereken paraya ilişkin bazı değişiklikleri mecliste onayladık. Bu dosya biraz normalleşti. Ama karşılıklı güven sorunu var. Türkiye'nin dış politikaları Avrupa Birliği'yle uyuşmuyor. Bağımsız bir ülke olarak istediğiniz tercihleri yapmaya hakkınız var. Yine de güveni geri kazanmamız lazım. Esas endişemiz, Türkiye'de hukuk ve insan haklarına ilişkin konular. İlişkilerin ilerlemesinde bu dosyalar zorluk yaratıyor.

- Türkiye'nin belirli hassasiyetleri ve beklentileri var. AB genel olarak Türkiye'nin konumunu yeterince iyi anlıyor mu? Siz İspanya'dan, darbe ve terörizm geçmişi olan bir ülkeden geliyorsunuz. Bu açıdan siz Türkiye'yi daha iyi anladığınızı düşünüyor musunuz?

Dosyaya göre değişir. Mülteciler konusunda tamamen hassasız. Türkiye'ye yardım etmeye çalışıyoruz. Başka konulardan bahsediyorsak farklılıklar var. Ancak Doğu Akdeniz'deki sondaj çalışmalarının sorun teşkil ettiğini anlamalıyız. Libya başka bir sorun. S-400'ler de sorun olabilir. Bunlarla açık ve net şekilde yüzleşmeliyiz. Türkiye, Avrupa Birliği'ne bazen istediği mesajı veremiyor olabilir. Çünkü Türkiye'ye karşı ön yargılar var. Ayrıca Avrupa'da aşırı sağın yükselişi, Türkiye'ye yaklaşımı da etkiliyor. Ama ana politik paydaşlar Türkiye'yle müttefik olmak, işbirliği yapmak istiyor. Ama haklısınız, bazen daha fazla hassasiyet istenebilir.

YPG SORUSUNA CEVAP

- Sizce AB neden, sınır ötesi terörle mücadele operasyonları konusunda Ankara'nın görmek istediği desteği göstermiyor? PKK'nın Suriye'deki uzantısı YPG neden terör örgütü olarak ilan edilmiyor?

Sorun şu ki yasalarınıza bakılarak terörist tanımı yapmak ve bu mesajı Avrupa'ya aktarmak çok zor. Problem bizim terörizme karşı hassasiyetimiz değil, sizin terörist tanımınızın geniş olmasında ve Türk yetkililerin siyasi eleştirileri terörizm olarak algılaması. YPG Suriye'de olan bir yapı ve biz hiçbir zaman onaylamadık. Her zaman Türkiye'nin meşru güvenlik endişeleri olduğunu kabul ettik. Ancak bu meşru endişe için alınan önlemler askeri eyleme dönüşüyor. Bu da başlı başına bir konu. Diğer konu ise terörist organizasyon konusunda anlaşırsak tamamen aynı çizgideyiz. Ama YPG ayrı bir konu çünkü bu bir savaş meselesi.

- Selefinizle Ankara arasında zaman zaman gerginlikler oldu. Raporlardaki sert dil bazen eleştiriyle karşılandı. Siz, Türk makamlarıyla nasıl bir ilişki kurduğunuzu düşünüyorsunuz?

Elbette, aynı değerleri savunuyoruz. Kati Piri'nin geçmişte yaptığı muazzam işi destekledim. Amacım yeni dönemde karşılıklı olarak, neredeyse tamamen kaybolan güveni yeniden yaratacak zemini oluşturmak. Benim dönemim önceki dönemlerden daha zorlu. Türkiye, katılım süreciyle ilgili dosyalarda iyileşme gösteriyor mu? Önümüzdeki aylarda raporumda cevaplamam gereken soru bu.

- Türkiye-AB ilişkileri çok zor bir dönem geçirdi, üyelik müzakereleri donduruldu. Fakat siz Türkiye ile AB'nin birbirlerine ihtiyaç duyduğuna inananlardansınız. Peki problemler nasıl çözülecek?

Türkiye'ye olan bağlılığımız samimi. Türkiye'nin katılım sürecinin kriterlerini doğru, açık bir şekilde yerine getirmesini bekliyoruz. Ama şimdilik bu gerçekleşmiyor. Üyelik sürecini tamamlamaya yaklaştığımız 10-12 yıl öncesine dönmeye tamamen açığız. Bunu gerçekten istiyoruz.

- Yunanistan'ın gelmeye çalışan mültecilere tepkisi hakkında ne düşünüyorsunuz? Sınırda oldukça şiddetli sahneler gördük.

Bence Türkiye sınırlarını koruma hakkına sahip. Ama biz tamamen Yunanistan'la dayanışma içerisindeyiz. Çünkü bu doğal bir mülteci akışı değildi. İnsanlar organize bir şekilde baskı yaratmak için sınıra gönderildi. Elbette Yunanistan uluslararası hukuka uymak zorundadır. Fakat sınırda bu fiili durum var, Türkiye bu konuda gerekeni yapmalı.

- Taahhütlere gelmişken, Ankara'dan AB'nin mülteci anlamasının gereğini yerine getirmediğini duyuyoruz. Sizce taahhütlere uyuldu mu?

Taahhütlerimizi yerine getirdik. Mültecilere tahsis ettiğimiz parayı mültecilerin ihtiyaçlarına uygun şekilde kullandık. Elbette para Türkiye hazinesine gönderilmedi. Başından beri, bunu yönetmenin yolunun STK'lar ve Türkiye'nin resmi organlarının projeleri arasında paylaştırmak olduğuna karar verdik. Elbette bunun Türkiye'deki mültecilerin tüm ihtiyaçları için yeterli olmadığını biliyoruz. Ama yeni finansman yolları tartışmaya açığız. AB'deki meslektaşlarıma Türkiye'ye güvenilir bir yol sunmamız gerektiğini söylüyorum. Türkiye'den katılım sürecinin kriterlerini yerine getirmesini istiyorsak açık olmalıyız. Çünkü Türkiye gerekeni yapıyorsa AB'ye girme hakkı var.

YORUMLAR 10
  • Murti 3 yıl önce Şikayet Et
    Spikerin terör konusunda tek bir soru sorması lazımdı bu ispanyola! Bu soru da; '' Türkiye ülkenizdeki ayrılıkçı ETA terör örgütünü destekleseydi, onlara silah, mühimmat, para ve lojistik destek verseydi ve bunu da sizin deyiminizle siyasal eleştirileri desteklemek bahanesiyle yapsaydı ne düşünürdünüz'' olmalıydı! Başkaca bir soruya ihtiyaç kalmazdı, çünkü biz onları çok eskiden beridir tanıyoruz!
    Cevapla
  • ismailbey 3 yıl önce Şikayet Et
    takiye yapmayın açık yürekli olun sizden öncekiler de o makamda lakın fakat şöyle olursa böyle olursa.. cek cak yapmayın biz sizin niyetinizi biliyoruz açık ca söylemekten korktuğunuz şeyle r mutlaka başınıza gelecer karşınızda reis var kukla yok ona göre adam gibi konuşun almıyoruz siz müslüman biz haçlıyız bu iş olmaz deyin deyinde biz de yolumuza bakalım.. üç kağıtçılık size birşey kazandırmaz zaten kaypaklıkğınız iki yüzlülüğünez niyetiniz hiç bir zaman doğru olmadı ... resmi olrak söyleyinde sizde kurtulun buezilmelerden bizde yolumuza bakalım iki yüzlüler
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    1) Arkadaş bir kere biz müslüman bir milletiz siz gayrimüslim bir topluluksunuz bizim sizinle nasıl bir birlikteliğimiz olabilir. 2) İyice düşünürseniz bizim size olduğundan daha çok sizin bize ihtiyacınız var. 3) Biz sizin kokuşmuş birliğinize girmeyelim bunun yerine iki ayrı güç olarak kazan-kazan ilişkisine dayalı ekonomik, ticari, bilimsel ve teknolojik alanda işbirlikleri yapalım.
    Cevapla
  • halil 3 yıl önce Şikayet Et
    Avrupalı için terörist kendisine zarar verirse. yoksa başka ülkelere zarar vermiş önemli değil.
    Cevapla
  • poyrazi 3 yıl önce Şikayet Et
    dünyanın tamamında bu böyledir kardeş herkesin teröristi farklı ırak ın teröristi farklı suriyenin teröris tifarklı abd ab rusya nın teröristi farklı ülkemizin teröristi farklı bunu algılayamadığımızdan bizi terörle terbiye ediyorlar bu anlayışla bir 50 yıl daha bu tanımla bizi uğraştırırlar
    Cevapla
  • Şükür 3 yıl önce Şikayet Et
    Herşeyi kendi çıkarlarınız göre yorumlarsaniz zaten Türkiye muzakere bile yapamazsınız AB göre her konu üye başvurusu yapan bir ülke için bir silah virüs zamanı bunu çok açık dünya gördü Acil bir tıbbi malzemeyi başka üye Ülke tarafından el konuldu çakallar sansar lar Birliği diye üyelerinizden açıklamalar geldi. Sizin bizim teröristi miz konusuna dönersek şimdi beslediğiniz bu yapılar yarın size saldırıncami terörist ilan edilecek AB ikiyüzlü politikaları bırakmadığı sürece çok kısa sürede yok olmaya mahkum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika haberi: MİT'ten yeni operasyon: Fehmi Oral Meşe yakalandı!
Nissan Qashqai baştan aşağı yenilendi!