Katar, Libya ve Filistin bir oldu, Arap Birliği tarihinin en büyük krizine girdi

Arap Birliği, Filistin’in çekildiği ve Katar ile Libya dahil toplam 6 ülkenin üstlenmeyi reddettiği dönem başkanlığını devralacak ülke bulamıyor. 1945'te kurulan Arap Birliği tarihinde böyle bir durum ilk kez yaşanıyor. Arap Birliği Genel Sekreterliği'nin Arap Barış Girişimi'ne aykırı olarak İsrail ile normalleşen BAE ile Bahreyn'e destek vermesi, birliğin başkan bulamamasının en önemli nedeni olarak belirtildi.

Katar, Libya ve Filistin bir oldu, Arap Birliği tarihinin en büyük krizine girdi
Katar, Libya ve Filistin bir oldu, Arap Birliği tarihinin en büyük krizine girdi
GİRİŞ 13.10.2020 06:54 GÜNCELLEME 14.10.2020 07:35
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Arap Birliği, Filistin’in çekildiği ve 6 ülkenin üstlenmeyi reddettiği dönem başkanlığını devralacak ülke arayışını sürdürüyor. 1945’te kurulan Arap Birliği, 9 Eylül’de Filistin tarafından sunulan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile İsrail arasındaki normalleşme anlaşmasını kınayan karar tasarısını reddetti. Bunun üzerine Filistin 22 Eylül’de Arap Birliği Genel Sekreterliği’nin Arap Barış Girişimi’ne aykırı olarak İsrail ile normalleşen BAE ile Bahreyn’e destek vermesi nedeniyle Birliğin dönem başkanlığını bıraktığını duyurdu. Mevcut döneme başkanlık edecek ülke Arap Birliği’nin iç tüzüğüne göre alfabetik sıralamaya göre seçiliyor. Birliğin iç tüzüğünün 6. maddesi, dönem başkanı görevini yerine getiremezse, geçici başkanlığın bir sonraki oturumun başkanlığını yapacak olan ülkenin delegesine geçmesini öngörüyor. Filistin’in ardından Kuveyt, Katar, Komor Adaları, Lübnan ve son olarak Libya da oturum başkanlığını kabul etmedi.

 

TARİHTE İLK KEZ

Arap basını, Filistin, Katar, Kuveyt ve Libya’nın yanı sıra hem Komor Adaları ve Lübnan’ın da dönem başkanlığını devralmayı reddettiğini, ancak özürlerini veya kabul etmeme nedenlerini açıklayan resmi bir açıklama yapmadığını bildirdi. Arap Birliği tarihinde ilk kez 6 üyesi dönem başkanlığını almayı kabul etmiyor. Yemen, 17 Ekim 2016’da 28. Arap Birliği Zirvesi’ne ülkede yaşanan savaş nedeniyle ev sahipliği yapamayacağını duyurmuştu. Bunun üzerine Zirve, 29 Mart 2017’de 16 ülkenin devlet başkanlarının katılımıyla Ürdün’ün Ölü Deniz bölgesinde düzenlenmişti. Fas da 19 Şubat 2016’da Arap Birliği’ne nisan ayında Marakeş’te yapılacak zirveye ev sahipliği yapamayacağını iletmişti. Arap ülkeleri arasında ekonomik, kültürel, siyasi ve sosyal ilişkileri düzenlemek amacıyla 1945’te kurulan Arap Birliği yıllar içinde yeterince etkin olmamakla eleştiriliyor. Gözlemciler, 22 ülkenin üye olduğu Birliğin çok sayıdaki kararının kağıt üstünde kaldığını belirtiyor.

 
KAYNAK: AA, YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 29
  • osmanlı 3 yıl önce Şikayet Et
    arap birliği diye bir birlikmi varki
    Cevapla
  • sakaryalı 3 yıl önce Şikayet Et
    araplarla müslümanlar bir birinden ayrılması lazım
    Cevapla
  • bekir cizmeci 3 yıl önce Şikayet Et
    Israilden Netenyahu nun sectigi bir yahudiyi aday gosterip secsinler.Krize gerek yok..
    Cevapla
  • Düzceli 3 yıl önce Şikayet Et
    İsrail’e versinler başkanlığı ve hep onlarda kalsın. Suudlar rahat eder bundan sonra.
    Cevapla
  • Ahmet Y. 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu 6 ülke de birleşip ayrı bir birlik oluştursunlar. Barolar gibi.
    Cevapla
  • Cakmak 3 yıl önce Şikayet Et
    Bırakın altı ülkeyi ikisi bile bir araya gelmez, ancak mesele Türkiyeyi kınamak olursa hepsi birleşir
    Cevapla
  • Mltli 3 yıl önce Şikayet Et
    Mantikli musluman arap birligi diye ayri olabilir digerleri yahudi zaten
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!