Son dakika: Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev anlaşma maddelerini açıkladı

Son dakika: Ermenistan'ın Karabağ'dan çekilme kararı sonrası Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ulusa sesleniş konuşması gerçekleştirdi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, bugün imzalanan anlaşma ile Ermenistan-Azerbaycan Dağlık Karabağ çatışmasına son verildiğini duyurdu.

GİRİŞ 10.11.2020 05:01 GÜNCELLEME 10.11.2020 12:11
Bu Habere 144 Yorum Yapılmış

Son dakika: Aliyev ulusa sesleniş konuşması gerçekleştiriyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, bugün imzalanan anlaşma ile Ermenistan-Azerbaycan Dağlık Karabağ çatışmasına son verildiğini duyurdu.

 

 

''PAŞİNYAN ANLAŞMAYI AZERBAYCAN'IN DEMİR YUMRUĞU SAYESİNDE İMZALADI''

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, imzalanan anlaşma ile Ermenistan-Azerbaycan Dağlık Karabağ çatışmasına son verildiğini duyurdu. 

 

 

Anlaşmanın Ermenistan'ın yenilgisi anlamına geldiğini belirten Aliyev, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın anlaşmayı kendi isteğiyle değil Azerbaycan'ın "demir yumruğu" sayesinde imzaladığını söyledi.

Aliyev, anlaşma kapsamında Ağdam rayonunun 20 Kasım, Kelbecer'in 15 Kasım, Laçin'in ise 1 Aralık'a kadar Azerbaycan'a geri verileceğini açıkladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı, "Dağlık Karabağ temas hattı ve Laçin koridorunda Rus barış gücünden hafif silahlı 1960 asker, 90 zırhlı personel aracı konuşlanacak. Bugünkü bildiride, Rusya ve Türkiye’nin ortak barış gücü görevi yer alıyor. Bölge temaslarına ilişkin tümüyle yeni bir format yaratıyoruz" dedi.

'KARABAĞ'A GERİ DÖNÜYORUZ, GÖZÜNÜZ AYDIN'

Çatışmalar sırada yapılan birçok ateşkes anlaşmasını ihlal eden Ermenistan'ın gerçekleştirdiği saldırılarda sivil vatandaşlar yaşamını yitirmişti. İlham Aliyev, konuşmasında Ermenistan ordusunun sivil vatandaşlara yönelik düzenlediği saldırılara da değinerek, "Herkes bizim demir yumruğumuzu anladı. Biz mülki vatandaşlardan intikam almadık, almayacağız. Onlar balistik roketlerle mülki vatandaşlara ateş açtılar. Mülki vatandaşları bombalarla vurmak alçak harekettir, cinayettir. İntikamımızı düşmandan aldık, mülki vatandaşlarla işimiz olmaz. Karabağ'a geri dönüyoruz, gözünüz aydın" dedi.

ANLAŞMA MADDELERİ

1. Moskova saatine göre 10 Ekim 00.00'dan itibaren Karabağ çatışma bölgesindeki her türlü çatışmada tam bir ateşkes ilan edilir. Daha sonra taraflar olan Azerbaycan Cumhuriyeti ve Ermenistan Cumhuriyeti işgal altındaki mevkilerinde kalmaya devam edecek.

2. Ağdam bölgesi ve Kazak bölgesinde Ermeni tarafının kontrolündeki topraklar 20 Kasım'a kadar Azerbaycan'a iade edilecektir.

Dağlık Karabağ ve Laçın Koridoru'nda Temas Hattında1960 asker, 90 zırhlı araç ve 380 araç ve özel teçhizattan oluşan Rus barış gücü kuvvetleri kuruldu.

RUS BARIŞ GÜCÜ 5 YIL BÖLGEDE KALACAK

3. Rus barışı koruma gücü, Ermeni kuvvetlerinin çekilmesine paralel olarak konuşlandırılacaktır. Barış güçleri, taraflar altı ay önceden ilan etmedikçe önümüzdeki beş yıl için otomatik uzatma olasılığıyla birlikte beş yıl bu bölgede kalacaklar.

4. Verimlilik ve kontrol amacıyla taraflar arasındaki anlaşmaların uygulanması için bir ateşkes merkezi kurulacaktır.

Ermenistan, Kelbecer'ı 15 Kasım'a kadar, Laçın bölgesini 1 Aralık'a kadar Ermenistan'la bağlantı sağlayacak biçimde Azerbaycan'a devredecektir.

ŞUŞA AZERBAYCAN'DA KALACAK

5. Şuşa Azerbaycan'da kalacak, 5 km genişliğinde bir koridor bırakarak bölgeyi Azerbaycan'a iade eder.

3 yıl içinde, barış güçlerinin bu yolu kontrol etmek üzere daha fazla konuşlandırılması için Hankendi'yi Ermenistan'a bağlayacak yeni bir Laçın yolu inşa edilecek.

6. Ülke içinde yerinden edilmiş kişiler ve mülteciler Dağlık Karabağ'a ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği kontrolündeki komşu bölgelere geri dönecektir.

7. Savaş esirleri değiştirilir ve diğer tutuklular değiştirilir.

ULAŞIM BAĞLANTISINI RUSYA SAĞLAYACAK

8. Bölgedeki tüm ekonomik bağlantılar ve ulaşım bağlantıları engellenmiştir. Ermenistan, Azerbaycan'ın batı bölgeleri ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasında ulaşım bağlantıları sağlayacaktır. Bu taşıma bağlantısı, Rusya Federal Güvenlik Servisi (RF FSB) sınır servisi tarafından denetlenecektir.

9. Taraflara göre Nahçıvan ile Azerbaycan'ın batı bölgelerini birbirine bağlamak için bir ulaşım yolu inşa edilecektir.

YORUMLAR 144
  • Saim 3 yıl önce Şikayet Et
    Beni guldurmeyin anlasma iyi olmamis kuzuyu Kurta teslim ediyorlar hic anlasmada Turkiye yok.
    Cevapla
  • Nesrin Kurnaz 3 yıl önce Şikayet Et
    Ermenistanin haritadan tamamen silinmesini isterdim.
    Cevapla
  • Batmanli 3 yıl önce Şikayet Et
    Tam dusundugum gibi kardes mardes bahane azerbaycan tamamiyla rusyaya bagli bir darbede azeriden yedik turkiyenin sayesinde silahiyla askeriyle aldi topraklari rusyaya teslim etti ben artik c baskani erdoganin dilinde yok kardes yok mutefik duymak istemiyoruz dunya artik degismis herkes sadece kendi halkini dusunuyor bir ise kendi halkimizi ezip saga sola yardim ettip sonrada dost kazigi yiyoriz artik milletin burasina geldi yeter artik bastakiler sadece kendi halkinin refagi icin calissinlar
    Cevapla
  • Bünyamin Öztürk 3 yıl önce Şikayet Et
    Haberi okumadan yorum yapmışsın hacı. Kafan da pek bir şeye basmıyor.
    Cevapla
  • omoruqo 3 yıl önce Şikayet Et
    Çöp ettiniz onca emeği ZAFERMIŞ demir yumrukmuş pehhh.. RUS AYISI yine kazanmış haberiniz yok. karabag azerbaycandır diye atıp tutuyordunuz.. madde 1.Azerbaycan Cumhuriyeti ve Ermenistan Cumhuriyeti, bulundukları pozisyonlarda kalır. hadi alsana karabag...
    Cevapla
  • selam olsun sana 3 yıl önce Şikayet Et
    arkadaslar aliyev hayatinin hatasini yapti, 1 haftada karabagin tamamini sartsiz surtsuz almak varken, simdi karabaga rusyayi soktular,ermeniler halen bazi yerlerde kalacak,ve antlasmada türkiye resmi olarak dahil degil...bu zafer degil.sahada kazanilani maglesef masada kaybetti azerbaycan.zamanla hata anlasilcak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Arabalarda dijital devrim! Tek tuşla motor gücü değişecek
Adli tıp raporları ortaya çıktı! Katilleri başıboş köpekler