ABD'nin en yaşlı ve 2'inci Katolik başkanı Biden'ın el bastığı İncil'in acı hikayesi

ABD Başkanı Joe Biden'ın yemin törenine, el basıp yemin ettiği İncil damgasını vurdu. "Biden'ın yemin ettiği İncil'in sırrı ne?" sorusu gündem olurken, 19 yy'den kalma İncil'in arkasından acı dolu bir hikaye çıktı. "Tarihin en genç ABD başkanı olacağım" mottosuyla siyasete giren, ancak "tarihin en yaşlı başkanı" olan 78 yaşındaki Biden, "tarihin en geç başkanı" Kennedy'den sonra ABD'nin 2'inci Katolik başkanı oldu.

ABD'nin en yaşlı ve 2'inci Katolik başkanı Biden'ın el bastığı İncil'in acı hikayesi
ABD'nin en yaşlı ve 2'inci Katolik başkanı Biden'ın el bastığı İncil'in acı hikayesi
GİRİŞ 21.01.2021 08:09 GÜNCELLEME 22.01.2021 08:56
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Haber7.com / Erkan Talu

ABD'de 3 Kasım 2020'de yapılan seçimleri kazanan Joe Biden, başkent Washington'da yemin ederek ülkenin 46. başkanı oldu.

6 Ocak'taki Kongre baskını nedeniyle olağanüstü güvenlik önlemlerinin alındığı ve Donald Trump'ın katılmadığı törende Biden, Yüksek Mahkeme Başyargıcı John Roberts'ın huzurunda yemin etti.

BIDEN'IN YEMİN ETTİĞİ İNCİL'İN SIRRI

Siyasi kariyerinin 48'inci yılını kutlayan Biden'ın başkanlık yeminini ederken el bastığı İncil, dünya kamuoyunda çok konuşuldu.

Aile yadigarı olan bu İncil, 1893 yılından beri Biden ailesinde bulunuyor.

Yemin töreninde ikinci eşi, yeni First Lady Jill Biden'ın tuttuğu ve 5 inç (yaklaşık 13 cm) kalınlığında olan kitabın kapağında Kelt Haçı bulunuyor.

İLK YEMİN HASTANEDE

Biden bu İncil'i ilk kez 1973 yılında senatör olduğunda kullanmıştı. ABD'nin 46. başkanı o dönem, ilk eşi Neilia Hunter Biden ve 1 yaşındaki kızı Naomi Christina Biden trafik kazası geçirdiği için Senato'daki yemin törenine katılamamıştı. Dönemin Senato Sekreteri Frank Valeo, Biden ailesini hastanede ziyaret etmiş ve Joe Biden da senatör yeminini burada yapmıştı. Biden'ın ilk eşi ve küçük kızı, bu kaza sonucunda hayatını kaybetmişti.

1973'te hastane odasında yemin töreni

BIDEN, OBAMA DÖNEMİNDEKİ "BAŞKAN YARDIMCILIĞI" GÖREVLERİNE GELİRKEN DE BU İNCİL'İ KULLANARAK YEMİN ETTİ

Biden, Obama'nın iki başkanlık döneminde de bu İncil'e el basıp yemin ederek başkan yardımcılığı görevini yürütmüştü.

Ailesinden kalma kitap Biden'ın siyasi kariyeri için o kadar merkezi bir konuma sahipti ki 2009'daki son yemininde İncil'i bulamayınca yemin törenini erteletmişti.

VEFAT EDEN BÜYÜK OĞLU DA BU İNCİL'LE YEMİN ETMİŞTİ

Joe Biden'ın ilk eşi Neilia'dan olan en büyük oğlu Beau Biden da Delaware Başsavcısı görevine geldiğinde bu aile yadigarı İncil'i kullanarak yemin etmişti. Parlak bir avukatlık kariyerine sahip olan Beau Biden, 2016'daki seçimde Delaware Valiliği'ne aday olmaya hazırlanırken, 30 Mayıs 2015'te beyin kanserine yenilerek 46 yaşında hayatını kaybetmişti. Böylelikle Joe Biden, ikinci defa evlat acısı yaşamak zorunda kalmıştı.

 

St. Matthew's Katolik Katedrali, Kennedy (solda) ve Biden (sağda)

BIDEN TARİHİN İKİNCİ KATOLİK ABD BAŞKANI

"Tarihin en genç ABD başkanı olacağım" mottosuyla siyasete giren, ancak "tarihin en yaşlı ABD başkanı" olan 78 yaşındaki Biden, eski başkan John F. Kennedy'den sonra "ikinci Katolik başkan" olarak da adını ABD siyasetine yazdırdı. Kennedy ise 43 yaşında koltuğa oturarak ABD'nin en genç başkanı olmuştu.

Biden da tıpkı Kennedy gibi, 20 Ocak'taki yemin töreni günü Beyaz Saray yakınlarındaki St. Matthew's Katolik Katedrali'ndeki törene katıldı.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 4
  • Garip 3 yıl önce Şikayet Et
    ABD de Katoliklerin sonu iyi olmaz....
    Cevapla
  • tunctunc 3 yıl önce Şikayet Et
    Bizde´de Kurna el basiliyormu.? Basilsa ne olur.??? Esas bu konu konu$ulmali´cünki amerikada alincak herhangi bir karar artik gerisini siz dü$ünün.!!! Baki okuyup ibret almamiz gereken cok önemi bir olay.!!
    Cevapla
  • Asass 3 yıl önce Şikayet Et
    Şeriat ile yönetilen bir ülke galiba.
    Cevapla
  • Fikri Bayram 3 yıl önce Şikayet Et
    Vefat mı! Oldu olacak ruhuna el-fatiha deseydiniz.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
CHP kurultayı iptal edilebilir! Delege tezgahı ortaya çıkıyor
CHP'li anketçi açıkladı! CHP kendi adayının kuyusunu kazıyor! O ilçe adayına çekil baskısı