Son dakika: AB aşı sertifikası için harekete geçti

Avrupa'da tartışılan aşı pasaportu/sertifikası uygulamasına yönelik resmi adım atılıyor. Son dakika haberine göre AB komisyonu hangi aşıların sertifika kapmasına alınacağını listeleyeceği sertifikasyon uygulamasını yaz aylarında hayata geçirileceğini açıkladı. Bu adıma göre aşı sertifikasyonunda her ülke kendi kararını kendi verebilecek.

Son dakika: AB aşı sertifikası için harekete geçti
Son dakika: AB aşı sertifikası için harekete geçti
GİRİŞ 17.03.2021 17:38 GÜNCELLEME 17.03.2021 17:38
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış
  • Son dakika haberine göre AB Komisyonu, AB içindeki seyahatlerde kullanılacak aşı sertifikasının yaza kadar hayata geçirilmesi için yasal düzenleme sundu.
  • AB'nin seyahatlerde kullanılmak üzere hazırlayacağı aşı sertifikasında hangi aşıların geçerli olacağına AB üyelerinin kendileri karar verebilecek.

 Avrupa Birliği (AB), Birlik sınırları içinde seyahatlerde kullanılması planlanan "aşı sertifikası" için yasal düzenleme hazırladı.

HER ÜLKE KENDİ KARARINI KENDİ VERECEK

Buna göre aşı sertifikası, kişilerin Kovid-19 aşısı olup olmadığını, olduysa nerede ve hangi aşıyı olduğunu gösteren bilgiyi, hastalığı geçirenlerin iyileştiğine ve antikor seviyesine dair belgeyi ve Kovid-19 PCR veya hızlı antijen test sonucunu içerecek.

Sertifikayla AB'de onaylı Kovid-19 aşıları olmuş kişilere yönelik seyahat kısıtlamaları kaldırılabilecek. Ancak AB ülkeleri, diğer aşıları kabul edip etmeyeceklerine kendileri karar verecek. 

AŞI SERTİFİKASYONU UYGULAMASI

AB tarafından onaylananlar şu ana kadar BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson and Johnson firmaları tarafından üretilen aşılar. Johnson and Johnson dışındaki aşılar yıl başından bu yana AB ülkelerinde uygulanıyor.

Ancak Macaristan ve Slovakya gibi bazı ülkeler bir süredir bunlar dışında Rusya ve Çin'de üretilen aşıları da kullanıyor. Rusya'nın Sputnik V aşısının AB'de kullanımı için ön değerlendirme süreci devam ediyor. Üretici firmanın başvuru yapması ve onay çıkması halinde yaz aylarında Sputnik V aşısının da AB'de kullanılması ihtimali bulunuyor.

AB KOMİSYONU HAREKETE GEÇTİ

AB Komisyonunun "Dijital Yeşil Sertifika" adını verdiği, "aşı pasaportu" veya "Kovid kartı" olarak da bilinen belge kağıt veya dijital olarak hazırlanacak. Ayrımcılığın önlenmesi amacıyla aşı olmayan kişiler de sertifikaya sahip olabilecek.

AB ülkelerinde yaşayanlara ücretsiz verilecek olan sertifikada bir QR kodu bulunacak. Bu kodla sertifikanın gerçekliği ve güvenliği sağlanacak. AB Komisyonu, sertifikanın tüm AB ülkelerinde doğrulanabileceği bir yazılım geliştirecek. 

Bu sertifikaya sahip olanlara seyahatlerde ne tür kısıtlamaların kaldırılacağına AB ülkeleri kendileri karar verecek. Sertifikanın uluslararası karşılıklı tanınırlığı için çalışmalar yapılacak. Belge, düzenlenen ülkenin dilinde ve İngilizce olarak hazırlanacak.

Bir üye ülke sertifikası olanlara karantina veya test gibi uygulamalara devam ederse bu durumu AB Komisyonuna ve diğer üye ülkelere bildirmek ve nedenlerini izah etmek zorunda olacak.

Aşı sertifikası tüm AB ülkeleriyle İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre'de de geçerli olacak. Sertifika AB vatandaşlarına, hangi ülkenin vatandaşı olduğuna bakılmaksızın ailelerine, ayrıca AB'de ikamet eden ancak AB vatandaşı olmayan kişiler ile diğer AB ülkelerine seyahat hakkı bulunan ziyaretçilere verilebilecek.

Sertifikayı AB'ye üçüncü ülkelerden seyahat edecek kişilerin de alması mümkün olabilecek. Şu anda sadece zorunlu seyahatlere izin verilen AB ülkelerine gitmek isteyen bir kişi, gideceği ülkeye gerekli belgelerini sunduktan sonra aşı sertifikası talep edebilecek. Belgeleri değerlendiren ülke sertifikayı verip vermemeye yetkili olacak.

Gelecek aylarda üçüncü bir ülkenin düzenlediği benzer bir uluslararası aşı sertifikasının AB tarafından tanınması da mümkün olabilecek. Böyle bir belgenin tanınmasında AB'nin sertifikasındaki aynı şartları karşılamasına bakılacak. Başka bir ülkenin aşı sertifikasının tanınması için AB'de onaylı aşıların kullanılması gerekecek ancak AB ülkeleri kendileri de hangi aşıların tanınacağına karar verebilecek.

Sertifikanın yaza kadar hazırlanması planlanıyor. Bunun için Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyinin onayı gerekiyor. Ayrıca üye ülkelerin teknik altyapıyı hızlıca hazırlaması isteniyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 15
  • Turk 3 yıl önce Şikayet Et
    bunun adı zorbalık dolaylı yoldan insanları zorla aşı yapmak.kimse yapmasın bak nasıl geri adım atacaklar.
    Cevapla
  • Dialog 3 yıl önce Şikayet Et
    Kekik yağı aldığınızda mutlaka %80 Carvakrol içermesi gerekiyor !!! yoksa istediğiniz sonuç alamazsınız
    Cevapla
  • Dialog 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah aşkına bu bilgiyi insanlara veririn KEKIK YAĞIÎ tüm virüslerin çaresi virüslerin DNA 'sını tamamen parçalar ilk girip belirtileri ortaya çıktığında 10 damla büyük bardak suya karıştırın ve Allah'ın mucizesini görün. Kisa süre içerisinde şifasını göreceksiniz inşAllah günde 3 kez tekrarlayabilirsiniz Antivirüs, Anti-bakteriyel, Antifungal etkisi yüzyıllarca bilinmekte
    Cevapla
  • Ahmet Nuri 3 yıl önce Şikayet Et
    bir zamanlar tartışılan çip olayı bu işte. bundan bir sonraki aşama insanlara çip takmak, çipinde aşı veya virüsü bilgisi olmayan kapılardan geçemeyecek. tabii asıl amaç insanları çiple izlemek, kontrol etmek. Çin kendi vatandaşlarını izlemeye başladı bile. belki yıllar sonra dünyada çip takılmayan insanlar kanun dşı sayılıp hapse bile atılabilir.
    Cevapla
  • Burak 3 yıl önce Şikayet Et
    aşımış görücem bu aşıların uzun vadede zararlarını beyler gribin bir tık üstü hastalığı vebamış gibi gösterip korku pompalıyorlar
    Cevapla
  • mert 3 yıl önce Şikayet Et
    dertleri zaten bundan sonraki şeye milleti hazır kıvama getirmek
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi
Diyarbakır'da yarım kalan yolda elektrik direklerinin görüntüsü şaşırttı