DSÖ’den çok tartışılan AstraZeneca aşısı için karar

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, ilaç şirketi AstraZeneca'nın Covid-19'a karşı geliştirdiği aşının faydalarının zararlarından daha çok olduğunu belirterek, ülkelere AstraZeneca aşısını kullanma çağrısında bulundu.

DSÖ’den çok tartışılan AstraZeneca aşısı için karar
DSÖ’den çok tartışılan AstraZeneca aşısı için karar
GİRİŞ 19.03.2021 21:28 GÜNCELLEME 19.03.2021 21:30
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca tarafından geliştirilen Covid-19 aşısının kan pıhtılaşmasına neden olduğu şüphesi ile 20’den fazla ülkede tedbir amaçlı kullanımı askıya alınmış, Avrupa İlaç Ajansı (EMA) ise aşının "güvenli ve etkili" olduğunu açıklamıştı. EMA tarafından yapılan açıklamanın ardından aralarında İtalya, Almanya, Hollanda, İspanya, Fransa’nın da bulunduğu bazı ülkelerde aşının kullanımı tekrar başlarken, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bugünkü toplantısında AstraZeneca aşısınıa ilişkin güvenlik konusunu ele aldı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Küresel Aşı Güvenliği Danışma Komitesi’nin Oxford-AstraZeneca aşısı olan bazı kişilerde kan pıhtıları hakkındaki verileri gözden geçirmek için toplandığını hatırlatan DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Komite, Oxford-AstraZeneca aşısının uygulanmasının ardından mevcut verilerin pıhtılaşma koşullarında genel bir artışa işaret etmediği sonucuna vardı" dedi.

İnsanların AstraZeneca aşısının güvenliği konusunda endişeleri olabileceğini ifade eden Ghebreyesus "AstraZeneca aşısı, ölümleri önleme konusunda büyük bir potansiyele sahip. Komite, aşının faydalarının Covid-19 kaynaklı enfeksiyonlar ve risklerden daha ağır bastığını açıkladı. Bu durumda soru yok. Covid-19 ölümcül bir hastalık ve Oxford-AstraZeneca aşısı bunu önleyebilir. Covid-19'un kendisinin kan pıhtılarına neden olabileceğini hatırlamak da önemli" ifadelerini kullandı.

'ASTRAZENECA COVAX’İN YÜZDE 90’ININI OLUŞTURUYOR'

Ghebreyesus, gelir düzeyi ne olursa olsun tüm ülkelere korona virüs aşısına eşit erişim sağlamayı amaçlayan küresel girişim olan Covax aracılığıyla dağıtılan aşıların yüzde 90'ından fazlasını oluşturduğu için AstraZeneca aşısının son derece önemli olduğunu vurguladı.

Doğu Karayip Devletleri Örgütü liderleriyle görüştüğünü belirten Ghebreyesus, "Ülkelerin çoğu çok sayıda Covid-19 enfeksiyonu ve can kayıplarını önlemeyi başarmış olsa da, ağırlıklı olarak turizme dayanan ekonomileri büyük ölçüde yok oldu. Açık bir mesajları var, ‘Covid-19 aşısına ihtiyacımız var ve onlara şimdi ihtiyacımız var’" sözlerini kaydetti.
Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü ile görüşme Aşı üretiminde ve dağıtımında ciddi engellerle karşı karşıya olduğunu ifaden eden Ghebreyesus, önümüzdeki hafta, Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Dr Ngozi Okonjo-İweala ile Covid-19 aşı üretimini artırmak için görüşeceğini duyurdu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 2
  • Murat 3 yıl önce Şikayet Et
    mRNA teknolojisi ile geliştirilen aşıları olmayın arkadaşlar, önümüzde ki ay Türkiye ye Biontech-Pfizer marka bir kac yüz bin adet gelecek galiba, ben inanıyorum ki Türkiye de biontech aşısı olacak kimse çıkmayacaktır. kimse olmasın iade edilsin. güvenliği kanıtlanmış değil ve kansere neden oldugu ifade ediliyor. Avrupa devletleri de inaktif aşılar olan Çin ve Rus aşılarına yönelmeye başladılar.
    Cevapla
  • erol 3 yıl önce Şikayet Et
    Meslek ne kardeş, biyoloji veya farmakoloji mi, yoksa sende akşam yatıp sabah kurduğu şeyleri safradan atanlardanmısın, en basit anlatımla çocuk felci aşısı binlerce bebeği ilerde sakat kalmaktan kurtarıyor, verem aşısı, çiçek aşıları ve daha niceleri, nasıl bu kadar öz ğüvenle yazıp insanları manüple etmeye çalışıyorsunuz ufak beyinlerinizle. Sen şimdi askeri strateji, ekonomi, siyaset ve futbolu da biliyorsundur değilmi, zaten sağlık bakanını Erdoğan yoldan çevirip bakan yaptı, aslında sen olmalıydın yazık olmuş millete.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!