4 yıl sonra bir ilk: Mısır ile Türkiye arasında telefon görüşmesi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 4 yıl aradan sonra, Ramazan ayını karşılıklı tebrik amacıyla Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ile görüştü.

4 yıl sonra bir ilk: Mısır ile Türkiye arasında telefon görüşmesi
4 yıl sonra bir ilk: Mısır ile Türkiye arasında telefon görüşmesi
GİRİŞ 10.04.2021 14:05 GÜNCELLEME 12.04.2021 11:33
Bu Habere 60 Yorum Yapılmış

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, Ramazan ayını tebrik amacıyla bir görüşme gerçekleştirdi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Çavuşoğlu, mevkidaşı Şükri ile ramazan ayını tebrik etme amacıyla görüştü.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri

4 YIL SONRA İLK TEMAS

İki dışişleri bakanı arasındaki son görüşme, 4 yıl önce Nisan 2017'de gerçekleşmişti. O görüşmede Çavuşoğlu, Mısır'da kiliselere düzenlenen bombalı saldırılarda hayatını kaybedenler nedeniyle Şükri'ye başsağlığı dilemişti.

Mısır'dan Başkan Erdoğan'a D-8 teşekkürü

Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ülkesinin D-8 Dönem Başkanlığında ortaya koyduğu çabalardan ötürü teşekkür ederim" demişti.

BU GÖRÜŞME ÖNEMLİ

2013'ten bu yana diplomatik ilişkilerin seviyesinin düşürüldüğü ve karşılıklı sert açıklamaların yapıldığı Mısır ve Türkiye arasında son dönemde bir yakınlaşma olduğuna dair yetkililerden açıklamalar geliyordu.

Çavuşoğlu ile Şükri arasında daha önce de telefon görüşmeleri ve uluslararası toplantılar kapsamında ikili görüşmeler yapılmıştı.

Ancak Mart ayı başında Çavuşoğlu'nun yaptığı "Mısır ile Türkiye arasında dışişleri bakanlıkları ve istihbarat yetkilileri arasında diplomatik düzeyde temasların başladığına" yönelik açıklama sonrası, bu telefon görüşmesinin yapılmış olması önemli.

Türkiye'den Mısır, BAE ve Suudi Arabistan açıklaması: Süreci resmen başlattık

Dışişleri Bakanı'nın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, "Mısır'la istihbari, diplomatik, ekonomik olarak zaten işbirliği sürecimiz devam ediyor. Bu en üst düzeyde değil de en düzeyin şöyle bir tık altında devam ediyor. Gönlümüz ister ki Mısır ile olan bu süreci çok daha güçlü bir şekilde devam ettirelim. Onun için bu istihbari, diplomatik ve siyasi görüşmeler netice verici olduktan sonra biz bunu daha ileri kademelere taşırız" açıklaması yapmıştı.

Doğu Akdeniz'de 18'inci parsel krizi! Mısır'ın Türkiye hassasiyeti Yunanistan'ı kızdırdı

MISIR'IN PARSEL HAMLESİ ATİNA'YI KIZDIRMIŞTI

Bu açıklamalardan önce iki ülke arasında olumlu bir gelişme yaşanmış; Mısır, Doğu Akdeniz'de hidrokarbon faaliyetleri için çıktığı ihalede ilan ettiği alanı 28. meridyenin doğusunda, yani Türkiye'nin 2019'da Birleşmiş Milletler'e bildirdiği Türk kıta sahanlığının güney sınırında sınırlandırmıştı.

Bakan Çavuşoğlu, Mısır'ın Türkiye'nin kıta sahanlığına saygı gösteriyor olmasını olumlu karşıladıklarını kaydederken, Kahire'nin bu tavrını geçen sene Yunanistan ile imzaladığı deniz yetkilendirme anlaşması sırasında da gösterdiğini anımsattı.

KAHİRE'NİN ISRARI ATİNA'YA GERİ ADIM ATTIRMIŞTI

Türkiye'nin tepkisine neden olan 6 Ağustos tarihli anlaşmayla Yunanistan ve Mısır, Doğu Akdeniz'de deniz sınırlarını belirlemiş ancak Kahire yönetimi Atina'nın girişimlerine karşın sınır çiziminin Meis Adası'ndan başlatılmasına karşı çıkmıştı. Yunanistan da böylece adaların otomatik olarak kıta sahanlığı yarattığı tezinden geri adım atmış olmuştu.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 60
  • Pkk ev Tek o 2 yıl önce Şikayet Et
    S-400 Mısır Oyun Tek o
    Cevapla
  • Ramazan hürmetine 3 yıl önce Şikayet Et
    Daha Ortadoğu'nun iki büyük başkanlarimiz da en kısa zamanda masaya oturmalı.Bütün müminler kardeştir.
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Dün darbeciydi bugün müttefik mi oldu? Mursi nin kemikleri sızladı.
    Cevapla
  • said 3 yıl önce Şikayet Et
    mısır alemi islamın önemli bir veledidir inşaallah harekete geçecektir.
    Cevapla
  • Atakan 3 yıl önce Şikayet Et
    Devletler arası ilişkilerde Türkiyenin milli çıkarları önemlidir gerisi önemli değildir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi