İsrail ile Hamas arasında varılan ateşkes başladı

İsrail ile Hamas arasında Mısır'ın ara buluculuğunda varılan, "karşılıklı ve eş zamanlı olması" kararlaştırılan anlaşma, 02.00'de uygulamaya konuldu.

İsrail ile Hamas arasında varılan ateşkes başladı
İsrail ile Hamas arasında varılan ateşkes başladı
GİRİŞ 21.05.2021 02:06 GÜNCELLEME 21.05.2021 03:20
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

İsrail basınında yer alan haberlerde, İsrail Güvenlik Kabinesinin abluka altındaki Gazze Şeridi'nde 10 Mayıs'tan bu yana devam eden saldırılara son verilerek ateşkese gidilmesi için yapılan oylamayı kabul ettiği bildirilmişti.

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri de İsrail ile Gazze Şeridi'nde ateşkesin yerel saatle bu gece 02.00’de başlayacağını doğrulamıştı.

İsrail savaş uçakları ateşkese bir saat kala Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılar düzenlemeye devam etmişti. İslami Cihad Hareketi'nin silahlı kanadı Kudüs Seriyyeleri de saldırılara karşılık Gazze çevresindeki bölgelere roket attıklarını açıklamıştı.

Gazze'ye yönelik 10 Mayıs'tan bu yana devam eden İsrail saldırılarında 65'i çocuk, 39'u kadın 232 Filistinli hayatını kaybetti.

"İŞGAL, FİLİSTİN DİRENİŞİNİN SALDIRILARININ ÖNÜNDE DURAMADI VE KAÇTI"

Hamas Sözcüsü Abdullatif el-Kanu da, "İşgal, Filistin direnişinin saldırılarının önünde duramadı ve kaçtı. İstediğini elde edemedi. Direniş, halkımızın ve kutsal yerlerin koruyucusu olmaya devam edecek." dedi.

Kanu, sözlerine şöyle devam etti:

"Direniş var olmaya devam edecek ve halkımıza karşı herhangi bir saldırı ile mücadele etmekten çekinmeyecektir. Halkımız bulundukları her yerde zafer kazandı. Siyonist işgal kırıldı, hayalleri dağıldı ve amaçları başarısız oldu."

BM ATEŞKESİ MEMNUNİYETLE KARŞILADI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'de İsrail ve Hamas arasında varılan ateşkesi memnuniyetle karşıladı, taraflara ateşkesin uygulanması çağrısı yaptı.

Guterres, İsrail ve Hamas'ın ateşkese varmasının ardından BM Genel Merkezi'nde gazetecilere açıklama yaptı.

"11 gün boyunca ölümle sonuçlanan çatışmaların ardından Gazze ve İsrail arasındaki ateşkesten memnuniyet duydum" diyen Guterres, "Taraflara ateşkesi uygulamaları çağrısı yapıyorum." ifadesini kullandı.

Ateşkesin sağlanmasında Mısır ve Katar'ın çabalarına da değinen Guterres, uluslararası toplumdan da Filistin halkının ve kurumlarının yeniden inşası ve toparlanması için BM ile çalışmasını istedi.

İsrailli ve Filistinli liderlerin, ciddi bir diyaloğun başlatılması için sükuneti yeniden tesis etmenin de ötesinde bir sorumluluk taşıdığını belirten Guterres, İsrail ve Filistin'e; BM, ABD, Avrupa Birliği ve Rusya'dan oluşan Orta Doğu Dörtlüsü dahil uluslararası ve bölgesel aktörlerle iki devletli çözüm için anlamlı müzakerelere dönmesi çağrısı yaptı.

AA muhabirinin, ateşkesin ardından hangi adımlar atılması gerektiği yönündeki sorusunu da yanıtlayan Guterres, "Ateşkesi sağlamlaştırmak çok önemli, Gazze'nin toparlanması için güçlü bir insani yardım programı oluşturmak çok önemli ve iki devletli bir çözüm için barış sürecini yeniden canlandırmak, barış sürecini başlatmak çok önemli." dedi.

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 16
  • Hamidiye Süvarisi 2 yıl önce Şikayet Et
    siyonist kafir iblis nahudiler ve kafir itlerine güven olmaz. Filistinli cesur kardeşlerimiz onların demir kubbesini deldiği için şimdi suskunluğa bürünüp yeni iblisliklerle ve zulümle geri dönecek bu kafirler.
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Direnişe selam.Bunlar 70 yıldır yaş gözetmeksizin kadın erkek gözetmeksizin katletmektedir.Müslümanlarda,neyse o konuya girmeyelim anca dillerini kullansalar ama dil konusu is.rai le pek sökmez onlar silahlı direnişten anlar ve şekilde görüldüğü gibi yine kuyruğunu altına aldı niye İslami direniş füzelerinin 6 ay devam edeceği sözünü vermişti ve 11 günde karşı takımın demir kubbesi kevgire döndü ve halkı bulunduğu bölgeden sığınaklara kaçmaktan yoruldu ve direniş yeni silahlarını uzun menzilli füzeleri tattırmaya başlarken sonuç bu.selam olsun direnişe ve destek olanlara
    Cevapla
  • Kuzgun 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne anladım bu ısten yuzlerce cocuk hala travmada bu araplarda beyın yok zamanında osmanlıya ıhanetın bedelı bunlar .
    Cevapla
  • doğruları konuşan 2 yıl önce Şikayet Et
    Ateşkesi beğenmeyen biraz da kendi gitsin cihada.
    Cevapla
  • Memet 2 yıl önce Şikayet Et
    Canı isterse savaş canı isterse barıs oh ne neala. Bizde yedik!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gaziosmanpaşa'daki toprak kaymasının yaşandığı anlar ortaya çıktı!
Bayraktar TB3 test uçuşlarına devam ediyor