Cumhurbaşkanı Erdoğan işaret etmişti: Terörle mücadelede yeni hedef Mahmur!

Cumhurbaşkanı Erdoğan katıldığı canlı yayında terörle mücadelenin gidişatına ilişkin değerlendirmelerde bulunmuştu. Yayında Mahmur konusunda dikkat çeken açıklamalar yapan Erdoğan'ın sözleri "Yeni hedef" söylemlerini de beraberinde getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan işaret etmişti: Terörle mücadelede yeni hedef Mahmur!
Cumhurbaşkanı Erdoğan işaret etmişti: Terörle mücadelede yeni hedef Mahmur!
GİRİŞ 02.06.2021 17:37 GÜNCELLEME 02.06.2021 17:37
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Haber7- Enes Taha Ersen

Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlılığı, hem yurt içinde hem de yurt dışında gerçekleştirdiği operasyonlarla kendini gösteriyor. Özellikle terörün ön plana çıktığı yerlere adeta refah götüren Türkiye bu alandaki hem iç hem de dış güvenliğini sağlama almaktan geri adım atmayacağını açıkça gösteriyor. Bunun da son örneğini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün katıldığı bir canlı yayında gösterdi.

Cumhurbaşkanı ilk kez açıkladı: BM temizlemezse biz temizleriz

Erdoğan, terörle mücadele noktasında yeni hedef için Kuzey Irak'ta bulunan ve terör örgütünün eğitim faaliyetleri için kullanıldığı belirtilen Mahmur'u işaret ederken "Bataklığın kurutulacağı" mesajını verdi. Haber7.com'a değerlendirmelerde bulunan uzman isimler Mahmur Kampı'na yönelik gerçekleştirilebilecek olası operasyonu değerlendirdi. Terör ve Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ, Orta Doğu siyaseti uzmanı Ali Semin ve Gazeteci Yazar Faruk Aktaş konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

COŞKUN BAŞBUĞ: ABD VE PKK'NIN SİNSİ PLANI

Mahmur kampının kuruluş tarihçesine dikkat çeken Terör ve Güvenlik uzmanı Coşkun Başbuğ, geçmişte yaşanan terör olaylarına karşılık alınan güvenlik önlemleriyle, Çukuarca'da boşaltılan bir kaç köydeki nüfusun buraya yerleştirildiğini ve ABD ile PKK'nın burada terör kampı devişrerek kirli bir projeye soyunduğunu belirtti:

"Mahmur Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk kez dile getirdiği, ya da Türkiye'nin yeni gündemine aldığı bir yer değil. Mahmur en başından bu yana bir proje coğrafyadır, Türkiye'nin terörle mücadelesine darbe vurmak ve sıkıştırmak için 94'te temeli atılan bir yerdir. Hakkari Çukurca'da güvenlik amaçlı bazı köyler boşaltılmıştı. O kapsamda ABD ve PKK sinsi bir plan kurdu. O boşaltılan köylerdeki bazı insanlar zorla bu bölgeye göç ettirildi. Göçten sonra BM'nin hamiliğine soyundurularak burası göçmen kampı statüsüne getirildi. Burası PKK'ya nüfus sağlayan bir kuluçka yapı haline getirildi. Burada can güvenliğinin olmadığı, insanların zorla göç ettirildiği algısı oluşturulmaya çalışıldı, bu algı işe yaramadı, tutmadı. Buradaki insanlarımız vatanına ihanet etmeyerek projenin çökmesini sağladı. Sonrasındaysa göçmen kampı diye lanse edilen bu kamp, terör örgütüne insan yetiştiren bir yapıya büründü."

"PKK'NIN KULUÇKA YUVASI"

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından dile getirilen PKK'nın kuluçka Yuvası tabirine de değinen Başbuğ, bu tabirin 2017 yılında bir kere daha kullanıldığını ifade ederken, PKK'nın bu bölgede eğitim faaliyetleri yürüttüğünü ve saflarına katmak üzere terörist yetiştirdiğini ifade etti:

"Cumhurbaşkanı kuluçka tabirini 2017'de de kullanmış, Mahmur'u da kastederek "Burası PKK'nın terörle iltisaklı bölgeleri arasında kuluçka yatağı" ifadelerini kullanmıştı. Burada toplanan insanlara PKK tarafından patlayıcı, maket uçaklı saldırı da dahil olmak üzere pek çok eğitimi burada verildi. Bu öyle bir noktaya geldi ki, sivil diye lanse edilen on binlerce insan burada PKK'nın askeri haline geldi. BM buraya finans sağladı açıkça bu kamp üzerinden. Biz artık bu tiyatroyu daha fazla izleyemeyeceğiz diye sayın Cumhurbaşkanı araya girdi bölgesel yönetime uyarıda bulundu. Hatta burası "Bir gece ansızın gelebiliriz" sözünün de isim babası noktasındaydı. Biz 2017'de çevre bölgelere hava harekatı düzenledik, o harekatta Mahmur da ipten döndü. Sincar ve Karaçok yerle bir edilirken, buraya terörle hareket eden ülkeler kara propaganda amacıyla kullanılabileceği gerekçesiyle o sırada operasyon kapsamına dahil edilmedi. Bu uyarıdan da ders almayan terör örgütüne karşı müdahale etmesi konusunda resmi görüşmelerle Bölgesel Yönetim'e mesajlar verildi. İbadi mesela Ankara'ya geldi. Burada çeşitli sözler ve taahhütler verildi ancak halen bir gelişme yok. Bu noktada Türkiye'ye karşı son dönemde başlatılan maket uçaklı saldırıların merkezinin burası olduğu biliniyor. Dolayısıyla her gün gözümüz havada maket uçak bekleyecek değiliz nereden gelecek acaba diye."

"MAHMUR'UN KURULMASI GEREKİYOR"

Önümüzdeki günlerde PKK'ya yönelik Mahmur merkezli bir operasyon düzenlenebileceğini belirten Terör ve Güvenlik Uzmanı, Mahmur bataklığının kesin olarak kurutulması gerektiğini söyledi:

"Bunun kurutulması için Mahmur'un kurutulması gerekiyor. Bölgesel yönetim de dış güçlerin güdümünde olduğu için rahat hareket ortamı bulamadığından buradaki operasyonu yine biz gerçekleştireceğiz gibi görünüyor. Mahmur'daki yapılanmaya müdahale gelirse, terörle mücadele başarıyla tamamlanmış demektir, aksi taktirde yapacağımız şey bataklıkta sinek aramaktan farksızdır. Kartal-Pençe Harekatları başladığında hep belirtmiştik, Metina'da başlayan Harekat ilk harekattı, önümüzdeki günlerde yeni yerlerde hareketlilik göreceğiz. Önümüzdeki süreçte kuvvetle ihtimal Sincar-Mahmur ve Kandil üçgeninde bu yaz sonu, ortası veya kışa girerken muhakkak bir operasyon şarttır."

ALİ SEMİN: 2013 YILINDAN BU YANA PKK KONTROLÜNDE

Orta Doğu siyaseti uzmanı Ali Semin de PKK'nın Mahmur'daki yapılanmasına ilişkin, İkinci bir Kandil benzetmesi yaparken, 2013 yılından bu yana PKK'nın kontrolünde bulunduğunu belirtti:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı açıklamanın ne kadar olduğunun altını çizmek lazım. Mahmur için ikinci Kandil denilmiyor ancak küçük bir Kandil olduğu biliniyor. 96 yılından bu yana Mahmur Kampı'nda 14 bin civarında kişi olduğu biliniyor. Burayı PKK 2014 Ağustos'ta DAEŞ'i bahane ederek kontrol altına aldı. Burası teröristler için bir üs haline geldi. Yaklaşık 2013 yılından beri. Teröristler için  bir Kandil haline geldiğini söyleyebiliriz. Burası aynı zamanda teröristler için eğit donat merkezi haline geldi. Kandil kadar önemli olduğunu düşünüyorum . Dikkatinizi çekmek istiyorum MİT ve TSK ile koordineli şekilde yürütülen operasyonlar olduğunda, oradaki sözde lider kadrolarına büyük bir darbe vuruldu bu zamana kadar yürütülen operasyonlarda. İHA/SİHA vasıtasıyla. Ciddi anlamda burada operasyon yürütülüyor zaten."

KOMANDOLAR İLE OPERASYON

"Burada önemli bir nokta var aslında. Türkiye Mahmur'a yönelik bir operasyon yürütülebilir ancak operasyon olsa bu açıkça dile getirilmezdi. Ben öncelikli hedefin Sincar olabileceğini düşünüyorum. Bu tür operasyonlarda Sincar-Mahmur hattında bir operasyon yürütülebileceğini düşünüyorum. Burada Mahmur hakkında kritik bir detay da var. Bunu PKK terör örgütü kullanıyor. Mahmur BM kontrolünde bir kamp, hakimiyet BM'de. Oradaki kamplara BM bakıyor yönetim olarak. Dolayısıyla Türkiye'nin bu bölgeye yönelik olası bir operasyon gerçekleştirmesi, Gara operasyonu gibi komandolar ile hava destekli bir faaliyetin gerçekleştirilebileceğini düşünüyorum."

FARUK AKTAŞ: KULUÇKA MERKEZİ TABİRİ TAMAMIYLA DOĞRU

Gazeteci Yazar Faruk Aktaş da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ifade ettiği "Kuluçka Merkezi" benzetmesine değinerek, buranın yapısına ilişkin tespitlerde bulundu:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği, Mahmur’un terörün kuluçka merkezi olduğu tespiti tamamıyla doğru. Özellikle son yıllarda Türkiye’den terör örgütüne katılımın azalmasına paralel olarak, PKK’nın en fazla insan temin ettiği yerlerin başında Mahmur geliyor. Mahmur BM’nin denetiminde olan bir kamp."

KONSOLOSLUK SALDIRGANININ EĞİTİM KAMPI

2019 yılında Erbil'de Türk konsolosluğuna yönelik düzenlenen saldırıda, teröristin Mahmur Kampı'nın eğitimini aldığını ifade eden Aktaş, son dönemde de farklı yönetmeler saldırı girişimlerinde bulunmaya çalışan PKK'nın bu merkez üzerinden faaliyet planladığını ifade etti:

"Hatırlarsanız 2019’un Temmuz’unda Erbil’de Türk Konsolosluk yetkililerine yönelik bir saldırı girişimi olmuştu. Bir konsolosluk yetkilisi şehit olmuştu. Bu saldırıyı gerçekleştiren terörist de yine Mahmur kampından devşirilmiş bir teröristti. O günden bu yana oraya dair bir girişim var. Ancak kanımca bunun öncelikle hem BM hem Bağdat hükümeti hem de Erbil ile koordineli olarak PKK’nın oradaki etkinliğinin ve nüfuzunun sonlandırılmasına yönelik bir konseptle oraya yaklaşılması gerektiğini düşünüyorum."

PKK'NIN NÜFUZUNU KIRMAYA YÖNELİK OPERASYON

"Zira orada bir yerleşim söz konusu. Burada BM’nin teröre gözlemcilik yapacak pozisyondan çıkarılmasına yönelik girişimler olması gerektiğini düşünüyorum. Bunu da önemli ölçüde Erbil ile organize ederek PKK’nın oradaki nüfuzunu kırmaya yönelik bir girişim bekleyebiliriz. "

ERDOĞAN'IN SÖZLERİ DÜNYA BASININDA YANKILANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın terör örgütü PKK’nın Irak’taki önemli merkezlerinden biri olan Mahmur Kampı ile ilgili sözleri dış basında geniş yer buldu. Dünya basını, Türkiye'nin operasyonlarını daha da genişletmeyi düşündüğünü belirterek, "Türkiye geniş çaplı operasyona hazırlanıyor" ifadelerine yer verdi.

Reuters haber ajansı "Erdoğan, Türkiye'nin Irak'ın derinliklerindeki mülteci kampını hedef alabileceğini söyledi" ifadesini kullandı.

İsrail'in Jeruselam Post gazetesi, PKK'lılar için Kürt militanlar ifadesini kullanarak "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kürt militanlar için güvenli bir sığınak sağladığını söylediği bir mülteci kampını 'temizleyeceğini' söyledi" şeklinde okuyucularına aktardı.

KAYNAK: HABER7 | ÖZEL
YORUMLAR 16
  • Mustafa 2 yıl önce Şikayet Et
    Millet olarak devletimin yanındayım
    Cevapla
  • MAHMUR. 2 yıl önce Şikayet Et
    BU gün BIR Hakkarili hdpkk liyla konuştum.SEDAT PEKER DEN HEM NEFRET EDIYOR.HEMDE ISINE GELDIGINI DUSUNDUGU ICINDE SAHIP ÇIKIYOR PEKERE.GUYA YAKINDA AYAKLANMA OLACAKMIS.BEKLENTISI BU.BENDE DEDIM KI.PKK LININ TAMAMINI YAKINDA MERMI MANYAĞI YAPACAK BU DEVLET DEDIM.MAHMURUDA BITIRIP TEMIZLEYECEGIZ.TEMIZLIK SART.DEDIM.MAL MAL BANA BAKIYOR PKK SEMPATIZANI.
    Cevapla
  • Arif 2 yıl önce Şikayet Et
    2023 de chp bataklığını kurutmak ümidiyle
    Cevapla
  • Hacivat 2 yıl önce Şikayet Et
    Iraktan gelen teröre irakta mücadele etmeli etmiyorsa terörü destekleyen ülke ilan edilip teröre terörle atese atesle karsilik verilmeli göze göz dise dis bütün kutsal kitaplarda yaziyor
    Cevapla
  • Vur 2 yıl önce Şikayet Et
    Vur Baskan vur vurmassak ileride bizi vuracaklar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan sinyali vermişti! Cezası 10 katına çıkıyor
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! Açık kapı bıraktı