Son dakika: Türkiye'nin hamlesi sonrası ABD'de skandal F-35 hazırlığı...

Türkiye'nin kendi savunma sanayisini güçlendirmesi ve devamında Rusya'dan S-400 alımı yapmasının verdiği hazımsılık sonrası ABD'de skandal bir provokasyona daha imza atıldı.

Son dakika: Türkiye'nin hamlesi sonrası ABD'de skandal F-35 hazırlığı...
Son dakika: Türkiye'nin hamlesi sonrası ABD'de skandal F-35 hazırlığı...
GİRİŞ 10.06.2021 07:00 GÜNCELLEME 10.06.2021 07:29
Bu Habere 47 Yorum Yapılmış

ABD'li Senatörler Bob Menendez ve Marco Rubio, Senato'ya sundukları "ABD-Yunanistan savunma iş birliği" tasarısında, Türkiye için üretilen F-35 uçaklarının Atina yönetimine verilmesini önerdi.

Son dakika: Türkiye'nin hamlesi sonrası ABD'de skandal F-35 hazırlığı...

ABD'de Senatörler Bob Menendez ve Marco Rubio, Yunanistan'la savunma sanayi iş birliği için Senato'ya bir tasarı sundu.

Söz konusu tasarı, ABD'nin Yunan askeri modernizasyonuna desteğini artırmayı ve Kıbrıs, Yunanistan, İsrail ile ortak askeri çalışmaları teşvik ediyor.

Yunanistan'ın 'güvenilir' bir NATO müttefiki olduğunun vurgulandığı tasarıda, "Doğu Akdeniz'in güvenliğini sağlamak için ABD, Yunanistan'ın silahlı kuvvetlerini modernize etme çabalarını destekleyerek savunma ilişkisini güçlendirmeli." ifadeleri yer alıyor.

"TÜRKİYE İÇİN ÜRETİLEN F-35'LERİ YUNANİSTAN'A VERELİM"

Yunan medyası Greek City Times'ta yer alan habere göre, Menendez ve Rubio'nun imzasını taşıyan öneri tasarısında ayrıca, Türkiye için üretilen ama iptal edilen F-35'lerin Yunanistan'a verilmesi önerisi de bulunuyor.

Son dakika: Türkiye'nin hamlesi sonrası ABD'de skandal F-35 hazırlığı...

F-35 PROJESİ NEDİR? TÜRKİYE PROJEDEN NEDEN ÇIKARILDI?

Türkiye, F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Programı'na (JSF) Ortak Mutabakat Zabtı ile ortak üretici olarak katılmıştı.

Programın katılımcıları Türkiye'nin yanı sıra ABD, İngiltere, İtalya, Hollanda, Avustralya, Danimarka, Kanada ve Norveç'ten oluşuyordu.

Türkiye ilk etapta 100 adet F-35A uçağı almayı taahhüt etmişti.

2018'de 4 F-35 uçağının mülkiyeti Türkiye'ye verilmiş ancak uçaklar ABD'de, Türk pilotların da katıldığı eğitim programlarına tabi tutulmuştu. Daha sonra ise 2 F-35 uçağının daha mülkiyeti verilmişti.

Ancak Türkiye ile ABD arasında S-400 krizi çıktığından bu 6 uçak Türkiye'ye transfer edilmemiş ve 2020 Savunma Bütçesi kapsamında bunların ABD Hava Kuvvetleri için alınması kararlaştırılmıştı.

Türkiye ayrıca uçak için 1005 parça üretiyordu. Türk firmalarının da bu üretime katılımı büyük oranda askıya alınmıştı. ABD'nin Aralık 2020 itibarıyla da 1005 parçanın tamamı için yeni tedarikçiler bulduğu ortaya çıkmıştı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, "F-35 Programı’ndan hiçbir ülke tek taraflı çıkartılamaz maddesi bulunuyor. ABD’nin Türkiye’yi programının dışına çıkarmasının hukuki bir dayanağı yok. ABD de Türkiye’ye gönderdiği mektupta Türkiye dışındaki ülkelerle mutabakat zaptı imzaladığını itiraf ediyor." açıklamasını yapmıştı.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 47
  • Genar 2 yıl önce Şikayet Et
    Buda bizim Yunanistan'a sadakamız olsun.
    Cevapla
  • Ankara 2 yıl önce Şikayet Et
    Biz de Ruslar ile Yeni bir S400 anlaşması yapalım. Kürecik kapatılsın. Bu onlara en güzel cevap olur.
    Cevapla
  • bulent 2 yıl önce Şikayet Et
    gelişen elektronik harp sistemlerinde f35 çöp görünmezlikse stratosferin üstünde uçan sihayı kim görebileceķ çok düşük maliyetlerle büyük operason imkanı
    Cevapla
  • hik met 2 yıl önce Şikayet Et
    kime verirlerse versinler f35leri. biz f35 den çok daha iyisini yapıyoruz. atina f35leri alsın oynasın dursun. s400 leri kurduk, siper hava savunma sistemlerini de bir iki aya kalmaz kuracağız. 3 metre uçabiliyorlarsa uçsunlar da görelim.
    Cevapla
  • F35 Fiyaskosu 2 yıl önce Şikayet Et
    Yahu versinler kardeşim. Alacağız 5 sene tamir etmeye uğraşacağız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin hamlesi dengeleri değiştirecek! Dünya denklemi açısından yeni bir milat
Kamuda tasarrufun ilk adımı! Törene otobüsle gittiler