İnanılmaz iddialar: Türkiye'ye verilmeyen F-35'ler Avrupa ülkelerini pişman etti

F-35'ler ile ilgili krizler Avrupa ülkelerini de zora sokmaya başladı. Hollanda, uçak alımını yarıdan daha aza indirdi. Belçika, "Maliyeti F-16'nın iki katı" diyor. ABD uçakları Danimarka'ya satmak için casusluk yapıyor.

İnanılmaz iddialar: Türkiye'ye verilmeyen F-35'ler Avrupa ülkelerini pişman etti
İnanılmaz iddialar: Türkiye'ye verilmeyen F-35'ler Avrupa ülkelerini pişman etti
GİRİŞ 11.07.2021 16:43 GÜNCELLEME 12.07.2021 08:11
Bu Habere 109 Yorum Yapılmış

İsviçre, Belçika, Hollanda, Danimarka, Polonya, İtalya ve Norveç'in teslim alıp kullanmaya başladığı F-35'lerde, 871 kusur ve açık tespit edildi.

Avrupa'nın ürettiği Eurofighter'dan saatte 400 km daha yavaş olan uçak, sadece 1700 km hıza ulaşıyor ve menzili de Eurofighter ile Fransız Rafale B'ye göre çok daha kısa.

Yeni teknoloji ile göz kontrolü ve daha modern bir kokpitle yönetilen uçağı satın alan ülkeler, siparişlerini iptal etmeye başladı.

ABD'nin raporlarına da giren 871 kusur ve açığın dışında, F-35'lerin ilk partisini alan ülkeler, başta verilen işletmesel ve maliyet değerlerinin de çok yüksek çıktığını belirtiyor.

Belçika, F-35'lerin maliyetinin vazgeçilen F-16'lara kıyasla, kendilerine açıklandığı gibi yüzde 30 değil, yüzde 100'den daha fazla olduğunu açıkladı.

2019'da ilk F-35'lerini alan Hollanda'da üssün yakınlarındaki bölge sakinleri aşırı gürültüden şikayet etmeye başladı.

Hollanda için de maliyetler çok yüksek ve bu nedenle hükümet 85 yerine, 37 uçak alabileceğini duyurdu.

F-35'lerin motor üreticisi: Türkiye'nin projeden çıkarılması motor maliyetini artırdıF-35'lerin motor üreticisi: Türkiye'nin projeden çıkarılması motor maliyetini artırdı

F-35'lerin elinde kalacağından korkan ABD, farklı yöntemler deniyor. ABD'li askeri casusların, Danimarka'da çeşitli faaliyetlerde bulunup bu ülkeye teklif veren diğer ülkelerin fiyatlarını öğrendiği belirtiliyor. Bu durum NATO üyesi iki ülke arasında sıkıntı yarattı.

İsviçre'de de yüksek maliyetli bu uçaklara tepki var. Halk ve medya, 36 F-35 için 5.1 milyar frank ödemek isteyen Savunma Bakanlığı'nı topa tutuyor.

KAYNAK: SÖZCÜ GAZETESİ
YORUMLAR 109
  • garip 2 yıl önce Şikayet Et
    kibris baris harekatindada ambargo uygulamislardi, bizde bircok silahi kendimiz üretmeye baslamistik. iyiki vermemisler, belkide sayin erdogan o S400 leri bilerek aldi, ABD nin bu tepkisini hesap ederek S400 sistemlerini almis olabilir. bu sayede kendi milli ucagimiz icin daha cok ter dökeriz
    Cevapla
  • Terazi 2 yıl önce Şikayet Et
    elhamdülillah.. Ülkemiz istemeyerek ve dolaylı yoldan da olsa bu batağa düşmekten kurtuldu
    Cevapla
  • Erdal EKİCİ 2 yıl önce Şikayet Et
    Ben söylemiştim ,yine söylüyorum Ülkemiz en kralını yapar.
    Cevapla
  • Ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    belliki Amerika bizi sevdiğinden vermemiş, kıymetini bilemedik Amerika'nın
    Cevapla
  • selim usta 2 yıl önce Şikayet Et
    evt bize iyilik yapti, hic olmazsa daha iyisini yapacagiz saadetsiz saadetciler
    Cevapla
  • Hacivat 2 yıl önce Şikayet Et
    Incirlik kürecik ruslara verilmeli yetmez egede akdenizde karadenizde ruslara liman üst havalimani verilmeli bogazlar rusya ve türkiye beraber korumali rus nükleer silahlar türkiyede konuslanmali düsman sözde mütefik nato unutulmamali polonyadan afganistandan askerler cekilip kibrisa gönderilmeli
    Cevapla
  • Bilen Bilir 2 yıl önce Şikayet Et
    Adın Hacivat ama aklın da Şaka galiba
    Cevapla
  • Emin. 2 yıl önce Şikayet Et
    Kardeş sen Rus asıllusın galiba. Rusları çok sevdiğine göre. Habire veriyon babanın çiftliği değil kardeş. Türkiye kendini koruyacak güçte ve kudrette Yemişim ABD sini Rusumu.
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Şaka mısın sen kardeşim ? Bize ne Rus moskofundan ? Rusya babamızın oğlu mu ? 34 askerimizi şehit eden Rusya değil miydi ? Adamlar yardım konvoyuna saldıracak kadar alçaldılar. Daha ne Rus’undan söz ediyorsun sen ? Allah o Rusya’yı bildiği gibi yapsın onların bombardımanı yüzünden ülkemiz mülteci akınına uğradı. Rus parlamentosunada ki vekillerin söylemlerine bi bak bakalım bizim için ne diyorlar. Bırakın ABD’sini Rusya’sını biz Türkiye’yiz bizim kendi derdimiz, kendi hedeflerimiz var.
    Cevapla
  • Türkiyem 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusya'ya ver de sonra Rusya Sovyetler zamanındaki gibi Türklere eziyet versin ne ara unuttunuz boraltan faciasını efendiiii
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'i korku sardı! Yaptırımlar gelebilir - Gazete manşetleri
Rusya açıkladı! Terör saldırısında acı bilanço