Türkiye'den son dakika Afganistan açıklaması: Hazırlıklarımızı yaptık!

Dışişelri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Afganistan'da yaşananlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'den son dakika Afganistan açıklaması: Hazırlıklarımızı yaptık!
Türkiye'den son dakika Afganistan açıklaması: Hazırlıklarımızı yaptık!
GİRİŞ 15.08.2021 20:52 GÜNCELLEME 15.08.2021 23:42
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afganistan'daki son durumla ilgili, "Diplomatik misyonlarımız ve tüm çalışma arkadaşlarımızla ilgili gerekli tedbirleri başından beri aldık, gerekli önlemler alınmıştır. Kabil Büyükelçiliğimiz faaliyetlerini sürdürüyor." değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, Cezayir’deki temaslarının ardından yurda dönüşü öncesi Afganistan'daki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Son dakika haberi: Taliban Kabil'i ele geçirdi: NATO uçuşları askıya aldıSon dakika haberi: Taliban Kabil'i ele geçirdi: NATO uçuşları askıya aldı

AFGANİSTAN'DAKİ VATANDAŞLARIN DURUMU

Afganistan'daki gelişmeler nedeniyle ülkede bulunan vatandaşları bilgilendirdiklerini kaydeden Çavuşoğlu, "Yaklaşık bin 500 vatandaşa bizzat telefonla ulaştık. Ayrıca orada faaliyette bulunan firmalarımızın sahiplerine ve yöneticilerine de tek tek ulaştık ve çalışanlarımızla ilgili gerekli telkinlerde bulunmuştuk." dedi.

Çavuşoğlu, bugün de Afganistan'dan ayrılmak isteyenlere yönelik bir duyuruda bulunduklarını kaydederek, "Büyükelçiliğimize ve Konsolosluk çağrı merkezlerimize gelen talepleri şu an da topluyoruz, değerlendiriyoruz. Afganistan'dan ayrılmak isteyen vatandaşlarımız için ilgili kurumlarımızla iş birliği halinde her türlü imkanı sağlayacağız. Gerekli hazırlıklarımız da tamamlandı." dedi.

TAHLİYE EDİLİYORLAR

Türk Hava Yolları'nın (THY) tarifeli uçaklarıyla dönmek isteyen vatandaşların Türkiye'ye geldiklerini aktaran Çavuşoğlu, ülkede kalmak isteyen, Afganlarla evli ya da işinden dolayı kalmak isteyen Türk vatandaşlarının olduğunu belirtti.

Çavuşoğlu, vatandaşların güvenliği ve huzuru için ilgili makamlarla Afganistan'daki kişi ve makamlarla temaslarının devam ettiğini vurguladı.

Başından beri tüm taraflarla temaslarının olduğunu ve bu temasların şu anda da devam ettiğini ifade eden Çavuşoğlu, "Diplomatik misyonlarımız ve tüm çalışma arkadaşlarımızla ilgili gerekli tedbirleri başından beri aldık, gerekli önlemler alınmıştır. Kabil Büyükelçiliğimiz faaliyetlerini sürdürüyor. Yani vatandaşlarımızın işlemleri olsun, herhangi bir konsolosluk işlemi olsun faaliyetlerini sürdürüyor." diye konuştu.

Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Buradan bir kere daha çağrıda bulunmak istiyoruz, dönmek ya da kalmak isteyen vatandaşlarımız, çünkü bazıları kalmak istiyor biraz önce söylemiştim, bize hem büyükelçiliğimiz hem de konsolosluk çağrı merkezimiz ki 7 gün 24 saat hizmet veriyor yurt dışında yaşayan tüm vatandaşlarımıza, buradan bize ulaşabilirler, temas edebilirler. Bizim ayrıca bundan sonraki süreçte yapacağımız duyuruları da takip etsinler. Tüm ihtimallere karşı, tüm hazırlıklarımızın da olduğunu buradan bir kere daha söylemek isterim."

TALİBAN'IN ÜLKEDEKİ HAKİMİYETİ

ABD ile Taliban arasında Şubat 2020'de varılan barış anlaşması çerçevesinde bu yıl uluslararası güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci başladı.

Anlaşma yabancı güçlere saldırılmamasını öngörürken Taliban'ın Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair bir hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, eş zamanlı şekilde hazirandan bu yana şiddetli saldırılarla Afganistan'da birçok ilçeyi, son bir ayda da vilayet merkezlerini hızla ele geçirdi.

Başkent Kabil çevresini kuşatan Taliban, kenar mahallelere girmeye başlarken hükümete yönetimi ve başkenti barışçıl şekilde devir çağrıları yaptı.

Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeyi terk etmesi ve hükümet güçlerinin başkentten ayrılmasıyla Taliban kenti tümüyle kontrolüne almaya başladı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 24
  • H Halil Yurtsever 2 yıl önce Şikayet Et
    Neden hep TURKIYE multecileri kabul etmek zorunda yeter artik bizden baska insani devlet kalmadimi
    Cevapla
  • Hacivat 2 yıl önce Şikayet Et
    Askerler geri cekilmeli ve pkk teröristleri ne karsi mücadele edilmeli Afghanistan batinin savasi nato nun cani cehenneme türkiyeyi mülteci kampina ceviren vahsi bati simdide türkiye askerini kendi güvenlikleri icin kulanmasi kabul edilemez türkiye ye tehdit ve saldiri yapan pkk ypg pjak tak teröristleri ile mücadele etmeli nato nun cani cehenneme
    Cevapla
  • SARIÇİÇEK 2 yıl önce Şikayet Et
    bu danışıklı dövüş tavşan kaç tazı tut misali bu ABD nin oyunu İslamla alakası yok.
    Cevapla
  • Vatandaş 05 2 yıl önce Şikayet Et
    Maalesef buda Amerika nin bir oyunu cekildiyse Çin'e ve Rusya ya zarar versin diye. Siz 3 ay önce Amerika Taliban'a ne emir verdi bilmiyor musunuz?
    Cevapla
  • Sultan Alparslan 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne emir vermiş söyle de bilelim kardeşlik?
    Cevapla
  • Gölge 2 yıl önce Şikayet Et
    Böyle bir ortamda neden hava limanının güvenliğini istiyoruz. Ülkesini teslim eden bir yönetim var, bizim ne işimiz var orada
    Cevapla
  • kudüs kartalı 2 yıl önce Şikayet Et
    O İŞ bitti KARDEŞ HAVA LİMANI NAş
    Cevapla
  • Halis Batmaz 2 yıl önce Şikayet Et
    Bi sus başladınız yine e işimiz var lafına
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?
Fenerbahçeli eski yıldız, 'oruç' açıklamasıyla gönülleri fethetti!