'Taliban'ın meşru yönetimini ilk Çin tanıyacak' iddiası

Çin'in, Kabil'deki hükümetin devrilmesi sonrası Taliban'ı Afganistan'ın resmi hükümeti olarak tanımaya hazırlandığı öne sürüldü. Çin'den yapılan resmi açıklamada ise, "Taliban'la dostça ilişkiler geliştirmeye hazırız" denildi.

GİRİŞ 16.08.2021 10:35 GÜNCELLEME 16.08.2021 12:04
Bu Habere 52 Yorum Yapılmış

ABD'nin Afganistan'dan çekilme kararıyla ilerlemeye başlayan Taliban, kısa sürede hakimiyet alanını genişleterek başkent Kabil'e kadar geldi.

Dün de Kabil'e giren Taliban ülke yönetimini ele geçirdi.

Eski cumhurbaşkanı Hamid Karzai, Abdullah Abdullah ve Gulbeddin Hikmetyar'la birlikte, Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeden ayrılışının ardından kaosu önlemek ve barışçıl geçiş için 3 kişilik komite kurulduğunu duyurdu.

Amerikan basınında ise sürpriz iddia gündeme getirildi.

"ÇİN TALİBAN'I TANIYACAK"

USNews'ten Paul D. Shinkman'in kaynaklarından aldığı bilgiye göre Çin; Taliban'ı Afganistan'ın meşru yönetimi olarak tanımaya hazırlanıyor.

Böyle bir durumda Taliban'ı meşru yönetim olarak tanıyan ilk ülke Çin olmuş olacak.

Habere göre; Çin Dışişleri bu iddiaya resmi bir cevap vermedi.

Ancak Taliban'ın ülkeye ele geçirmesinden sonra yapılan ilk açıklamada, "Çin Halk Cumhuriyeti, Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban ile 'dostça ilişkiler' geliştirmeye istekli" denildi.

BM raporunda ortaya çıkan gerçek: İşte ABD-Taliban anlaşmasındaki gizli maddelerBM raporunda ortaya çıkan gerçek: İşte ABD-Taliban anlaşmasındaki gizli maddeler

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ve Molla Abdulgani Birader liderliğindeki Taliban heyeti

Çin'in Taliban'ı tanıması halinde bazı ülkelerin de (Pakistan, Rusya, Hindistan) benzer bir adım atmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Çin devlet medyası Global Times da Pekin yönetiminin, Afganistan'daki savaş sonrası yeniden yapılanmaya katılabileceğini duyurdu.

Taliban'ın Katar'daki Siyasi Bürosunun Başkanı Molla Abdulgani Birader liderliğindeki bir heyet, yaklaşık iki hafta önce Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi tarafından Tiencin kentinde ağırlanmıştı.

Aynı Taliban heyeti geçtiğimiz ay Moskova'da Rus yönetimiyle bir araya gelmişti.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 52
  • Hafiye 2 yıl önce Şikayet Et
    Çin işgal zeminini hazırlamak için taliban yönetimini meşru yönetim olarak tanıyacak ve ilk zamanlar yüklü miktarda ekonomi kalkındırma projeleri ile detekliyecek sonra işgal için yeltenecek lakin niyeti ve hedefi İnşaAllah tutmuyacak.. Allahın da bir hesabı vardır
    Cevapla
  • MEHMET Naim 2 yıl önce Şikayet Et
    Bence isabetli karar. Taliban uzaydan gelmedi ülkenin evlatları Amerika ve işbirlikçileri olan conilere yeter ülke bizimdir demişlerdir. Bence Taliban öyle bir tutum sergilemeliki tüm Avrupa ve Amerika conileri şaba otursunlar
    Cevapla
  • Eskimalatyalı 2 yıl önce Şikayet Et
    Eğer ortada bir yönetim varsa illaki birileri tanıyacaktır. Çin, Amerika'dan tırsmadığı için tanıyabilir. Ondan sonra sırasıyla diğer ülkeler tanıyacak. Ne yani? Amerikanın tanıdığını tanıyak tanımadığını tanımayak mı? Amerikanın canı cehenneme artık kurgusu bitmiştir ve yeni Dünya artık çok kutuplu olmuştur. Yeni Dünya düzeni hepimize hayırlı ve uğurlu olsun.
    Cevapla
  • vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    tabiki çin taniyacak yoksa bir kusak bir yol projesi olmaz bu yolun bir kismi afganistandan geciyor
    Cevapla
  • haso 2 yıl önce Şikayet Et
    bende tanıyacam ama bir şartım var israili yok etme sözü nü yenilerse
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek: "Harcamaları mümkün olduğu ölçüde kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz"
 O maçtan sevindiren haber! Türkiye'ye ülke puanı müjdesi