Taliban kimdir? Taliban'ın asıl amacı nedir? Örgütün lideri kimdir ve örgüt kaç kişidir?

Taliban örgütünün Afganistan'da yönetimini ele geçirmesinin ardından Taliban'ın kim olduğu ve neyi amaçladığı araştırılmaya başladı. Taliban kimdir ve amacı nedir? Taliban bir örgütü neyi hedefliyor? Taliban'ın kurucusu ve lideri kimdir? İşte detaylar...

Taliban kimdir? Taliban'ın asıl amacı nedir? Örgütün lideri kimdir ve örgüt kaç kişidir?
Taliban kimdir? Taliban'ın asıl amacı nedir? Örgütün lideri kimdir ve örgüt kaç kişidir?
GİRİŞ 25.08.2021 14:56 GÜNCELLEME 01.09.2021 17:12
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Mayıs'tan beri saldırılarını hız kesmeden devam ettiren Taliban Afganistan'ın yönetimini ele geçirdi. Ülkenin 31 ilinin yönetimine el koyan Taliban, en son başkent Kabil'i de kendi yönetimine kattı. Peki, 10 gündür şehir merkezlerinde saldırılarını sürdüren Taliban kimdir ve amacı nedir? İşte detaylar...

TALİBAN KİMDİR? KAÇ KİŞİLER?

Taliban, Afganistan'daki bir örgüttür. Kendilerini İslami hareket olarak görmektedir ve askeri faaliyetler sürdürmektedir. Ayrıca kendilerini Afganistan İslam Emirliği' olarak tanımlamaktadır.

Günümüz itibari ile örgüte mensup 75 bine yakın savaşçı olduğu ön görülmektedir.  

NASIL ORTAYA ÇIKTI? ÖRGÜT MÜSLÜMAN MI?

Dergipark'ta yer alan Aslı Emine Çomu'nun makalesine göre; Afganistan'ın etnik olarak bölünmüş yapısı İslam’ın tek elden uygulanmasını engellemiş ve her toplum, kendi kültürel kaideleri ve inançları ile İslam'ı özdeşleştirmiş ve yorumlar eklemiştir. Bu durum belirli noktalarda İslami kurallarla bile çatışmaya gitmiştir. Peştunvali de böyle bir örgüttür. Peştunvali'nin ilk ortaya çıkmasında, 'devletin otoriter yokluğu'  sebep gösterilmektedir. Peştunlar'a göre, kendilerine yapılan her haksızlığa karşı kurulmuş yazısız kanunlar geçerlidir. 

Kendi gelenek ve göreneklerine göre hayatlarını sürdüren Peştunlar kendilerini her ne kadar Müslüman olarak tanımlasalar da birçok konuda İslam'a ters düşmektedir. Örgütün asıl motivasyonu intikamdır. Göze göz dişe diş düsturuyla hareket etmektedir. 

Peştunlar Afganistan nüfusunun %40'ını oluşturmaktadır. İşte Taliban örgütü de Peştunvali'nin içinden çıkan etnik ve milliyetçi bir gruptur. 

ÖRGÜTÜN LİDERİ KİMDİR?

Kurucu liderleri Muhammed Ömer'dir. Muhammet Ömer 1994 ile 2013 arasında örgüte liderlik etmiştir. Diğer yandan Abdulgani Birader de kurucu ortaklardandır. 

2015-2016 arasında Ahtar Mansur'un liderlik yaptığı örgüt, bu yıldan itibaren bölünme yaşamıştır. Hibetullah Ahunzade bu tarihten günümüze kadar liderlik görevini yürütürken, ayrılıkçı grubun liderliğini Muhammed Resul üstlenmiştir. 

ÖRGÜTÜN AMACI NEDİR?

2000'lerin başında kaybettiği gücü yeniden kazanmayı hedefleyen Taliban, Afganistan'a tekrar şeriatı getirmeyi ve parlamentoyu kaldırmayı amaçlamaktadır. 

AFGANİSTAN'I ELE GEÇİRDİ 

Reuters'ın Afgan TOLO News'ten aktardığı habere göre Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Taliban'ın ülkeyi ele geçirmesinin ardından Afganistan'ı terk etti. 

Eşref Gani kimdir ve dini görüşü nedir? Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin hayatı ve biyografisiEşref Gani kimdir ve dini görüşü nedir? Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin hayatı ve biyografisi

Taliban lideri Molla Hibatullah Ahundzada kimdir? Taliban liderinin hayatı... Taliban lideri Molla Hibatullah Ahundzada kimdir? Taliban liderinin hayatı...

YORUMLAR 20
  • B çelik 2 yıl önce Şikayet Et
    ABD bilerek çekildi Afganistan çin le bir olup Rusya yi vede Türkiye devirmek tır bunu zaman gösterecek emin olun ABD girdiği yer boşa çıkmaz
    Cevapla
  • sezayi 2 yıl önce Şikayet Et
    afganistanın pyd-pkk si taliban iktidar oldu.TÜRKİYE CUMHURİYETİNE yapılmak istenen tamda bu.
    Cevapla
  • Son Osmanlı 2 yıl önce Şikayet Et
    Seni palyaço Cehil afganistanı ne kadar biliyorsun, ABD yi yenen emperyalizme Savaş açan ve yenen İslami bir kurtuluş örgütüne terörist diye itham Eden Ebu cahil turunu seni.
    Cevapla
  • Celalleddin Rumi 2 yıl önce Şikayet Et
    Yılarca bin ladin koyu bir vahabiye kucak açan ehli sünnet düşmanları ,..
    Cevapla
  • ali 2 yıl önce Şikayet Et
    hani taliban talibe demek ti talibeler talibanı kurmuştu
    Cevapla
  • yüksle 2 yıl önce Şikayet Et
    Amerika hayrına çekildi diyorsunuz yani
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle