ABD'den son dakika tahliye açıklaması: Uzatmayacağız!

ABD Başkanı Joe Biden'ın, Pentagon'un tavsiyesine uyarak Afganistan'daki tahliye sürecini 31 Ağustos'tan sonraya uzatmayacağı bildirildi. G-7 liderleri de Taliban'ın açıkalmasına tepki göstererek tahliyeler için güvence talep etti.

ABD'den son dakika tahliye açıklaması: Uzatmayacağız!
ABD'den son dakika tahliye açıklaması: Uzatmayacağız!
GİRİŞ 24.08.2021 19:26 GÜNCELLEME 24.08.2021 22:30
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

ABD basınının Beyaz Saray yetkililerine dayandırdığı haberine göre, Başkan Joe Biden bu sabah G-7 liderleri ile yaptığı görüşme sonrası Afganistan'daki tahliye ve çekilme süreciyle ilgili kararını verdi.

BİDEN'DAN AÇIKLAMA

Beyaz Saray, Başkan Joe Biden'ın G7 liderlerine, ABD'nin Kabil'deki görevinin 31 Ağustos'ta tamamlanmasının Taliban ile koordineye bağlı olduğunu söylediğini belirtti.

SON TARİH 31 AĞUSTOS

Yetkililer, dün Pentagon'un Biden'a tahliye sürecini 31 Ağustos'tan sonrasına uzatmaması yönünde tavsiye verdiğini, Biden'ın ise bu tavsiyeye uyarak 31 Ağustos tarihine sadık kalacağını aktardı.

Ayrıca yetkililer, Biden'ın bu sürenin uzaması durumunda Pentagon'dan acil durum planı hazırlamasını istediğini de sözlerine ekledi.

Taliban Sözcüsü Zabibullah Mücahid, bugün düzenlediği basın toplantısında, Afganistan'dan tahliyelerin, yabancı güçlerin geri çekilmesi için belirlenen 31 Ağustos'a kadar tamamlanması gerektiğini söylemişti.

G7'DEN ÇAĞRI

G7 liderleri, Afganistan konusunda BM ve G20 aracılığıyla müttefikler ve bölge ülkeleri ile birlikte çalışacağını söyledi.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen G7 Liderler Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, toplantının odak noktasının insanları tahliye etmek ve güvenliklerini sağlamak için beraber çalışmak olduğunu belirterek, “Taliban'ı tanıyıp tanımamak toplantının konusu değildi” dedi.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel ise tahliye organizasyonunun ABD'siz sürdürülmesinin mümkün olmayacağını ifade etti. 
Merkel, Afganistan konusunda 100 milyon dolar acil yardım fonu ayırdığını, 550 milyon dolar daha aktaracaklarını ifade etti.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, "Taliban 31 Ağustos'tan sonra ülkeden ayrılmak isteyenlere güvenli geçişi garanti etmek zorunda" dedi.

Almanya, ABD, Fransa, İngiltere, İtalya, Japonya ve Kanada'dan oluşan G7 ülkelerinin liderleri, Afganistan'daki durumu görüşmek üzere çevrim içi ortamda bir araya geldi.

"CİDDİ ŞEKİLDE ENDİŞELİ"

Birleşmiş Milletler (BM) ve NATO genel sekreterlerinin de katıldığı zirve sonrasında yayımlanan bildiride, Afganistan'daki durumla ilgili "ciddi şekilde endişeli" olunduğu belirtildi.

Savunmasız Afganistan ve diğer ülkelerin vatandaşlarının güvenliğinin sağlanması ve insani bir krizin önlenmesi için itidal çağrısında bulunulan bildiride, kadınların, kız çocuklarının ve azınlık gruplarının haklarının korunmasına ilişkin yükümlülüklerin yerine getirilmesi istendi.

"Afganistan'ın bir daha asla terör için güvenli bir bölge veya başkalarına yönelik terör saldırılarının kaynağı olmaması" gerektiği kaydedilen metinde, NATO müttefikleri başta olmak üzere ortaklarla beraber nerede olursa olsun terörizmle kararlılık ve dayanışma içinde mücadele edileceği mesajı verildi.

BEKLENTİLER

Bildiride, gelecekte kurulacak bir Afgan hükümetinin, ülkenin uluslararası yükümlülüklerine uyması, terörizme karşı koruma sağlaması, başta kadınlar, çocuklar, etnik ve dini azınlıklar olmak üzere tüm Afganların insan haklarını güvence altına alması, hukukun üstünlüğünü koruması, engelsiz ve koşulsuz insani erişime izin vermesi, insan ve uyuşturucu kaçakçılığına karşı etkili şekilde karşı koyması gerektiği belirtildi.

Afganistan'daki tüm tarafların, kadınların ve azınlık gruplarının önemli derece katılımıyla kapsayıcı bir hükümet kurmak için iyi niyetle çalışmaya davet edildiği aktarılan bildiride, insani yardım ve mültecilerin desteklenmesi sözü verildi.

TAHLİYELER

"Acil önceliğimiz, vatandaşlarımızın ve son 20 yılda bizimle çalışan ve çabalarımıza yardım eden Afganların güvenli bir şekilde tahliyesini ve Afganistan'dan sürekli güvenli çıkışı sağlamaktır." ifadesine yer verilen bildiride, G7 ülkelerinin bu konuda yakın iş birliğine devam edeceği vurgulandı.

Tüm tarafların bunu kolaylaştırmaya devam etmesi, insani ve sağlık personelleri dahil uluslararası hizmet sağlayıcıların güvenliğinin temin edilmesinin beklendiğinin altı çizilen bildiride, mültecilere ev sahipliği yapan bölgedeki komşu ülkeler ve diğer ülkelerle birlikte iş birliği yapılacağı da duyuruldu.

SÖZLE DEĞİL EYLEM İLE DEĞERLENDİRECEĞİZ

Afganistan'ın karşı karşıya olduğu kritik sorunları ele almak için BM, G20 ve diğer müttefikler ve bölge ülkeleriyle birlikte çalışılacağı belirtilen metinde, "Bunu yaparken Afgan partilerini sözleriyle değil, eylemleriyle değerlendireceğiz. Özellikle, Taliban'ın terörü önleme, kadın hakları, kız çocukları ve azınlıkların insan hakları ve Afganistan'da kapsayıcı bir siyasi çözüm arayışı konusundaki eylemlerinden sorumlu tutulacağını bir kez daha teyit ediyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Bildiride, gelecekteki bir Afgan hükümetin meşruiyetinin de uluslararası yükümlülüklerini ve taahhütlerini yerine getirmedeki yaklaşıma bağlı olduğu vurgulandı.

Taliban'dan bugün yapılan açıklamada, sürecin tüm ülkeler için 31 Ağustos'ta sonlandırılmasını beklediklerini ifade etmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 39
  • Bilir 2 yıl önce Şikayet Et
    Amarika Avrupa
    Cevapla
  • mert 2 yıl önce Şikayet Et
    ha ha ha cook sert aciklamlar yapmislar Taliban panulunu islatmistir lan utanmazlar sizlerin anaci bir müslüman daha fazla öldürülmesidir hem suclular ücnaymun oynamayda ihmal etmiyorlar.
    Cevapla
  • Kürşat 2 yıl önce Şikayet Et
    Tüm Dünyanın tarihini 2 Dünya savaşından öncesi yok sayan G7 Devletleri! Kaos yaşatan 7 Ülke!
    Cevapla
  • Yaşar dede 2 yıl önce Şikayet Et
    Bizde NATO dan ve BM den endişeliyiz
    Cevapla
  • Kaan 2 yıl önce Şikayet Et
    Bunların endişeleri bitmiyor, G7 mis. BM mis. Karabağda ne yapabildiler, bunlar izler sadece Türk ilerler. Türkiyemin bayrağına şanına kurban olayım insallah.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Nedim Şener kulis bilgisini verdi! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti
CHP'nin depremzedeler üzerinden çirkin algı operasyonuna 13 maddede cevap