Miçotakis'ten Türkiye'ye nükleer tehdit! Çipras'tan sert tepki: İktidara geldiğimiz an...

Yunan Meclisi, Fransa ile yapılan anlaşmayı onayladı. Miçotakis, üstü kapalı Türkiye'ye nükleer tehdit savurdu. Mecliste "hayır" oyu veren ana muhalefet lideri Çipras, "İktidar olduğumuz an anlaşmanın ilgili maddelerini değiştireceğiz" dedi

Miçotakis'ten Türkiye'ye nükleer tehdit! Çipras'tan sert tepki: İktidara geldiğimiz an...
Miçotakis'ten Türkiye'ye nükleer tehdit! Çipras'tan sert tepki: İktidara geldiğimiz an...
GİRİŞ 08.10.2021 12:06 GÜNCELLEME 08.10.2021 12:06
Bu Habere 43 Yorum Yapılmış

Yunanistan Parlamentosu, Fransa ile imzalanan Savunma ve Güvenlik Alanlarında İş Birliğine Yönelik Stratejik Ortaklık Anlaşması'nı onayladı.

Parlamentodaki oylamada iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi ile muhalefetteki Değişim Hareketi Partisi (KINAL), Yunan Çözümü Partisi ve bağımsız milletvekili Konstantina Adamu anlaşmaya "evet" oyu verdi. Ana muhalefet Partisi Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA), Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve Mera 25 partisinin tercihi ise "hayır" oldu.

Parlamentodaki müzakerelerde Başbakan Kiryakos Miçotakis, anlaşmanın Yunanistan'ı Akdeniz'de güçlendireceğini ifade ederek bunun Avrupa'nın stratejik özerkliğine yönelik ilk cesur adım olduğunu savundu. Miçotakis, anlaşmanın Avrupa'nın Akdeniz'deki çıkarlarının korunması için yeni bir içerik sağladığını da ifade etti.

Anlaşmanın ulusal çıkarlar açısından avantajlı olduğunu belirten Miçotakis, "Hepimiz, Doğu Akdeniz'de kimin kimi 'casus belli' (savaş nedeni) ile tehdit ettiğini biliyoruz" diye konuştu.

Ana muhalefetin anlaşmaya yönelik eleştirilerine yanıt veren Miçotakis "Casus belli tehdidi ile karşımda Türkiye durduğunda endişeleniyorum. Benim büyük bir endişem var ve ülkeyi koruma altına almak öncelikli kaygımdır" yorumunda bulundu.

Miçotakis, anlaşma çerçevesinde Yunanistan'ın Fransa'dan 3 adet Balherra sınıfı fırkateyn alma kararına da dikkati çekerek Yunan Silahlı Kuvvetlerinin bu kararla güçleneceğini iddia etti.

NÜKLEER TEHDİT

Fransa'nın anlaşma çerçevesinde Atina'ya vermesi öngörülen desteği değerlendiren Miçotakis "Bir saldırı halinde Avrupa'nın tek nükleer gücü ve BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olan tek Avrupa Birliği ülkesi (Fransa) ülkemizin yanında olacak. Fransa, Yunanistan'ın garantörü. AB'nin tek nükleer gücü, saldırıya uğrarsak safımızda yer alacak" diyerek işi nükleer tehdide kadar vardırdı.

ANA MUHALEFETTEN ANLAŞMAYA TEPKİ

Ana muhalefet lideri Aleksis Çipras ise parlamentoda yaptığı konuşmada, anlaşmanın taraflar arasında denge oluşturmadığını ve Yunanistan'ın ulusal çıkarları ile örtüşmediğini belirtti. Çipras, anlaşmanın Yunanistan'ı yurt dışında son derece tehlikeli maceralara sürükleyeceğini ifade etti.

Anlaşmayı sert sözlerle eleştiren Çipras, "Fransa, Rafale (savaş uçağı) ve fırkateynler için, Yunanistan gibi borç yükü yüksek olan, borcu gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 210'una ulaşmış bir ülkeden, Yunan savunma sanayinin katılımına dair hiçbir garanti olmaksızın 7 milyar avro alıyor" dedi.

Anlaşmanın, onlarca Fransız askerinin hayatını kaybettiği Sahel'e Yunan askerlerinin gönderilmesine neden olacağını söyleyen Çipras, buna rağmen Türkiye ile deniz yetki alanlarında yaşanabilecek bir gerginlik sırasında Fransa'ya, Yunanistan'a yardım yükümlülüğü getirmediğini savundu. Çipras, SYRIZA'nın iktidara gelmesi halinde anlaşmanın ilgili hükümlerini değiştireceklerini belirtti.

Radikal Sol Koalisyon SYRIZA'nın lideri olan Çipras, "Miçotakis kravat satın alır gibi uçak ve fırkateyn alıyor. Yunan halkının parasını kendi ailesinin serveti sanıyor. Silahlanma yarışı Yunanistan'a sadece zarar verir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin gayrisafi milli hasılasının (GSMH) Yunanistan'ın 4 katı olduğuna dikkat çekerek "Neyi kıyaslıyoruz" diye soran ve Miçotakis yönetiminin savunma harcamalarına itiraz eden eski Başbakan, "Türkiye'nin dış borcu GSMH'nin sadece yüzde 37'sine, Yunanistan'ın ise yüzde 210'una eşit. Türkiye savunma ihtiyaçlarının yüzde 75'ini kendi üretiyor. Yunanistan ise her şeyi dışarıdan satın alıyor" diye ekledi.

ANLAŞMA SAVUNMA, DIŞ POLİTİKA VE SİLAHLANMADA İŞ BİRLİĞİ ÖNGÖRÜYOR

Yunanistan ile Fransa arasında 28 Eylül'de Paris'te imzalanan Savunma ve Güvenlik Alanlarında İş Birliğine Yönelik Stratejik Ortaklık Anlaşması, iki ülke arasında savunma, dış politika ve silahlanma konularında iş birliğini içeriyor. Anlaşma, taraflardan birinin, egemenlik alanında silahlı saldırıya uğraması halinde, diğer tarafın yardım etmesini öngörüyor.

Yunanistan, söz konusu anlaşmanın imzalanmasıyla Fransa'dan 3 adet Belharra sınıfı fırkateyn alacağını da duyurmuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 43
  • Ahmet Mentes 2 yıl önce Şikayet Et
    Kos koca vatanımızı haritadan silecek değiller ya Ab ye akın ederiz elimizle bogariz onları şuan bile onları tokatlayasim geliyor...biz var oldukça savasiriz Yunanlar dayanamaz birkaç günde onlar pes ederler.. bizde iman var Allah yanımızda oldukça tüm dünya gelsin vız gelir...
    Cevapla
  • Vatansever. 2 yıl önce Şikayet Et
    Ulen mico ikide Bi Fransa yanımda deyiş durma Türkiye in yanında Pakistan in olduğunu unutuyorsun gaza gelme seni bitirecekler. Atesle oynuyorsun yunan diye bişey kalmaz Bi düşün taşıma su ile değirmen dönmez.
    Cevapla
  • Mahmud-u Muhammed 2 yıl önce Şikayet Et
    100 yıllık defter geri açılacağa benziyor, EE, NERDE KALMIŞTIK, yani bu yara kaşındıkça iyileşmeyecek gibi, en iyisi kökten temizlik, bu defa merhamet yok, acımak yok, kim vatanıma el uaztırsa, yedi ceddini ayaklarımızın altında ezeceğiz İnşaAllah....
    Cevapla
  • Mahmud-u Muhammed 2 yıl önce Şikayet Et
    bu savaşın ayak sesleri, Türkiye'yi 1923 anlaşması için masaya oturtamazlarsa, "BİZ'DE SAVAŞA KALDIĞIMIZ YERDEN DEVAM EDECEĞİZ" diyecekler, neden durup durup ta tam 2023 e az zaman kala bu agresiflikler var belli oluyor, ama yarım kalan hesaplar muhakkak ki kapanacaktır, haddinizi bilmediniz, haddinizi bildireceğiz inşallah, SAVAŞ İSTEYEN, BUYURSUN GELSİN, NASIL GELDİYSE ÖYLE GİTMEYECEK, CESETLERİ GİDECEKTİR...
    Cevapla
  • mrtuvz 2 yıl önce Şikayet Et
    valla bize hic farketmez abd de fransada olsa ulkemiz icin savasiriz yunanistani aliriz fransayida abd yide beter ederiz biz benzemeyiz hic kimseue
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Vatandaşa önemli altın uyarısı: 'Kuyumcular bile satıyor'
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Kılıç, ABD'li heyeti kabul etti