Türkiye ve KKTC, Kıbrıs'a askeri deniz üssü kuracak

Türkiye ve KKTC'nin Kıbrıs'taki Karpaz Yarımadasında, Türk donanmasına hizmet verecek bir deniz üssü açacağı öğrenildi. KKTC Bakanlar Kurulu, Dipkarpaz Zafer Burnu'ndaki araziyi KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'na 30 yıllığına kiraladı.

GİRİŞ 20.10.2021 10:46 GÜNCELLEME 21.10.2021 09:26
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

Haber7 / Özel Haber / Erkan TALU

Doğu Akdeniz, Ege ve Karadeniz'de "Mavi Vatan" doktrinini tüm tehditlere rağmen kararlılıkla sürdüren Türkiye, Kıbrıs Türk'ünün de haklarını korumaya devam ediyor.

Hem sahada hem de diplomasi masasında KKTC ile birlikte oldukça etkin politikalar yürüten Ankara, yeni bir adım daha atmaya hazırlanıyor.

Türkiye ve KKTC, Doğu Akdeniz'de haklarımızı koruyan Türk donanması için askeri deniz üssü inşa edecek.

KKTC BAKANLAR KURULU, ARAZİYİ ASKERİ KULLANIMA AÇTI

KKTC Bakanlar Kurulu, Vakıflar İdaresi'ne ait Dipkarpaz Zafer Burnu'ndaki bir araziyi askeri kullanım amacıyla 30 yıllığına kirasız olarak KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'na kiraladı.

KKTC Bakanlar Kurulu'nun aldığı karar şu şekilde:

"Bakanlar Kurulu, önergede belirtilenlerin ışığında, Vakıflar İdaresi ve Din İşleri Yönetim Kurulu'nun 21 Eylül 2021 tarih ve K/112/2021 sayılı kararı uyarınca, İskele kazası Dipkarpaz köyü hudutları dahilinde bulunan ve önergeye ekli haritada belirtilen, aşağıdaki tabloda ayrıntılı bilgileri verilen Vakıflar İdaresine ait emlakların, askeri kullanım alanı olacağı dikkate alınarak kira bedeli alınmayacak şekilde 30 yıllığına KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığının kullanımına verilmesine karar verdi."

Üssün inşa edileceği nokta, Türkiye kıyılarına bakıyor.

ÜSSÜN YERİ KARPAZ'IN KUZEYİ

Geçmişte F-16 savaş uçaklarının indiği ve NATO standardında yapılan Geçitkale havaalanına, daha önce Türk S/İHA'ları yerleştirilmişti.

Merhum cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın eski danışmanı Sabahattin İsmail, deniz üssünün 1974 öncesi eski Rum deniz üssünün bulunduğu ve İsrail-Suriye'ye bakan İskele'ye yapılmasını beklediğini söyledi. Ancak üssün Karpaz Yarımadasının kuzeyine yani Türkiye'ye bakan kıyılarına yapılacağını belirtti.

İsmail, geçtiğimiz aylarda üssün yer tespiti için askeri bir heyetin KKTC'ye gelerek araştırma yaptığını kaydetti.

Konu ile alakalı ulaştığımız Haber7 yazarı aynı zamanda KKTC III. cumhurbaşkanı eski danışmanı Prof. Dr. Ata Atun, üssün inşa edileceğini Haber7'ye doğruladı.

DEĞERLENDİRME: Türk donanmasının Akdeniz'de bir bakım-lojistik üssü olması, bölgede attığımız adımlar açısından son derece önemli.

Deniz Kuvvetlerimize ait en yakın bakım üssü Muğla Aksaz'da. Bu da Akdeniz'de özellikle de Kıbrıs çevresinde olası bir çatışma durumunda gemilerin bakım, tamir ve idamesini zorlaştırabilirdi. Kıbrıs'ta böyle bir imkanın sağlanacak olması, hem zaman hem caydırıcılık hem çeşitlilik hem de maddi anlamda artı yazacaktır.

Türkiye'nin Kıbrıs dışında Libya'da da deniz üssü açması gündemde. Burada da açılacak olası üs ile birlikte Türkiye, Doğu Akdeniz'de tam hakimiyet sağlayabilir.

KAYNAK: HABER7 / ÖZEL HABER
YORUMLAR 45
  • Öyle biri 2 yıl önce Şikayet Et
    ABD nin çok yakınına us kurulmalı ki biraz halden anlasinlar
    Cevapla
  • kerem 2 yıl önce Şikayet Et
    bence birtanede amerikalilarin yanina bir ust kurmaliyiz ancak kapak olur
    Cevapla
  • Bayraktar TB-2 2 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlı'dan gelen kan hakkıyla Kıbrısın, Adalar Denizi'nin ve Batı Trakya'nın tamamı Türkiye'ye aittir. İngiliz-İtalyan oyunlarıyla savaşmadan topraklarımıza çöküp Müslüman halka soykırım yapan işgalci Yunan ve Rum çeteleri topraklarımızdan ilk fırsatta kovulmalıdır.
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Bir usde bati buruna kurun
    Cevapla
  • Engin Arif 2 yıl önce Şikayet Et
    Şimdi; GKRY, Yunanistan, onu resmen soymakta olan ABD, Fransa diğer batı ülkeleri ve güya müslüman olan Mısır, Suud, BAE ile İsrail hepten çıldırıp kuduracaklar. İyi çıldırmalar olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!