Japonya'nın tek kadın Kabine Baş Sekreteri Moriyama öldü

Japonya siyasetinin tek kadın Kabine Baş Sekreteri ve Hükümet Sözcüsü Moriyama Mayumi, 93 yaşında yaşamını yitirdi. Moriyama, 1990'da sumo ringine çıkmaya çalışmasıyla kamuoyunda tanınmıştı.

Japonya'nın tek kadın Kabine Baş Sekreteri Moriyama öldü
Japonya'nın tek kadın Kabine Baş Sekreteri Moriyama öldü
GİRİŞ 19.10.2021 22:00 GÜNCELLEME 19.10.2021 22:00

Temsilciler Meclisinden (Şuugiin) yapılan açıklamaya göre, iktidardaki Liberal Demokrat Partili (LDP) eski siyasetçi hayatını kaybetti.

1950'de Tokyo Üniversitesinden mezun olan Moriyama, Çalışma Bakanlığındaki görevi sonrası 1980'de Danışman Meclisine (Sangiin) seçilmişti.

Üç dönem Sangiin'de görev alan Moriyama, daha sonra 1996'da seçildiği Şuugiin'de 4 dönem görev yaptı.

1989-91 döneminde Başbakan Kaifu Toşiki kabinesine giren Moriyama, Japonya'nın "ilk kadın Kabine Baş Sekreteri ve Hükümet Sözcüsü" olmuştu.

Başbakanın en yakını ve hükümetin "en gözde ikinci makamı" olarak görülen bu göreve, Moriyama sonrası bir başka kadın seçilmedi.

Sumo ringine çıkmaya çalışmasıyla kamuoyunda tanınmıştı

Kaifu döneminde Moriyama, Japonya'da "geleneksel olarak kadınların girmesi yasak" olan sumo ringine, 1990'da o sezonun şampiyonuna kupasını vermek amacıyla çıkmaya çalışmasıyla kamuoyunda tanınmıştı.

Japonya Sumo Federasyonu, Moriyama'nın bu çabasını engellemişti.

Moriyama, 1992-93 ile 2001-2003 dönemlerinde farklı kabinelerde Eğitim ve Adalet bakanlıkları yürüttü, 2009'da ise emekliye ayrıldı.

Önceki Şuugiin Sözcüsü Oşima Tadamori, Moriyama'nın ölümüne yönelik "Kararlılığı vardı. Kabine Baş Sekreteri değilken de birçok sorunla meşgul olurdu" dedi.

Kyodo ajansı, Moriyama'nın, erkek ve kadın işçilerin eşit haklara erişmesi için çaba sarf ettiğini, "Japonya'da kadın bürokratların öncüsü olarak görüldüğünü" aktardı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail'den skandal İran ve kara operasyonu duyurusu! Resmen ilan ettiler
Keskin nişancı Gazze'de işgalci İsrail askerini böyle öldürdü