Dikkat çeken Türkiye, F-35 ve F-16 açıklaması! Pentagon'u devreye girmeye çağırdı

ABD Kongresi Türkiye Dostluk Grubu eski Başkanı Wexler, Türkiye'ye F-16 satışının Pentagon'un da desteğiyle Kongre'den geçebileceğini söyleyerek, "Belki S-400 gerilimi sona ermedi ama bu satış ilişkileri onarma niyetini gösterir" dedi.

Dikkat çeken Türkiye, F-35 ve F-16 açıklaması! Pentagon'u devreye girmeye çağırdı
Dikkat çeken Türkiye, F-35 ve F-16 açıklaması! Pentagon'u devreye girmeye çağırdı
GİRİŞ 30.10.2021 12:35 GÜNCELLEME 30.10.2021 12:44
Bu Habere 65 Yorum Yapılmış

ABD Kongresi Türkiye Dostluk Grubu'nun eski eşbaşkanı Robert Wexler'ın da katılımıyla, Washington'da SETA Vakfı tarafından panel düzenlendi.

Panelde S-400/F-35 krizi, 10 büyükelçinin yayımladığı Osman Kavala bildirisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın büyükelçi talimatı ve Türkiye'nin F-16 talebi meseleleri konuşuldu.

Reuters: Türkiye 40 adet F-16 alımı için ABD'ye başvurduReuters: Türkiye 40 adet F-16 alımı için ABD'ye başvurdu

Türkiye'nin ABD'den F-16 alımının maliyeti ve Biden'ın tavrı belli olduTürkiye'nin ABD'den F-16 alımının maliyeti ve Biden'ın tavrı belli oldu

ABD'li milletvekillerinden Dışişleri Bakanı'na mektup: Türkiye'ye F-16'ları vermeyinABD'li milletvekillerinden Dışişleri Bakanı'na mektup: Türkiye'ye F-16'ları vermeyin

Erdoğan'dan F-35 açıklaması: Bir şekilde alacağız! İran'a da 'yanlıştan dönün' çağrısıErdoğan'dan F-35 açıklaması: Bir şekilde alacağız! İran'a da 'yanlıştan dönün' çağrısı

Türkiye'den ABD'ye 3 farklı F-35 teklifiTürkiye'den ABD'ye 3 farklı F-35 teklifi

"PENTAGON BASTIRIRSA KONGRE SATIŞA İZİN VERİR"

Panelde konuşan ABD Kongresi Türkiye Dostluk Grubu eski Başkanı ve düşünce kuruluşu Daniel Abraham Ortadoğu Barış Merkezi Başkanı Robert Wexler, tartışmanın F-35'ten F-16'ya taşınmasıyla "pozitif tarafın" ağırlık kazandığını vurgularken, "Bu önemli bir Amerikan silah satışı ve sektörü olumlu etkileyecek önemli bir destek. Bu Türkiye'yi de stratejik olarak daha sıkı şekilde Batı'ya ve NATO'ya bağlayacaktır. Biden yönetimi F-16 satışına karar verirse bu Kongre'de önemli bir muhalefetle karşılaşacak. Ancak Pentagon ciddi şekilde devreye girer ve özel sektör de bu politikaya katılırsa, Kongre'de gereken oy sağlanacaktır" diye konuştu.

"S-400 SORUNU SONA ERMEDİ AMA F-16 SATIŞI İLİŞKİLERİ ONARIR"

Wexler, Türkiye'nin F-16 alımı gerçekleşirse "Türk-Amerikan ilişkilerinde muazzam bir sıçrama sağlanacağını" da vurgularken, "Bence bu, Türk-Amerikan ilişkilerinde bir dönüm noktası olacak. Ama gerçekçi olmamız da gerekiyor. S-400 gerilimi henüz sona ermedi. Ama F-16 konusu ilişkilerini onarmada iyi niyet olduğunu gösterecek" diye konuştu.

"BIDEN'IN YERİNDE OLSAM ERDOĞAN'LA KONUŞURDUM"

Wexler, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden'ın Glasgow'da yapması beklenen görüşmeye ilişkin olarak da, "Başkan Biden'ın yerinde olsaydım Afganistan ve İran'ı konuşmak isterdim. Türkiye, daha pozitif bir rol oynayacak ortaklardan biridir. İran konusunda sadece İsrail ve Körfez ülkeleriyle değil Cumhurbaşkanı Erdoğan'la önceden konuşulması gerekir" diye konuştu.

"ELÇİLER İLERİ GİTMEMELİ"

ABD'nin eski Türkiye Büyükelçisi ve Suriye eski Özel Temsilcisi James Jeffrey de, yeni F-16 satışı ve eskilerin modernizasyonu konusunda ilerleme sağlanması gerektiği görüşünde olduğunu ifade etti. Jeffrey, büyükelçi kriziyle ilgili olarak da, hukukun üstünlüğü ve insan haklarıyla ilgili konuların diplomatik ilişkiler içinde dile getirilmesinin normal olduğunu savunurken, "Ancak bu konuda fazla ileri gidilir, Türkiye, Polonya gibi ülkelerin içişlerine temas edilir ve Viyana Sözleşmesi'nin kapsamı dışına çıkılırsa tepki gösterirler, bu da normaldir" dedi.

"YENİ ELÇİ BAŞARILI OLACAK"

Wexler, daha sonra Amerika'nın Sesi'ne verdiği mülakatta da, 10 büyükelçi krizinin "yaşanmaması gereken bir olay" olduğunu belirtirken, "Türk tarafında Biden yönetimiyle ilişkileri geliştirme yolunda ciddi bir çaba olduğunu düşünüyorum. Amerikan tarafında da aynı niyetin olduğunu biliyorum. Yeni ABD Büyükelçisi Jeff Flake mükemmel bir büyükelçi olacak. Dolayısıyla Türkiye-ABD ilişkilerini geliştirmede potansiyel mevcut ama bu son olay gibi gerilimlerden kaçınmamız şart" dedi.

ÇİN-RUSYA'YA KARŞI TÜRKİYE

Washington'un Çin'le rekabete daha fazla odaklandığını, aynı zamanda Rusya ile ilişkilerin tarihin en kötü döneminde olduğunu vurgulayan Wexler, "NATO müttefikleri arasında işbirliği şimdi çok daha önemli. İklim değişikliği, İran'ın nükleer faaliyetlerine karşı konulması, NATO ittifakı, Ortadoğu ve Afrika ile ilgili konularda Türkiye ile işbirliği çok önemli bir katkı sağlar. Türk-Amerikan ilişkilerinin ilerletilmesi Türkiye ekonomisine de yardımcı olur. ABD'nin Türkiye'nin ekonomik ve diplomatik olarak başarılı olmasını istiyor" dedi.

Wexler, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, İsrail'in Filistin konusunda daha ileri adımlar atmasında; Katar, Suudi Arabistan ve Mısır'la ilişkilerde; Afrika'daki en krizli bölgeleri istikrara kavuşturmada çok önemli roller üstlenebileceğini" de söyledi.

YORUMLAR 65
  • Alperen Nokta 2 yıl önce Şikayet Et
    Yorumculardan bazıları Rusya veya çin ile yakınlasalim demektedir. Tarihe bakarsan konuşur seni yönlendirir. Yinede eniyi dış ilişkilerimiz ABD. Bizim ezelî düşmanımız aslında Rusya Cin Avrupa geliyor Bunlarla hem toprak hem insan kayibimiz var bu üç ülkeden daha ileri devletlerle müttefik olarak güçlenmek ve devamlılığı sağlamaktır. Durum ancak ABD ile mümkün görülmektedir. Şunu bilelim kendimizden başka güçlü yoktur Son yirmi yılda medeniyet ve kuvvet güç babında müthiş bir atılım gösterdik. Taarruz modunda Küresel ve Dünya düzeni düzeyinde de yön verecek duruma geliyoruz. Cenaballah in izniyle. Durmak yok yola devam.
    Cevapla
  • Ozan 2 yıl önce Şikayet Et
    Bize dost olan ülkeleri sıralayın yada biz kiminle dostuz onu söyleyin bağımsızlıktan söz ediyorsunuz hadi bağımsız olduk çin,abd,rusya bu ülkeler kadar güçlü ekonomimiz varmı? Biz gelişmiş değil gelişen bir ülkeyiz duygusallakla ülke yönetilmez istikrar ve sistemle yönetilir kafana göre hareket edersen dolar 15 de olur 20 de sonra hayat pahalı diye şikayet ederiz
    Cevapla
  • Muhittin Aksoy 2 yıl önce Şikayet Et
    ABD ve israilin leri nin son sansi yoksa TC yi kaybetme asamasin dalar TC gibi sadik bir dost bulamazlar.
    Cevapla
  • Murat 2 yıl önce Şikayet Et
    Insallah geçmez kongreden bizler yeni nesil uçak almamız lazım onun içinde hareket etmeliyiz abd rüşvet vermek gibi bisey başka bisey degil yeni nesil uçak lar almalıyız gercek olan bu kendi uçak projemizi hizlandirmaliyiz gerekirse gece gündüz çalışılmalıdır ayrıca altay tanki altay tankını gumuzu teknolojisine göre yapmalıyız motor olayı yılan hikayesine döndü motor işine çözüm bulana kadar üretimde yapılmalı ve üretim devam etmeli motor isini çözdüğümde motor takılır fabrikadan tanklar cikar tsk teslim edilir zaman kötü çok yakın zamanda savaş çıkacak bu kaçınılmaz birsey onun için hazırlıklı olmaliyiz
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Parası verildi 15 yıldır da ortağıyız bu projenin. Oldu bittiyle geçişirilecek konu değil. Eğer Türkiye f-35 konusunda geri vites yaparsa akp ilk seçimde gider.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan'ın duyurduğu haber ses getirdi! ABD'li dergi yazdı: Bir sonraki süper güç...
Filistin protestoları 103 yıllık geleneğe damga vurdu! Dikkat çeken ayrıntı kaydedildi..