Ülkenin işgali gibi: Kazakistan'ın yardım çağrısı sonrası Rus gazeteciden skandal istekler

Son dakika: Kazakistan'da ülke geneline yayılan protestolarla sokaklar karıştı. Durumu kontrol altına almakta zorlanan Kazakistan, Rusya'dan yardım talep etti. Rus gazeteci ise, yardım için kabul edilmesi gereken şartları sıraladı.

GİRİŞ 06.01.2022 12:29 GÜNCELLEME 06.01.2022 13:07
Bu Habere 189 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi... Kazakistan'ın çağrısına karşılık Rusya'nın şart koştuğu iddia edilen 4 madde arasında Kırım'ın ilhakının tanınması, Rusça'nın yeniden ikinci resmi dil olması, Rusya'ya askeri üsler temin edilmesi, Rus azınlıklara özerklik yer aldığı bildirildi.

Kazakistan'da akaryakıta yapılan zammın ardından ülke karıştı. Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ülkedeki mevcut durum nedeniyle üyesi oldukları Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü liderlerinden yardım istediğini açıkladı.

KAZAKİSTAN EYLEM

Rusya'nın ise yardımın sağlanması için Kazakistan'a birtakım şartlar koştuğu iddia edildi. 4 madde arasında Kırım'ın ilhakının tanınması, Rusça'nın yeniden ikinci resmi dil olması, Rusya'ya askeri üsler temin edilmesi, Rus azınlıklara özerklik yer aldı.

Kazakistan'da hükümetin sıvılaştırılmış petrol gazı fiyatlarına zam yapmasının ardından başlayan protestolar, hükümetin istifasına rağmen devam ediyor.

KAZAKİSTAN PROTESTO

KGAÖ'DEN YARDIM İSTEDİKLERİNİ DOĞRULADI

Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Habar 21 ulusal kanalına verdiği demeçte, ülkesinde düzenin oluşturulması için KGAÖ üye ülke liderlerinden yardım istediğini doğruladı. Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü üyeleri arasında Kazakistan'ın yanı sıra Rusya, Kırgızistan, Tacikistan, Belarus ve Ermenistan bulunuyor.

"BU ÜLKE BÜTÜNLÜĞÜNÜ BOZMAKTIR"

Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) iş birliği anlaşması çerçevesinde yardım başvurusunda bulunduğunu kaydeden Tokayev, "Bugün örgüte üye ülke liderleriyle görüştüm. Bu terör tehdidinin üstesinden gelmesi için Kazakistan'a yardımda bulunmalarını istedim. Aslında bu bir tehdit değil ülke bütünlüğünü bozmaktır. Vatandaşlarımız benden Cumhurbaşkanı olarak onların güvenliklerini sağlamam için hızlı adımlar bekliyor." dedi.

KAZAKİSTAN EYLEM

4 MADDELİK İSTEK LİSTESİ OLUŞTURDU

Rusya'nın en büyük medya ağı Russia Today (RT) ve Sputnik Genel Yayın Yönetmeni Simonyan, Rusya'nın Kazakistan hükümetine yardım etmesi için bazı şartlar sıraladı. Bu şartlar arasında Kırım'ın ilhakının tanınması, Rusça'nın yeniden ikinci resmi dil olması, Rusya'ya askeri üsler temin edilmesi, Rus azınlıklara özerklik yer aldı.

OHAL TÜM ÜLKEDE GEÇERLİ

Kazakistan'ın batısında 2 Ocak'tan itibaren LPG'ye yapılan zamlar ve ülkedeki sosyoekonomik durumun kötüleştiği gerekçesiyle başlatılan protestolar ülkenin diğer kesimlerine yayıldı. Sokak olaylarına dönüşen gösterilerde güvenlik güçleri ile protestocular arasında çatışmalar yaşandı. Polis ve askeri araçları ateşe veren ve devlet binalarına giren protestoculara, güvenlik güçleri ses bombası ile müdahale etti.

KAZAKİSTAN MÜDAHALE

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, başlatılan protestolardan sorumlu tuttuğu hükümetin istifasını kabul etti. Protestoların yayılması sonucu önce başkent Nur Sultan, Almatı şehri ve Mangistau eyaletlerinde olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. Ardından OHAL kararının ülkenin tüm bölgelerinde geçerli olduğu duyuruldu.

KAZAKİSTAN EYLEM

KAYNAK: AA-AJANSLAR
YORUMLAR 189
  • BİROL 2 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar Ruslardan ve Ermenilerden vazgeçemiyor.
    Cevapla
  • Faruk 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu haberdeki iddialar Rusya'nın talepleri değil beyler. ERMENİ asıllı bir Rus gazetecinin temennileri. Ermeni her yerde Ermeni'dir. Hatta T.C vatandaşı (Osmanlı döneminden bu yana) üstelik başı örtülü müslüman kisvesi altında İBB de işe alınmış, Türkiye'ye yönelik bir devletin ömründe iki defa soykırım mı olur diye ithamda bulunabilecek kadar cesaret gösteren şahıs var, hem de bizim ülkemizde. Rusya'da neden olmasın.
    Cevapla
  • bozoklu 66 2 yıl önce Şikayet Et
    tarih tekerrürden ibaret.ilk Türk devletleri iç karışıklıkta nasıl komşusu Çinden yardım alıp dağıldılarsa,bugünde bunlar rustan yardım alıyor.Akıllanmadık bir türlü
    Cevapla
  • Türk Vatandaşı 2 yıl önce Şikayet Et
    Adam TDT'ye üye, başı sıkışınca koşa koşa rus çağırıyor, aynı Azerbaycan'ın başındaki komünist gibi işine rus katmayınca rahat edemiyor. "Gel beni işgal et" bu mantıkla TDT üç ay bile yaşamadı. Başımız sağolsun.
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Dikkat edilmelidir aynı akaryakıt zamlar oyunu nu Türkiyede de oynayacaklar sadece içerideki hayinler ABD uşkları Rusya'dan değilde ABD den yardım isteyip ve ABD de bunu fırsat bilip Türkiye yi işgal eder aynen İrakta olduğu gibi ÇOK UYANIK OLMALI
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika haberi: Okullardaki yeni müfredat modeli açıklandı
Yazar Dursun Ali Taşçı son yolculuğuna uğurlanıyor