Joe Biden duyurdu: DEAŞ lideri Kureyşi'yi öldürdük

ABD Başkanı Joe Biden, İdlib'de dün gece düzenlenen operasyonda DEAŞ lideri Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi'nin (Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi) öldürüldüğünü duyurdu.

GİRİŞ 03.02.2022 15:53 GÜNCELLEME 04.02.2022 16:56
Bu Habere 247 Yorum Yapılmış

ABD askerleri, dün akşam Türkiye sınırına yakın bir bölgede, operasyon düzenlemişti. Düzenlenen harekatın 2 saat sürdüğü, 7'si sivil en az 13 kişinin öldüğü kaydedilmişti.

Hatta bu operasyonda, Amerikan Apache helikopterinin de düştüğü belirtilmişti. Düşen helikopter daha sonra, ABD uçakları tarafından imha edilmişti.

Operasyon düzenlenen ev

ANKARA BİLGİLENDİRİLDİ

Habertürk Dış Politika ve Güvenlik Politikaları Yayın Koordinatörü Çetiner Çetin, Washington'ın operasyon öncesi Türkiye'yi bilgilendirdiğini kaydetti.

OPERASYON DÜZENLENEN EVİN İÇİNDEN GÖRÜNTÜLER

OPERASYONUN MAHİYETİ ORTAYA ÇIKTI: DAEŞ LİDERİ ÖLDÜRÜLMÜŞ

ABD Başkanı Joe Biden, İdlib'de dün gece düzenlenen operasyonda DEAŞ lideri Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi'nin (Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi) öldürüldüğünü duyurdu.

Biden yaptığı yazılı açıklamada, "Dün gece benim emrimle, kuzeybatı Suriye'deki ABD askeri güçleri, Amerikan halkını ve müttefiklerini korumak ve dünyayı daha güvenli bir yer haline getirmek için başarılı bir terörle mücadele operasyonu gerçekleştirdi. Silahlı Kuvvetlerimizin beceri ve cesareti sayesinde, IŞİD lideri Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi etkisiz hale getirildi. Tüm Amerikan personeli operasyondan sağ şekilde çıktı. Tanrı askerlerimizi korusun" dedi.

OPERASYONU BİZZAT BIDEN YÖNETMİŞ

Beyaz Saray, operasyonun Biden tarafından yönetildiği ana dair bir fotoğraf yayınladı.

KENDİ VE AİLESİNİ HAVAYA UÇURDU

Reuters'a konuşan üst düzey ABD'li yetkilisi ise, ABD'nin Suriye'deki operasyonu başladığında DEAŞ liderinin kendisini ve ailesini havaya uçurduğunu söyledi.

BAĞDADİ SONRASI EN BÜYÜK OPERASYON

Öte yandan, bu operasyonun DEAŞ'ın eski lideri Ebubekir Bağdadi'nin öldürüldüğü ABD operasyonundan bu yana bölgede düzenlenen en büyük harekat olduğu kaydedildi.

BİDEN DETAYLARI PAYLAŞTI

Biden, ABD güçlerinin Suriye'de düzenledikleri operasyonla DEAŞ elebaşı Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi'yi öldürmesi konusunda Beyaz Saray'da açıklama yaptı.

DEAŞ'ın eski elebaşı Ebubekir El Bağdadi'nin 2019'da ABD'nin düzenlediği operasyonla öldürülmesinin ardından el-Kureyşi'nin örgütün başına geçtiğini belirten Biden, Kureyşi'nin o tarihten itibaren DEAŞ'ın Amerikalıları ve müttefiklerini hedef alan birçok saldırının emrini verdiğini kaydetti.

Biden, DEAŞ'ın sivil insanları da katlettiğine işaret ederek, "Kureyşi aynı zamanda kuzeydoğu Suriye'de DEAŞ mensuplarının tutulduğu hapishaneye yönelik korkunç saldırının da sorumlusuydu" diye konuştu.

Irak'ın kuzeyinde 2014'te Yezidilere yönelik saldırıların, toplu kıyımların ve kadınlara yönelik tecavüzlerin arkasında da Kureyşi'nin bulunduğuna işaret eden Biden, "Bu korkunç terör elebaşı artık dünyada değil" dedi.

Biden, ABD'nin operasyonunda sivil ölümleri en aza indirecek şekilde tasarlandığını savunarak "Bu teröristin kendini çocuklar ve ailesiyle çevrelediğini bildiğimizden, hava saldırısı yerine Amerikalıları daha çok tehlikeye atan Özel Kuvvetler operasyonu düzenledik" bilgisini verdi.

ABD'li güçlerin kendisini yakalamaya yaklaştığını anlayan Kureyşi'nin "korkakça" davrandığını belirten Biden, "O, işlediği suçlar nedeniyle adaletin önüne çıkmak yerine, kendini sadece intihar bombacısı yeleğiyle değil tüm 3. katı yerle bir eden bir bombayla patlatmayı seçti" ifadesini kullandı.

Öldürülen DEAŞ lideri Kureyşi'nin bilinen son hali

BİDEN, YPG/ PKK İLE ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEKLERİNİ SÖYLEDİ

Biden, operasyona katılan Amerikan askerlerinin ailelerine teşekkür ederken, SDG ismini kullanan YPG/ PKK'ya ilişkin "Ayrıca SDG'ye de bizimle tam ortaklığından dolayı da teşekkür ederim" diye konuştu.

Bu operasyonun ABD'nin terör tehditleri nerede olursa olsun oraya gideceğinin bir göstergesi olduğunu belirten Biden, "Vatanımızı korumak adına DEAŞ'a baskı uygulamak için yakın ortak ve müttefiklerimizle çalışmaya da devam edeceğiz; bunlar arasında SDG, Kürt Peşmerge dahil Irak güvenlik güçleri ve küresel koalisyonun 80 üyesi de bulunuyor" ifadesini kullandı.

Biden, ABD'nin her zaman uyanık ve hazırlıklı olacağının altını çizerek, "Dün geceki operasyonla tüm dünyadaki teröristlere şu güçlü mesajı verdim, sizin peşinizden gelecek ve sizi bulacağız" dedi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 247
  • Osi 2 yıl önce Şikayet Et
    Çocuklar suçsuzdu, günahsızdı. Sizin DEAŞ tan ne farkınız var.
    Cevapla
  • adem 2 yıl önce Şikayet Et
    beslediler çöpe attılar mı acaba. nasıl yönetmiş acaba
    Cevapla
  • Tual 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusya Ukranya gerginliği yaşanıyor Türkiye barış elçisi arabulucu olarak devrede anllaşılıyorki savaş isteyen abd deaş terör örgütüne yapılan saldırı rusyaya gözdağı olabilir deaş liderini ve sivillerin ölümü pkk ypg terör örgütlerinin önünü açmak için yapmışta olabilir bıden obama yakınlığı bıden talibatı obamadanmı aldı sorusunu akıllara getirdi
    Cevapla
  • Tual 2 yıl önce Şikayet Et
    Bıden kendince güven tazelemiş deaş terörse pkk da terör ypg de terör fetöde terör bıden gerçekten terörle mücadele ediyorsa bunların liderlerinide imha etsin ozaman bıden ı alkışlayalım
    Cevapla
  • faik ağaç 2 yıl önce Şikayet Et
    Biz hergün terörist avlıyoruz. abd sene de bi defa yapıyo. Bize katil diyenler, abd ye "başarılı operasyon yaptı "diyorlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Çanakkale'de destanlaşan kahramanlar '57. Alay Vefa Yürüyüşü' ile anıldı
Bakan Tekin: Öğretmen atama rakamında uzlaştık