Erdoğan'dan ABD ve İngiltere'ye Ukrayna eleştirisi: Çomak sokuyorlar

ABD ve İngiltere'nin yaptığı açıklamalarla Ukrayna-Rusya krizini körüklediğini belirten Başkan Erdoğan, sorun karşısında çaresiz kalan Avrupa'nın lider sorunu çektiğini söyledi. Erdoğan, DEAŞ liderine yapılan operasyon hakkında da konuştu.

GİRİŞ 04.02.2022 12:59 GÜNCELLEME 05.02.2022 13:15
Bu Habere 55 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna ziyareti dönüşü uçakta, aralarında Ülke TV İstihbarat Şefi ve Programcısı Mustafa Yıldız'ın da olduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ukrayna-Rusya krizinde Türkiye'nin çabalarını değerlendiren Erdoğan, ABD ve İngiltere'nin krizi artıran açıklamalarına tepki gösterdi.

Avrupa'nın bu krizin çözümünde lider sorunu çektiğini belirten ve bundan önce Merkel'in aldığı sorumluluklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı, "Temennimiz odur ki Sayın Putin'le yapacağımız görüşmeden sonra eğer arabulucu bir sıfat bize yüklenirse, bu sıfatla bu işin içine girmeyi kabulleniriz ve üzerimize düşen görevi de inşallah yapmaya çalışırız" ifadeleriyle, süreçte aktif rol oynamak istediklerini açıkça belirtti.

"BATI AÇIKLAMALARIYLA SÜRECE KATKI SAĞLAMIYOR, ADETA ÇOMAK SOKUYOR"

SORU: Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan gerilimde, uluslararası basının bir kısmının, aynı zamanda ABD ve İngiltere'nin başını çektiği devletlerin gerilimin tırmanması ya da tansiyonun yükseltilmesi yönündeki açıklamalarını, yaklaşımını nasıl değerlendiriyorsunuz?

CEVAP: Bir defa şunu çok açık ve net söylemem lazım; bu süreç içerisinde dikkat edilirse Batı maalesef şu ana kadar bu işin çözümünde katkı diye bir şey sağlamadı. Sadece adeta çomak sokuyorlar diyebilirim. Böyle bir durum var ortada. Bu konuyla ilgili olarak Sayın Putin'le olan görüşmeyi çok önemsiyorum. Zira Zelenski'yle olan görüşmede, zaten bu konularla ilgili bir mutabakatımız olduğunu gördüm. Çünkü şu anda Avrupa'da bu işi çözmeye yönelik olarak lider noktasında ciddi sıkıntı var. Bundan önce bakıyorsunuz bir Merkel icabında çıkıyordu, hakikaten çözüm için elinde anahtar bulundurabiliyordu. Ama bunun dışında şu anda böyle bir lider de kalmadı. Diğerlerinin ismini zaten vermeye gerek yok. ABD ile ilgili duruma da baktığımızda, Biden da şu an itibariyle bu sürece henüz olumlu yaklaşım sergileyemedi. Dışişleri Bakanlarının yaptıkları görüşmelerde de neticeye yönelik bir gelişme henüz kaydedilemedi. Bunu zaten kendilerinde de açık net görüyoruz. Temennimiz odur ki Sayın Putin'le yapacağımız görüşmeden sonra eğer arabulucu bir sıfat bize yüklenirse, bu sıfatla bu işin içine girmeyi kabulleniriz ve üzerimize düşen görevi de inşallah yapmaya çalışırız. Bu arada İlham Aliyev'in Ukrayna'ya bir ziyareti oldu. Bunun dışında Boris Johnson’ın aynı şekilde buraya bir ziyareti oldu. Bu ziyaretleri biz daha sonra derleyip toparlamak, buna göre de bir adım atmak istiyoruz. Sayın İlham Aliyev kardeşimizle bu ziyaretinden sonra bazı görüşmelerimiz oldu. Bütün mesele, bir şey beklemeden bu işin çözümüne yönelik ne yapılabileceğinin gayreti içinde olmak.

Türkiye ve Ukrayna çok sayıda anlaşmaya imza attı

SORU: Zelenski ve Putin henüz bir araya gelmedi bu konuyu görüşmek için. Bu tür bir görüşmenin ABD ve NATO'nun gözetimi altında yapılması da pek olası değil. Türkiye iki lideri bir araya getirebilecek mi?

CEVAP: Davetimizle ilgili Sayın Putin'in Çin'den döndükten sonra Türkiye ziyaretini gerçekleştireceği yönünde olumlu bir dönüş oldu. Şimdi tarihi kararlaştıracağız. Sonra da Sayın Putin ile Sayın Zelenski'yi üst düzeyde bir araya getirmek üzere inşallah bu toplantıyı yapalım istiyoruz. Sayın Zelenski'yle olan mutabakatımız bu istikamette. Bunu alt düzeylere indirmeden inşallah üst düzeyde gerçekleştirebilirsek, buradan alacağımız neticenin bölgede yeni bir oluşuma fırsat vereceğine inanıyorum. Zelenski'yle olan görüşmede bende bu umut doğdu. İnşallah sonu da hayır olur.

Putin ve Zelenski'nin bir araya gelip gelmeyeceği meçhul

SORU: Putin belli bir yığınak yaptı. Masaya da güçlü oturmak ve bu yığınağın da boşa çıkmaması adına Putin'in Türkiye ziyareti öncesi bir girişimi olabilir mi? Böyle bir ihtimal söz konusu mu sizce? Olursa Türkiye geldiğinde, masaya oturduğunda o görüşmenin niteliği nasıl olur?

CEVAP: Ben bardağın boş tarafından bakmak istemiyorum, dolu tarafından bakalım istiyorum. Bizim, Sayın Putin’le olan görüşmemizin ikili mi yoksa Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı çerçevesinde mi olacağını o takvimi belirlemede konuşacağız. Eğer Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı çerçevesinde bunu yapalım derlerse, o zaman o çerçeve içerisinde yapacağız. Yani Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı için bir araya geleceğiz ama bu arada nasıl Ukrayna’da heyetler arası görüşmemizi yaptıysak, aynı şekilde yine Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantımızı gerçekleştirme, diğer taraftan da Sayın Putin'le özellikle Rusya-Ukrayna arasındaki bu sıkıntıyı aşmaya yönelik ikili görüşmemizi yapma fırsatı da doğmuş olacak. Çünkü bizim Rusya'yla şu anda ciddi manada ikili münasebetlerimiz var. Bu münasebetler sıradan değil. Bunun için atılacak adımlar da önem arz ediyor. O bakımdan Sayın Putin'le olan görüşmeyi çok çok önemsiyorum. İşin tabi Ukrayna'yla olan boyutu çok daha büyük önem arz ediyor. Zira dünyanın gözü şu anda burada; 'acaba Rusya-Ukrayna arasındaki bu sıkıntı nereye varacak?' diye. Tabi olayın en önemli yanı malum Donbass. Donbass konusundaki gelişmeler, sınır boylarındaki gelişmeler; bunların hepsi şu an itibariyle dünyanın bakışını da buraya yöneltmiş durumda. Temennim odur ki bu bölge barıştan, sulhtan ayrılmasın. Bunun için de bu mücadelemizi sürdürüyoruz.

Joe Biden duyurdu: DAEŞ'in liderini öldürdükJoe Biden duyurdu: DAEŞ'in liderini öldürdük

DEAŞ LİDERİNİN ÖLDÜRÜLMESİ, TÜRKİYE'NİN DEAŞ'LA MÜCADELEYE VERDİĞİ DESTEK

Gazetecilerin, ABD'nin Türkiye sınırında düzenlediği operasyon sonucunda DEAŞ liderinin öldürülmesini hatırlatması sonrası Türkiye'nin DEAŞ'la Mücadele Koalisyonuna verdiği desteği anımsatan Erdoğan, "Türkiye uluslararası barış ve istikrarın temini yolunda DEAŞ terör örgütü ve onun temsil ettiği çarpık zihniyetle mücadelesini kararlılıkla sürdürüyor. Bu kapsamda uluslararası çabalara yaptığımız aktif katkılar var. Ayrıca gerek yurtiçinde gerek sınır ötesinde gerçekleştirdiğimiz operasyonlar ve aldığımız önleyici tedbirlerle DEAŞ terör örgütünün geriletilmesinde çok önemli roller üstlendik. Ülkemiz, DEAŞ'la Mücadele Uluslararası Koalisyonu’nun etkin bir üyesi olarak da terör örgütüyle mücadelede uluslararası çabalara aktif katkı sağlamaya devam edecektir. Öte yandan, uluslararası barış ve güvenliğin temini için tüm terör örgütleriyle ayrım yapılmaksızın mücadele edilmesi gerektiğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı. 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 55
  • abdulbaki 2 yıl önce Şikayet Et
    biz deaşı yerle bir ettik. sivilleri kadın ve çocukları vurmadık. bunlar o iti, ayrı bir yerde vurabilirdi. özellikle ailesi ile vuruyorlar. ikinci mesele ise arabuluculuk meselesi. yerli silahlarımız olmasa hiç kimse bizi arabulucu etmezdi. ordunuz ve devletiniz güçlü oldumu, ülkenizi ciddiye alırlar. reisin ciddi tavırları kendine ve devletine olan güveni ve bu güne kadarki dik ve doğru duruşu bu imkanı hazırladı.
    Cevapla
  • neco 2 yıl önce Şikayet Et
    boşuna dünya lideri demiyoruz
    Cevapla
  • putinsiz 2 yıl önce Şikayet Et
    Putin'in hangi sözüne güvenilir? Suriye'de pkk teröristlerini sınırdan cekti mi? sivilleri bombalayan Putin'in canileri degil mi?
    Cevapla
  • Tarık 2 yıl önce Şikayet Et
    Reis bırak itleri biraz birbirleriyle boğuşsunlar yoksa bunların kanlı ellerini mazlum müslümanların üzerinden çekmiyorlar. Bu itler birbirini yerken biz teknolojide gelişelim kuzey ırak ve suriyeyi teröristlerden temizleyelim. Sen kendi adamlarına bak adamlarının çoğu ahlaksızlık içinde torpil rüşvet yandaşçılık zam stokculuk vbhaksızlık almış başını gidiyor.
    Cevapla
  • Hacivat 2 yıl önce Şikayet Et
    Madem abd ingiltere savasmak istiyor ayni irakta oldugu gibi ikiside rusya ile savassin türkiye bu savasta yok hava deniz kara bogazlari savas unsurlarina kapatiriz 1 dünya savasinda yapilan hatayi bir daha yapamayiz nato savassin biz yokuz 1 dünya savasinda milyonlarca türk öldü iskenceye ugradi sonra darbe terörle saldirdilar ayni hataya düsmeyiz vahsi bati savasin
    Cevapla
  • İklimdeğişikliği 2 yıl önce Şikayet Et
    Abd Bir vietnam trajedisini asla yaşamak istemez. Abd iki slav ülkesini çıkarı uğruna savaştırıp Ukranyayı Ruslara yem edecek gibi gözüküyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yıkılan köprünün ABD'ye maliyeti belli oldu! Her gün bir servet kaybedecek...
Yine başladılar! Seçime 2 gün kala anket operasyonu