Erdoğan'ın BAE ziyareti Arap basınında: Sıkı çalışmanın meyveleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 9 yılın ardından BAE'ye gerçekleştirdiği ziyaret, Arap basınında geniş yankı buldu. Arap gazetelevri, ziyaretin bölge için 'yeni umutlar' getirdiğini yazdı

Erdoğan'ın BAE ziyareti Arap basınında: Sıkı çalışmanın meyveleri
Erdoğan'ın BAE ziyareti Arap basınında: Sıkı çalışmanın meyveleri
GİRİŞ 15.02.2022 16:02 GÜNCELLEME 15.02.2022 18:46
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) 9 yıl sonra gerçekleştirdiği ziyaret, Arap basınında geniş yankı buldu.

Arap gazeteleri, ziyarete övgülerde bulunurken, başyazılar kapsamlı bir şekilde ziyareti öne aldı.

Birçok haberde, Türkiye ile BAE arasında gerçekleşen yakınlaşmanın, diğer Arap ülkeleri için de olumlu bir gelişme olduğundan bahsedildi.

BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid, paylaştığı mesajda, "Ekselansları Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ikinci ülkesi BAE'ye hoş geldin diyorum" ifadelerini kullandı.

"YENİ VE GELECEK VAADEDEN SAYFA"

BAE'de yayın yapan Al Khaleej gazetesi, "Yeni ve Umut Veren Bir Sayfa" başlıklı bir başyazıda şunları aktardı:

"BAE, Türk Cumhurbaşkanı'nın ziyaretini dostluk değerlerini pekiştiren ve ilgili tüm sorunların çözümüne katkıda bulunan yeni ilişkilere açılan bir kapı olarak görüyor"

Gazete, bu katkının "barış ve güvenliği artıran, kalkınma sürecini engelleyen tüm tehlikeleri ve zorlukları bölgeden uzak tutan, iç savaşlara ve iç bölünmelere son veren çabalara ve barışçıl çözümlere anlayış ve destekten kaynaklandığını da" sözlerine ekledi.

Erdoğan'ın BAE ziyaretinden

Gazete, şöyle devam etti:

"Türkiye önemli bir bölge ülkesi ve bölgede güvenlik ve barışı teşvik etmedeki merkezi ve temel rolü olduğu için, iki taraf fikir birliğini vurgulayarak birçok konu ve gelişme hakkında görüş alışverişinde bulundu. Bölgede güvenlik ve istikrarı artırmaya yönelik çabaların ve barışçıl çözümlerin desteklenmesinin önemine ilişkin vizyonlar tartışıldı."

BAE resmi ajansıdan 'BAE-Türkiye kardeşliğine' vurgu yapılan Türkçe videoBAE resmi ajansıdan "BAE-Türkiye kardeşliğine" vurgu yapılan Türkçe video

"BÖLGE İSTİKRARI"

Bir diğer BAE'li gazete Al-İttihad, "Bölgenin İstikrarı" başlığı altında, "bölgede güvenlik, barış ve istikrarın temel direkler olduğunu söyledi. BAE ve Türkiye, onları güçlendirmeye yönelik çabaları ve barışçıl çözümleri destekliyor" dendi.

Gazete, ziyaretin, Emirlik-Türkiye ilişkilerindeki niteliksel sıçramanın güçlü bir göstergesi olduğunu ve iki ülkenin ikili ilişkilerinde yeni bir sayfa açma arzusunu ve onları daha yüksek seviyelere çıkarma konusundaki isteklerini yansıttığını belirtti.

SUUDİ GAZETE YENİ UMUTLAR VAADEDİYOR

Suudi Arabistan'ın en büyük gazetelerinden Şarku'l Avsat'ta yer alan haberde, Erdoğan ve Muhammed bin Zayid'in Abu Dabi'deki görüşmesine ait fotoğraf yayımladı. Gazete, Türkiye Cumhurbaşkanı ve Abu Dabi Veliaht Prensi'nin ikili ilişkileri görüştüğünü ve işbirliği, ortak eylem için yeni umutlar vaadettiğini bildirdi.

BAE basınından Erdoğan manşetiBAE basınından Erdoğan manşeti

Bin Zayed'in önemli ziyaretin işbirliğini güçlendirme ve iki ülkenin, halklarının ve tüm halkların çıkarına olan yeni bir müreffeh çalışma ve ortaklıklar oluşturma süreci için güçlü bir itici güç olmasını istediğini belirtti.

"MÜREFFEH YENİ AŞAMA"

Kuveytli Al-Rai gazetesi ise, haberi "Muhammed bin Zayid'den Erdoğan'a: İki ülke arasında yeni bir müreffeh faz inşası" başlığıyla verdi.

Lübnan'da yayın yapan El-Ahbar da Erdoğan'ın BAE ziyaretine şık tuttu. "Erdoğan, 9 yıl sonra ilk kez BAE'de" dendi.

Gazete, BAE Ekonomi Bakanı Abdullah bin Tavk el Marri'nin ülkesinin "Türkiye ile ekonomik ve siyasi ilişkileri güçlendirmeye çalıştığını" söylediği açıklamalarını aktardı.

Al-Marri, "Abu Dabi, Ankara'nın Arap bölgesindeki ilk ticaret ortağıdır ve yeni ekonomik sektörlerde ticaret alışverişini ve ortak işbirliğini geliştirmeyi dört gözle beklemektedir" demişti.

BAE'Lİ SİYASETÇİ: SIKI ÇALIŞMANIN MEYVELERİ

BAE Devlet Başkanı Siyasi Danışmanı Enver Karkaş ise, Twitter'dan yaptığı paylaşımda "sıkı çalışmanın meyveleri" ifadelerini kullandı.

Karkaş, ülkesinin yönünün açık olduğunu ve BAE ile Türkiye'nin yaklaşımının "ortak paydaları en üst düzeye çıkarmak ve ekonomik ve yatırım işbirliği ilişkilerini güçlendirmekte kendini gösterdiğini" sözlerine ekledi.

Karkaş, BAE'nin ekonomik ve kalkınma alanlarında işbirliği ve entegrasyon üzerinde çalıştığına inanıyor.

Karkaş, daha önce Erdoğan'ın BAE ziyareti hakkında, "İkili ilişkilerde yeni bir sayfa" yorumunu yapmıştı.

KAYNAK: HABER7, AA
YORUMLAR 32
  • ömer 2 yıl önce Şikayet Et
    herkez sevdiğiyle beraber diyerek ön görüsüz vizyonsun bir lider olduğunu kılıçtaroğlu ve ekibi ispatlamıştır tebrikler .
    Cevapla
  • Ercan 58 2 yıl önce Şikayet Et
    Daima reissssssss
    Cevapla
  • Kul insan 2 yıl önce Şikayet Et
    İngilizlerin sonu çok feci olacak inşaAllah.
    Cevapla
  • gökhan 2 yıl önce Şikayet Et
    hani düşmandı len bu bae ? para için dostmu oldunuz
    Cevapla
  • hamza 2 yıl önce Şikayet Et
    Senin aklın o işlere senin aklın ermez kardeşim ALLAH cc izniyle bize mahkumlar.
    Cevapla
  • ilhan 2 yıl önce Şikayet Et
    15 temmuz darbe girişimini destekleyen BAE yüzünden 250 şehit verdik. Şehitler bunun hesabını ahirette soracak
    Cevapla
  • dogrucu.. 2 yıl önce Şikayet Et
    kime soracak tayyubul fasik-i el hirsiz-i yemi yoksa el zayedemi?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Milas’ta iki minibüs çarpıştı: 4’ü ağır 14 yaralı!
Dünyanın gözü Hamas'ta! Kararını duyuracak